Vicepresidenta Vilagrà: "Les polítiques feministes perillen si hi ha un canvi de Govern"

La vicepresidenta ha participat en una trobada per parlar sobre l'Indicador de Benestar Subjectiu amb dones "influenciadores" i entitats del Baix LlobregatLa segona fase de l'indicador permet fer un seguiment del benestar de la societat catalana amb una mostra de 10.000 persones i 12 factors claus vinculats a la satisfacció amb la vidaL'Indicador "és una eina clau per a l'enfocament de les polítiques que s'impulsen des del Govern"

Imagen del artículo Vicepresidenta Vilagrà: Les polítiques feministes perillen si hi ha un canvi de Govern

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, ha participat en una trobada amb dones i entitats referents del Baix Llobregat per donar a conèixer l'Indicador de Benestar Subjectiu que ha elaborat el Govern i que va presentar el passat mes de gener.

El debat ha posat l'accent a donar a conèixer com afecta el gènere i l'edat en la satisfacció amb la vida i els diferents factors que el determinen. Per la vicepresidenta, "les polítiques feministes i la pròpia conselleria d'Igualtat i Feminismes perilla si hi ha un canvi de Govern". Vilagrà ha recordat que les polítiques feministes d'aquests darrers anys han sigut una prioritat del Govern: "Estem al costat de les dones, el Govern ha sigut pioner i ho ha de continuar sent".

Per Vilagrà, l'Indicador del Benestar Subjectiu és "una eina clau" per a l'enfocament de les polítiques que s'impulsen des del Govern, sobretot aquelles dirigides a assolir la igualtat de gènere. "Des de l'inici de la legislatura, el Govern ha apostat per l'aplicació de principis republicans com la llengua, l'equilibri territorial i la lluita contra el canvi climàtic. En aquest marc, tenyir de lila tota l'acció de Govern era una de les prioritats", ha dit Vilagrà. I ha afegit que "en els últims mesos hem aconseguit tirar endavant projectes importantíssims com la implementació de l'equitat menstrual gratuïta i universal, la feminització de tots els cossos de seguretat i emergències, o l'impuls de l'esport femení multiplicant per deu el seu pressupost respecte del 2019".

Tal com ha explicat la vicepresidenta durant la presentació, el Govern va impulsar aquest estudi per conèixer la satisfacció amb la vida a Catalunya i així, poder millorar les polítiques públiques. Per elaborar les primeres estimacions, s'han realitzat més de 4.000 entrevistes i un 40% de les persones entrevistades puntua la seva satisfacció amb la vida entre un 8 i un 10, amb una mitjana de 6,9 sobre 10. Una xifra que situa Catalunya per sobre la mitjana europea (6,7) segons l'últim informe de l'OCDE Better Life Index, i per sobre la mitjana espanyola (6,4), segons l'últim World Happiness Report. 

Per la directora d'Anàlisi i Prospectiva, Beth Espinalt Capdevila, dels resultats de l'estudi "se'n poden observar matisos importants". Per exemple, en els motius per sentir-se millor o pitjor que les persones de l'entorn segons el gènere: el 27% dels homes diuen sentir-se millor o molt millor que la resta de les persones del seu entorn; les dones que ho afirmen són el 24%. "Però el canvi, segons Espinalt, es troba bàsicament en els motius que expliquen aquesta valoració. Pels homes la situació econòmica i l'àmbit laboral són els principals motius que l'expliquen; per les dones, en canvi, aquest sentiment de sentir-se millor que l'entorn s'explica principalment per l'actitud positiva i l'acceptació". Així mateix, a través d'aquest estudi, han sorgit dotze factors claus vinculats a la satisfacció amb la vida que afecten el benestar subjectiu i que són a l'hora estadísticament els més rellevants: la salut, la família, la situació econòmica, l'àmbit laboral, la vida personal, equilibri, el malestar, els propòsits, els usos del temps i el lleure, el context polític i global, l'habitatge i la salut mental. Un altre aspecte destacat de l'estudi és que la satisfacció amb la vida incrementa amb l'edat, el nivell d'estudis i els ingressos. Qui ho vulgui podrà consultar l'informe complet al web indicadorbenestar.gencat.cat així com la base de dades, oberta perquè tothom en pugui fer ús.

Al llarg d'aquest 2024, es durà a terme la segona fase que inclourà el seguiment del benestar de les persones amb una mostra de 10.000 individus, en 4 onades diferents, i que també analitzarà com evolucionen els 12 factors claus vinculats a la satisfacció amb la vida. Per altra banda, el Govern està treballant perquè s'inclogui un mòdul de benestar subjectiu en altres enquestes que es facin des d'altres departaments, com per exemple el de Salut que, a través del mòdul inclòs en l'enquesta ESCA es podrà fer un creuament de dades entre salut i benestar. Així mateix, també s'està col·laborant amb el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que ha inclòs en el seu estudi longitudinal un bloc sobre benestar emocional. Totes les dades que resulten del projecte estaran a disposició de qualsevol persona perquè puguin ser utilitzades per organismes o entitats que treballin pel benestar de les persones. Per últim, s'està treballant amb una adaptació del model a llenguatge planer i s'està col·laborant amb Drets socials per tal d'analitzar el benestar amb un model comparable al de la societat adulta.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16573 {"title":"Vicepresidenta Vilagrà: \"Les polítiques feministes perillen si hi ha un canvi de Govern\"","published_date":"2024-05-02","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/05\/02\/18\/04\/67dbf710-aa08-4bf7-b581-c3216f4bddb7.jpeg","id":"16573"} catalunya Laura Vilagrà,Presidencia https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-05-02/16573-vicepresidenta-vilagra-politiques-feministes-perillen-hi-canvi-govern https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.