Impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: publicació del padró provisional l'1 de maig

19/04/2024

L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) publicarà l'1 de maig el padró provisional, corresponent a l'exercici 2023, de tots els vehicles que tributen per l'impost sobre les emissions de CO2.

Tots els titulars d'un vehicle podran consultar les dades del padró a la seu electrònica de l'ATC, accedint-hi amb el NIF i la matrícula (per a un vehicle concret) o amb identificació digital, utilitzant l'idCAT Mòbil o un altre certificat digital per visualitzar tots els vehicles dels quals s'és titular i la quota que s'haurà de pagar al setembre. Si cal fer alguna modificació de dades, es podran presentar al·legacions fins al 6 de juny.

Qui l'ha de pagar, qui n'està exempt i bonificacions

Han de pagar l'impost les persones físiques i jurídiques que durant l'any 2023 han tingut el domicili fiscal a Catalunya i han estat titulars d'un vehicle (turisme, furgoneta o motocicleta). També hi estan obligades les persones jurídiques sense residència fiscal a Catalunya però que, durant el 2023, hi han tingut un establiment, sucursal o oficina i han estat titulars d'algun vehicle domiciliat a Catalunya.

Estan exempts de pagament els vehicles 100 % elèctrics, els ciclomotors, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars, els vehicles autoritzats a transportar més de 9 persones (incloent-hi el conductor) i els vehicles adaptats per a la conducció de persones amb mobilitat reduïda. Els vehicles amb matrícula de vehicle històric i els vehicles clàssics gaudeixen d'una bonificació del 100 % de la quota íntegra i, per tant, tampoc tributen. Així mateix, no han de pagar l'impost els titulars dels vehicles que no superin els 6 euros de quota a ingressar.

Cal destacar que, si es domicilia el pagament de l'impost abans del 15.07.2024, s'obté una bonificació del 2 %. Es pot fer fàcilment des de la consulta del padró a la seu electrònica de l'ATC.

Dates, canals de pagament i d'atenció

L'1 de setembre del 2024 es publicarà el padró definitiu de vehicles que tributen per l'impost. Les dates de pagament són les següents:

  • Vehicles amb pagament domiciliat: càrrec en compte el 20.11.2024.
  • Vehicles amb pagament no domiciliat: si ja van tributar l'any anterior, podran efectuar el pagament de l'1.09.2024 al 20.11.2024. Pel que fa als vehicles de nova tributació, la data límit de pagament s'indicarà a la notificació que rebrà el titular.

Si no s'ha domiciliat el pagament, es podrà pagar a través de la consulta del padró definitiu a la seu electrònica de l'ATC.

S'enviarà una carta informativa, juntament amb la carta de pagament, per facilitar l'abonament de l'impost també pels canals següents: telèfon 012, amb pagament automatitzat; telèfon de L'ATC us truca (93 551 51 51); app mòbil de l'ATC; entitats financeres col·laboradores, oficines de Correus, i oficines i delegacions de l'ATC, amb cita prèvia recomanada. També es pot utilitzar el codi QR que s'inclou a la carta de pagament.

L'Agència Tributària de Catalunya posa a disposició de la ciutadania els canals d'atenció següents:

  • Seu electrònica de l'ATC: tota la informació sobre l'impost, tràmits relacionats (consulta de dades, domiciliació, pagament i al·legacions) i assistent virtual atc.gencat.cat/impostco2.
  • Telèfon 012. Consultes de caràcter general i pagament automatitzat.
  • L'ATC us truca (93 551 51 51). Telèfon d'assistència en la tramitació.
  • Oficines de l'ATC. Es recomana demanar hora a atc.gencat.cat/cita.

A què es destina la recaptació?

L'impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles és un impost verd, en línia amb la fiscalitat ambiental que es promou a Europa per lluitar contra el canvi climàtic. Grava les emissions de CO2 de turismes, furgonetes i motocicletes pel seu impacte directe en l'efecte d'hivernacle i l'escalfament global, i, per tant, per les conseqüències que pot tenir en la salut de les persones.

La recaptació es destina íntegrament al Fons climàtic i al Fons del patrimoni natural, i retorna a la ciutadania a través de la inversió en accions per millorar el medi ambient, fomentar la mobilitat sostenible i la transició energètica, fer front a la vulnerabilitat en àmbits com l'agricultura i les zones litorals, i impulsar la recerca i la innovació amb ajuts a universitats, ens locals i empreses per mitigar el canvi climàtic. La informació sobre els projectes que es financen amb la recaptació de l'impost es pot ampliar al web de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16328 catalunya Agència Tributària de Catalunya (ATC) https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-04-19/16328-impost-emissions-co2-vehicles-publicacio-padro-provisional-1-maig https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.