Simulacre d'accident de trànsit múltiple al túnel de Collabós de la carretera N-260

Imagen del artículo Simulacre d'accident de trànsit múltiple al túnel de Collabós de la carretera N-260


Protecció Civil de la Generalitat i Demarcació de Carreteres de l'Estat a Catalunya han organitzat la passada nit un simulacre d'accident de trànsit múltiple a l'interior del túnel de Collabós de la carretera N-260, entre els termes municipals de Sant Joan de les Abadesses (el Ripollès) i la Vall de Bianya (la Garrotxa).

El simulacre ha consistit en un xoc entre dos vehicles dins el túnel. Com a conseqüència de l'accident hi ha hagut tres persones ferides i s'ha hagut de fer l'excarceració de dues d'elles atrapades en un dels vehicles. A més, un cop passat l'accident, hi ha hagut l'incendi d'un vehicle. En l'exercici també s'han disposat diversos vehicles dins del túnel que obstaculitzaven el pas dels serveis d'emergències.

En rebre l'avís de l'accident, els gestors de la infraestructura han realitzat una primera comunicació al telèfon d'emergències 112, facilitant tota la informació sobre l'accident i l'afectació a persones; i tot seguit s'ha fet la trucada al CECAT de Protecció Civil per transmetre les mateixes dades o complementar-les. Així mateix, s'ha informat de l'activació del PAU en emergència i de les accions dutes a terme pels equips d'actuació del pla d'autoprotecció.

L'objectiu del simulacre ha estat posar a prova el PAU de la instal·lació i avaluar la coordinació entre els diferents actuants i la comunicació i traspàs d'informació entre aquestes estructures. També s'ha posat a prova el sistema de ventilació del túnel juntament amb la pressurització de les galeries de comunicació.

La carretera N-260 ha estat tallada al trànsit mentre ha durat l'exercici, i s'ha informat als conductors a través dels panells i la pàgina web del Servei Català de Trànsit.


Participants al simulacre

Demarcació de Carreteres de l'Estat a Catalunya, com a responsable de la infraestructura, ha activat tots els recursos previstos en el Pla d'Autoprotecció (PAU), des del personal de la sala de control com els equips de primera intervenció, el cap d'intervenció i el responsable de seguretat del túnel. En detectar l'incident ha activat el protocol de tancament del túnel, ha trucat al 112 per activar els recursos externs i ha activat el PAU en fase d'emergència, desplaçant equips a la carretera per a la gestió del trànsit.

Els Bombers de la Generalitat han desplaçat 5 dotacions en el simulacre d'accident de trànsit a l'interior del túnel de Collabós, que uneix els municipis de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) i la Vall de Bianya (Garrotxa). Un cop al lloc, els Bombers han valorat el pla d'acció i han establert la manera més segura d'actuar, determinant per quina boca es prioritzaria la intervenció a fi d'evacuar els ferits implicats. Posteriorment, els efectius han iniciat les maniobres de rescat i extracció dels ferits juntament amb el personal del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). A la vegada, han retirat els vehicles de la via, per alliberar els accessos i facilitar la circulació. Un cop acabat el simulacre d'accident de trànsit, s'ha aprofitat per fer una prova de fums i comprovar el moviment dels mateixos amb i sense ventilació mecànica.

Un dels objectius específics d'aquest simulacre és la gestió dels vehicles del SEM, dels Bombers i dels Mossos d'Esquadra per evitar col·lapses i donar la màxima maniobra per la resolució de l'incident.

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha estat l'encarregat d'oferir assistència sanitària a les 4 persones afectades de diversa consideració en el xoc frontal entre 2 vehicles que s'ha produït a l'interior del túnel de Collabós, a la N260, entre la Garrotxa i el Ripollès.

El SEM ha rebut l'alerta a través del 112, moment en què s'han activat diverses unitats. Quan la primera ambulància ha arribat al lloc, ha ampliat informació de la situació a la Central de Coordinació Sanitària (CECOS, dimensionant d'aquesta manera els efectius per fer front a l'incident.

El SEM s'ha encarregat de fer el triatge avançat dels afectats per ordenar la prioritat d'assistència i evacuació. A continuació s'ha procedit a l'estabilització i aplicació del tractament als pacients per tal de procedir al seu trasllat al centre sanitari més adient en funció de la seva patologia i gravetat.

El SEM ha intervingut amb un total de14 professionals del Centre de Coordinació Sanitària (CECOS) i de les 4 unitats terrestres que s'han mobilitzat fins al lloc de l'incident: 1 Unitat de Suport Vital Avançat (SVA), 2 Unitats de Suport Vital Bàsic (SVB) i 1 Vehicle d'Intervenció Ràpida (VIR).

Els Mossos d'Esquadra han mobilitzat 3 dotacions i s'han encarregat de realitzar els talls viaris necessaris per garantir la seguretat de l'operatiu que participava en la resolució de l'emergència. A més, han fet les identificacions de les persones i els vehicles, amb coordinació amb la resta de serveis participants. La Policia Local de Sant Joan de les Abadesses també ha donat suport en el tall viari i oferint informació als altres conductors.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat amb el personal de l'Operativa Territorial de Protecció Civil a la Catalunya Centrali amb l'equip de guàrdia del CECAT fent el seguiment i observació del simulacre.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16324 catalunya Marta Cassany,Protecció Civil https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-04-19/16324-simulacre-accident-transit-multiple-tunel-collabos-carretera-260 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.