Publicació de l'Informe de resultats 2023 del Pla de prevenció i reducció del frau fiscal

18/04/2024

L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha publicat l'Informe de resultats 2023 del Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries 2023-2026, del qual es desprenen les dades fonamentals següents: el descobriment de 286 milions d'euros, procedents de les 54.544 actuacions de prevenció i reducció del frau que han dut a terme les àrees d'inspecció, gestió i recaptació, les quals s'han incrementat un 7 % respecte de l'exercici anterior.

Cal posar en relleu que, des que es va posar en marxa el Pla de prevenció i reducció del frau fiscal l'any 2015 fins al 2023, l'Agència ha descobert un total de 2.081 milions d'euros de frau.

Si s'analitzen les dades de l'Informe de resultats 2023 per figures tributàries, dels 286 milions d'euros descoberts, el 42 % del frau prové de l'impost sobre successions i donacions, amb 121 milions d'euros. El segueixen l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, amb 84 milions, i l'impost sobre el patrimoni, amb 76 milions, els quals representen el 29 % i el 27 %, respectivament. Finalment, el frau en altres tributs suposa tan sols el 2 % del total descobert, amb un import de 5 milions d'euros.

Balanç 2023: el 92 % de les mesures assolides

El Pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries 2023-2026 inclou un total de 68 mesures, amb l'objectiu d'augmentar la consciència fiscal de la ciutadania, minimitzar el risc d'incompliments, millorar els serveis al contribuent, detectar i corregir el frau, recaptar els deutes tributaris, i aconseguir la implicació d'administracions, operadors tributaris i agents socials. D'acord amb l'Informe, de les 63 mesures que han entrat en vigor el 2023, el 92 % s'han assolit totalment.

13,6 milions d'euros de frau per canvis de residència ficticis i per béns i actius situats a l'estranger

Pel que fa al control que anualment realitza l'ATC per detectar els canvis de residència ficticis, l'import del frau descobert l'any 2023 ha estat de 12 milions d'euros: 15 a altres comunitats autònomes i 12 a altres països. Amb referència als actius situats a l'estranger, l'import del frau descobert ha estat d'1,6 milions.

Cal destacar que, durant el 2023, s'ha reprès la celebració de subhastes públiques electròniques de béns embargats a contribuents que no havien fet efectiu el pagament dels seus deutes, amb un total de 5 lots adjudicats per un import d'1,5 milions d'euros. També s'ha publicat la llista de persones deutores amb l'ATC: 41 persones i 73,8 milions de deute.

Altres mesures per prevenir el frau fiscal

A banda dels resultats quantitatius de la lluita contra el frau fiscal, el Pla incorpora una sèrie de mesures encaminades a la prevenció i que tenen a veure amb la conscienciació fiscal, el compliment de les obligacions tributàries, la transparència, la col·laboració social, la generació de valor amb les dades i la gestió dels recursos humans.

El 2023 s'han continuat fent activitats relacionades amb la conscienciació fiscal, de manera que s'han impartit 27 tallers del programa EFEC, 14 centres educatius han visitat l'Agència i s'han realitzat 12 conferències en diferents fòrums universitaris. El grau de satisfacció del públic receptor d'aquestes actuacions de pedagogia tributària ha estat, en general, molt alt.

Un altre dels objectius de l'ATC és facilitar als contribuents el compliment de les obligacions tributàries. En aquest sentit, s'han consolidat els nous sistemes de pagament dels impostos (s'han rebut 83.000 pagaments amb la plataforma Bizum, que han suposat una recaptació de 2,6 milions d'euros, i gairebé 42.000 a través del servei de Correus, per un import de 2,4 milions d'euros); l'atenció presencial s'ha centrat en la gent gran, que ha rebut una atenció preferent; els recordatoris per via electrònica s'han incrementat el 47 % respecte de l'any passat; i s'ha posat en funcionament El meu espai ATC, un espai digital adreçat als contribuents per dur a terme els tràmits tributaris.

Amb relació a la transparència, l'Agència ha publicat les dades obertes dels impostos sobre les estades en establiments turístics i sobre els habitatges buits, a més de 28 criteris de caràcter general i 2 instruccions relatives a l'aplicació dels tributs.

En l'àmbit de la col·laboració social, s'han rebut 365 denúncies a través de la bústia de denúncies tributàries; s'han signat dos convenis de col·laboració: amb el Col·legi de Notaris de Catalunya per accedir a la base de dades de titularitat real, i amb el Deganat de Registradors de la Propietat de Catalunya. També s'ha intensificat la col·laboració amb els ens locals en matèria de recaptació executiva i en activitats formatives.

Pel que fa a la generació de valor amb les dades, la incorporació de noves fonts d'informació, com ara les matriculacions de vehicles i els establiments comercials amb llicència activa, ha permès identificar nous patrons de frau fiscal i definir 10 tractaments específics en 6 impostos diferents, que han derivat en uns resultats de frau fiscal descobert de 30 milions d'euros.

Quant a la gestió dels recursos humans, s'ha incrementat un 12 % el personal qualificat en l'aplicació de tributs, de manera que ja són 313 els professionals que formen part dels cossos tributaris de l'Agència. Això també ha comportat una reducció de la interinitat del personal del 23 %.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16309 {"title":"Publicació de l'Informe de resultats 2023 del Pla de prevenció i reducció del frau fiscal","published_date":"2024-04-18","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"16309"} catalunya Agència Tributària de Catalunya (ATC) https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-04-18/16309-publicacio-informe-resultats-2023-pla-prevencio-reduccio-frau-fiscal https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.