VI Jornada de Tributs de Catalunya: "Taxa de residus: reptes i models de regulació"

11/04/2024

Avui ha tingut lloc la VI Jornada de Tributs de Catalunya: "Taxa de residus: reptes i models de regulació", organitzada per la Secretaria d'Hisenda del Departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya i l'Agència Tributària de Catalunya (ATC).

La Jornada, que s'ha retransmès en obert, s'adreça als ens locals que integren la xarxa Tributs de Catalunya.

Marta Espasa, secretària d'Hisenda, i Isaac Peraire, director de l'Agència de Residus de Catalunya, han obert l'acte posant l'èmfasi en la importància de dissenyar una taxa de residus com un impost finalista que contribueixi a la distribució equitativa de la càrrega fiscal i permeti assolir una fiscalitat justa per a la ciutadania, i que signifiqui un retorn de recursos per a la societat.

A continuació, Teresa Guerrero, cap del Departament de Foment de la Recollida Selectiva de l'Agència de Residus de Catalunya, ha presentat la ponència principal sobre "La taxa justa de residus com a instrument per assolir els objectius europeus".

La ponent ha posat en relleu que un 45 % de la ciutadania encara no separa els residus i que, per complir els objectius de la Unió europea pel que fa a la generació de residus, cal transformar el model de recollida selectiva per fer-lo més eficient. Ha destacat que, en aquest camí, és essencial motivar la ciutadania per fomentar-ne el canvi d'hàbits, impulsar campanyes de comunicació i divulgació i, sobretot incentivar-la, entre d'altres, amb la implantació d'una taxa justa de residus.

La taxa justa —ha explicat— és el pagament en funció de la generació de residus o de la participació en la recollida selectiva de cada ciutadà a través d'un sistema de bonificacions. Ha de tendir a ser no deficitària, reflectir el cost real del servei i partir d'un sistema d'identificació dels usuaris. En aquest sentit, i en l'àmbit municipal, cal adequar les ordenances fiscals a aquesta fiscalitat justa.

A la taula rodona posterior, moderada per Laura Sunyol, directora de l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals de la Diputació de Lleida, diversos ponents han exposat les actuacions que han dut a terme i els projectes que han implantat en el seu àmbit municipal relacionats amb la recollida selectiva i la taxa justa de residus, i també s'ha incidit en la normativa que els ajuntaments han de desenvolupar per aplicar la taxa justa per generació. Hi han intervingut: Teresa Guerrero, de l'Agència de Residus de Catalunya; Cristina Prieto, directora de Serveis de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona; Maria Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega; Jordi Verdú, alcalde de Corbins i diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida; i Mònica Peso, cap de la Unitat de Medi Ambient del Consell Comarcal de la Selva.

Finalment, a la cloenda, Natàlia Caba, directora general de Tributs i Joc del Departament d'Economia i Hisenda, ha posat en relleu que a Catalunya es treballa en projectes de gestió eficient dels residus des de molt abans de la Llei estatal 7/2022, de residus. I ha destacat que és essencial la conscienciació de la ciutadania per a l'èxit de la implantació d'una taxa de residus cada vegada més eficient.

La Jornada es troba disponible al canal de YouTube del Departament d'Economia i Hisenda.

Ficheros adjuntos

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16184 {"title":"VI Jornada de Tributs de Catalunya: \"Taxa de residus: reptes i models de regulació\"","published_date":"2024-04-11","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"16184"} catalunya Agència Tributària de Catalunya (ATC) https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-04-11/16184-vi-jornada-tributs-catalunya-taxa-residus-reptes-models-regulacio https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.