El Santa Mònica convoca 21 beques de recerca i experimentació en mediació artística en residència 2024/2025

Imagen del artículo El Santa Mònica convoca 21 beques de recerca i experimentació en mediació artística en residència 2024/2025

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Es tracta de la quarta convocatòria del programa "Les Mòniques" que atorga 21 beques a creadors i creadores de l'àmbit relacional o participatiuL'objectiu és promoure el desenvolupament de prototips de dispositius de mediació artística que explorin formats transmedials per obrir a públics diversos els continguts, discursos i preguntes que planteja el centre d'artsEl termini per presentar les sol·licituds finalitza el dia 30 d'abril

El centre d'arts Santa Mònica convoca 21 beques (de 9.200 euros cada una) per a creadors i creadores interessades a desenvolupar recerques i prototips experimentals en mediació artística en residència durant onze mesos al Santa Mònica. El termini per presentar-se s'obre avui, dimarts 9 d'abril, i finalitza el 30 d'abril.

El programa de beques "Les Mòniques" té com a objectiu promoure el desenvolupament de prototips de dispositius de mediació artística que explorin formats transmedials que obrin a públics diversos els continguts, discursos i preguntes que planteja el centre d'arts. Amb aquesta iniciativa, iniciada al 2021 amb el nou projecte de centre, el Santa Mònica aposta pels projectes relacionals i participatius amb l'objectiu de generar diferents formes de retorn social cap a la ciutadania i d'un art que promogui l'horitzontalitat i el pensament col·lectiu.

Les residències artístiques s'entenen com a estades temporals d'onze mesos, de l'1 de setembre de 2024 al 31 de juliol de 2025, al Santa Mònica. Durant aquest temps els artistes residents engeguen i participen en processos de recerca que s'acaben materialitzant en diversos prototips de dispositius de mediació artística. El model implica una experiència de treball en un espai compartit en el centre amb l'objectiu de propiciar l'intercanvi de coneixement entre participants i la dimensió col·lectiva dels diferents processos de recerca. El grup de residents compta amb una bossa de producció per al desenvolupament dels prototips i un seguiment de la seva estada i els seus processos de recerca per part de la direcció i l'equip tècnic del centre.

"Les Mòniques" s'estructuren en set gremis segons les modalitats de mediació següents:

a) Recerca en mediació participativa (3 beques)

Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació i d'activació de públics, és a dir, recerques que tinguin com a matèria d'estudi la creació de formes alternatives de recepció i participació en esdeveniments artístics i culturals per part dels públics.

b) Recerca en mediació espacial (3 beques)

Són beques per a recerques que repensin els continguts en funció del disseny d'espais expositius i dispositius arquitectònics efímers, així com de construccions a l'espai públic. Les recerques d'aquesta modalitat també poden investigar sobre disposicions experimentals de les audiències.

c) Recerca en mediació digital (3 beques)

Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació de continguts a través d'aplicacions, plataformes i altres projectes digitals.

d) Recerca en mediació comunicacional (3 beques)

Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació entesa com a comunicació i difusió, tant física com digital.

e) Recerca en mediació editorial (3 beques)

Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació a través del disseny i la producció editorial.

f) Recerca en mediació educativa (3 beques)

Són beques per a recerques que experimentin amb activitats educatives i formatives diverses, així com al voltant d'accions formatives digitals.

g) Recerca en mediació gastronòmica (3 beques)

Són beques per a recerques que explorin estratègies de mediació cultural i socialització a través de la gastronomia com a creació artística.


El període per presentar sol·licituds és del 9 d'abril al 30 d'abril de 2024, tots dos inclosos, a través del portal de tràmits de la Generalitat.

El Santa Mònica organitza també una sèrie de sessions informatives presencials i en línia per explicar tots els detalls i resoldre possibles dubtes. És recomanable assistir a una d'aquestes sessions abans de sol·licitar la beca.


Sessions informatives:

- Dimecres 03.04.2024 / 18h / Sala d'actes del Santa Mònica i en línia via Zoom.

- Dimarts 16.04.2024 / 12h / Sala d'actes del Santa Mònica i en línia via Zoom.


Recerca, experimentació artística i participació al Santa Mònica

El Santa Mònica és un centre interdisciplinari d'arts dedicat a impulsar la creació contemporània. El seu objectiu és servir com a plataforma de difusió de la creativitat contemporània a Catalunya i com a espai de reflexió per promoure el debat i generar idees sobre els conceptes que envolten la creació artística i la seva relació amb el públic.

El Santa Mònica, marcat per la directriu d'Enric Puig Punyet, explora formes experimentals de curadoria i aposta per la creació col·lectiva, la desjerarquització institucional i fórmules diverses de participació horitzontal. La metodologia de treball possibilita que artistes, curadors i col·laboradors es trobin, donant forma col·lectivament al projecte, amb uns tempos dilatats que permeten anar descobrint a poc a poc les preocupacions i els desitjos al voltant de les preguntes formulades inicialment. Al seu torn, els creadors i creadores en residència experimenten proposant diversos prototips de dispositius de mediació a partir de les mateixes preguntes dels cicles expositius. En total, més de quaranta artistes participen periòdicament en un procés de construcció compartida amb la voluntat que el centre d'arts esdevingui un espai en constant construcció de nous significats compartits i obertura de nous interrogants.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16108 {"title":"El Santa Mònica convoca 21 beques de recerca i experimentació en mediació artística en residència 2024\/2025","published_date":"2024-04-09","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/04\/09\/11\/04\/513fd7d9-c56a-40aa-9765-c9e6b0f446c0.jpg","id":"16108"} catalunya Cultura,Natàlia Garriga https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-04-09/16108-santa-monica-convoca-21-beques-recerca-experimentacio-mediacio-artistica-residencia-2024-2025 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.