L'ACCO sanciona els acords col·lusoris de Siemens i Comsa referents a licitacions de la línia L9 del metro de Barcelona

El Tribunal Català de Defensa de la Competència de l'Autoritat Catalana de la Competència ha adoptat la resolució del procediment sancionador amb número d'expedient 101/2018, L9/L10 Metro, per la qual declara que les empreses SIEMENS SA, SIEMENS RAIL AUTOMATION, SAU (en endavant, Siemens) i COMSA INSTALACIONES Y SISTEMAS INDUSTRIALES, SA (en endavant, Comsa) han infringit l'article 1.1 de la Llei 15/2007, de 3 de juliol, de defensa de la competència (en endavant, LDC), per l'adopció d'acords col·lusoris constitutius d'un càrtel en relació amb les licitacions públiques dels serveis de senyalització i comunicació (WIFI) que són rellevants per al funcionament automatitzat de la línia L9 del metro de Barcelona. 

La conducta infractora, única i continuada, ha consistit en acordar els mesos de juliol i setembre de 2017 que Siemens presentaria una oferta més cara que la de Comsa a la licitació per al manteniment preventiu i correctiu del sistema de comunicació WIFI a canvi de diversos compromisos de Comsa. A més, van acordar que no competirien entre elles, sinó que es presentarien de manera conjunta a les futures licitacions de serveis de senyalització i comunicació de la línia L9 del metro de Barcelona. 

Aquesta conducta constitueix una infracció de l'article 1.1 de la LDC, tipificada com a molt greu, per la qual s'ha imposat a Comsa una sanció de 1.300.000 € i de 2.700.000 € a Siemens. A més, en aplicació de la llei de contractes del sector públic, s'ha declarat la prohibició de contractar de les empreses infractores amb l'Administració de la Generalitat i els ens que integren l'Administració Local a Catalunya en relació amb les licitacions relatives als sistemes WIFI de les línies de la xarxa de metro de Barcelona, incloses les instal·lacions del sistema, amb una durada de 6 mesos. 

Siemens ha quedat exempta del pagament de la multa i tampoc se li aplica la prohibició de contractar declarada a la resolució sancionadora, ja que es va acollir al programa de clemència. L'empresa va aportar informació i elements de prova sobre l'acord al que haurien arribat amb Comsa, i això va permetre a l'ACCO ordenar el desenvolupament d'una inspecció en relació amb el càrtel descrit. 

La concertació entre operadors econòmics en l'àmbit de licitacions públiques restringeix la competència ja que impedeix el comportament autònom i independent de les empreses i redueix la incertesa en el comportament dels licitadors eliminant els beneficis que aporta la lliure competència en el processos de contractació en detriment de l'interès públic.

L'ACCO combat les pràctiques col·lusòries en la contractació pública i impulsa un pla per facilitar que les entitats públiques, les empreses competidores i els consumidors puguin detectar i denunciar conductes col·lusòries en aquest àmbit. La col·laboració amb l'ACCO es pot realitzar presencialment, telefònicament, per correu electrònic o de forma anònima i confidencial mitjançant el Canal de comunicació del web de l'ACCO, que permet una comunicació bidireccional i segura amb la persona informant. 

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16440 {"title":"L'ACCO sanciona els acords col·lusoris de Siemens i Comsa referents a licitacions de la línia L9 del metro de Barcelona","published_date":"2024-03-20","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"16440"} catalunya Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-03-20/16440-acco-sanciona-acords-col-lusoris-siemens-comsa-referents-licitacions-linia-l9-metro-barcelona https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.