Aprovades 17 sol·licituds d'ajuts per a allotjaments privats per a persones treballadores temporeres de les campanyes agràries, 15 de les quals a Lleida

L'import del total de les subvencions concedides és de 1.120.000 euros i la inversió que suposaran els expedients aprovats supera els 2.460.000Montse Bergés subratlla que els ajuts permetran crear de nou o reformar 356 places i que la convocatòria "dona resposta a les reivindicacions que els productors fructícoles han vingut plantejant per fer front a les necessitats d'allotjament"Els eixos principals de la gestió de la campanya de la fruita d'enguany a Lleida seran la contractació de fins a 75 persones dinamitzadores, el suport a la contractació de proximitat i l'atenció a la vulnerabilitat

Imagen del artículo Aprovades 17 sol·licituds d'ajuts per a allotjaments privats per a persones treballadores temporeres de les campanyes agràries, 15 de les quals a Lleida


El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha aprovat un total de 17 sol·licituds presentades per productors fructícoles de Catalunya a la convocatòria d'ajuts per a la construcció, habilitació, reforma, ampliació i condicionament d'allotjaments privats per a persones treballadores temporeres contractades en les campanyes agràries. D'aquestes, 15 corresponen a sol·licitants de Lleida, i les altres dues a productors de Girona i Tarragona. En total, s'havien presentat a la convocatòria 38 sol·licituds, 30 de les quals a Lleida, 5 a Girona, 2 a Tarragona i 1 a Barcelona.La inversió total dels expedients aprovats suposa 2.460.166 euros, mentre que l'ajut concedit suma 1.119.843 euros. Les resolucions es publicaran en breu. Així ho ha explicat avui la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, en el transcurs de la primera reunió de la Comissió de Coordinació de la Campanya Agrària de Lleida per planificar la temporada del 2024.

Montse Bergés ha fet una valoració "molt positiva" de la convocatòria dels ajuts, perquè, un cop finalitzin les actuacions dels projectes que han rebut els ajuts s'hauran creat de nou o reformat 356 places d'allotjament. "Aquesta bona acollida ha palesat que la convocatòria era una mesura molt necessària", ha afirmat. Segons la delegada, aquesta convocatòria "dona resposta a les reivindicacions que el sector productor fructícola ha vingut plantejant per fer front a les necessitats d'allotjament de les persones treballadores temporeres".Bergés ha apuntat que el compromís del Govern és que es torni a habilitar una altra convocatòria a finals del 2024. La darrera línia de subvencions per a construcció i adequació d'allotjaments privats va ser habilitada el 2006, amb una dotació de 380.000 euros.

Pel que fa a la vegueria de Lleida, la Delegació del Govern, havent una mancança en els allotjaments temporals, havia elaborat durant les dues campanyes de la fruita anteriors un mapa actualitzat i complet d'allotjaments públics a la vegueria, amb la cooperació de tots els actors implicats, per a poder aportar dades rigoroses que contribuïssin a diagnosticar les necessitats en aquest àmbit.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va convocar a finals de desembre passat els ajuts per a inversions destinades a allotjament temporal de persones treballadores temporeres corresponents a 2024, per un import global màxim d'1,5M€. Aquesta línia de subvencions, posada en marxa amb l'estreta col·laboració del sector, està destinada a la construcció, habilitació, reforma, ampliació i condicionament d'allotjaments per a persones treballadores temporeres contractades per a realitzar treballs en les diferents campanyes de recollida de fruita a Catalunya. El termini de presentació de sol·licituds va finalitzar el 22 de gener d'enguany.

Pla de Treball de la campanya agrària de Lleida

La reunió d'avui ha servit per posar en comú el Pla de Treball de la campanya agrària de Lleida d'enguany, el document que recull les actuacions transversals dels departaments d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Empresa i Treball, Drets Socials, Igualtat i Feminismes, Salut, Interior i Presidència, així com de les altres administracions públiques, organitzacions agràries i entitats socials implicades en la campanya. En aquest sentit, Montse Bergés ha destacat que els eixos principals de la gestió de la campanya seran els ajuts a la contractació de fins a 75 persones dinamitzadores de la campanya, el suport a la contractació de proximitat i la prevenció, detecció i atenció a les situacions de vulnerabilitat seran de recollida de la fruita d'enguany. Tanmateix, Bergés ha destacat que el Pla de Treball és un "document viu" que s'anirà actualitzant, si s'escau, en funció de les situacions de campanya que puguin donar-se derivades d'eventuals inclemències meteorològiques i d'efectes de la sequera.

75 persones dinamitzadores

El Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) seguirà sufragant la contractació per part d'ajuntaments, consells comarcals i organitzacions agràries, i d'acord amb un llistat fixat en atenció a les necessitats de cadascun d'aquests organismes, un total de 75 dinamitzadors per un període de 6 mesos, que inclourà la seva formació en diferents matèries, entre elles intermediació i conscienciació en matèria d'igualtat. Les tasques d'aquestes persones consistiran en facilitar informació, assistència i coordinació dels treballadors temporers.

Ajuts a la contractació de proximitat

També es tornarà a habilitar una línia d'ajuts a la contractació de proximitat de treballadors/res, per un import total de 250.000 euros. Els beneficiaris seran empreses agràries amb un màxim de 10 treballadors (s'exceptuen les cooperatives de segon grau i empreses de treball temporal). El nombre màxim de contractes subvencionables serà de 5 per empresa, amb un mínim d'una setmana i màxim de quatre setmanes, a raó de 90 euros per setmana i contracte. Els treballadors contractats han de ser persones residents a menys de 40Km de l'explotació o bé que se'ls faciliti l'allotjament dins d'aquest radi, preferentment a la mateixa finca.

Per altra banda, es preveu la consideració de força major per als ERTOS tramitats per causa de sequera, pedregades, inundacions i altres inclemències meteorològiques, per tal de contribuir a millorar les condicions adverses de les empreses i treballadors que es puguin veure afectats.

Atenció a la vulnerabilitat

La vessant de l'atenció a la vulnerabilitat continua sent un eix important del pla de treball de la campanya d'enguany. Així, la Comissió per a la vulnerabilitat, integrada per personal tècnic dels serveis socials dels consells comarcals i de l'Ajuntament de Lleida, dels departaments de Salut, Igualtat i Feminismes i de Drets Socials de la Generalitat, amb la col·laboració d'entitats del tercer sector., es reunirà periòdicament per detectar i fer seguiment de les situacions de necessitats bàsiques de les persones temporeres que es puguin produir i facilitar la mediació.

Previsions de jornades de treball

El Pla de Treball fa una aproximació inicial, establerta a partir de de l'extracció de la DUN 2023 pel que fa a espècies fructícoles, varietats i superfícies declarades, els calendaris de maduració i la mitjana de rendiments kg/ha. d'anys anteriors, de les necessitats de mà d'obra estimades durant la campanya a la vegueria de Lleida, que es calculen en més de 485.000 dies de treball des del mes d'abril fins al novembre (inclosa la mà d'obra familiar de la pròpia explotació), en el supòsit que no es produeixi cap fenomen meteorològic que pugui afectar a la producció. La poma i la nectarina són les espècies fructícoles que requeriran major dies de treball, amb el 24 i el 23%, respectivament.

En la reunió d'avui, atès que un dels factors que marcaran el desenvolupament de la campanya agrària serà el dels efectes que hi pugui provocar la sequera, el delegat de l'Institut de Recerca Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) a les Terres de Lleida i Pirineu i investigador del programa de recerca 'Ús eficient de l'aigua en agricultura', Joan Girona, ha explicat les línies recerca que aquest ens està duent a terme respecte a l'adaptació dels cultius a la situació de canvi climàtic i a les necessitats hídriques.

La Comissió de Coordinació de la Campanya Agrària, encapçalada per la delegada del Govern a Lleida, està formada pels directors/res i altres responsables dels serveis territorials dels departaments de la Generalitat implicats i per representants de la Diputació de Lleida, de l'Ajuntament de Lleida i dels municipis del Baix Segre, dels consells comarcals, de la Subdelegació del Govern central, de les organitzacions agràries i sindicats, d'Afrucat, de la Federació Cooperatives Agràries de Catalunya i de les entitats socials Creu Roja, Càritas i Arrels.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15864 {"title":"Aprovades 17 sol·licituds d'ajuts per a allotjaments privats per a persones treballadores temporeres de les campanyes agràries, 15 de les quals a Lleida","published_date":"2024-03-20","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/03\/20\/18\/50\/2e14c3cb-b631-4f90-9677-bc2352a35cff.jpg","id":"15864"} catalunya Delegació a Lleida,Montse Bergés i Saura https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-03-20/15864-aprovades-17-sol-licituds-ajuts-allotjaments-privats-persones-treballadores-temporeres-campanyes-agraries-15-quals-lleida https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.