La Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord millora l'accessibilitat i la xarxa de dispositius d'atenció primària i hospitalària

El darrer any s'han incrementat un 10% les intervencions quirúrgiques i s'han obert i ampliat CAP i hospitals a Terrassa, Sabadell, Mataró, Badalona, Granollers i Mollet, entre d'altres localitats

Imagen del artículo La Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord millora l'accessibilitat i la xarxa de dispositius d'atenció primària i hospitalària

El 2023 els centres de la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord, que engloba les comarques del Vallès Occidental, Vallès Oriental, Barcelonès Nord i Maresme, han incrementat notablement l'activitat i millorat l'accessibilitat de la ciutadania al sistema de salut.En aquest temps els hospitals del territori han fet un 10% més d'intervencions quirúrgiques que el 2022, un 31% més de proves diagnòstiques i un 14% més de visites d'especialista.

En nombres absoluts, s'han realitzat 95.018 operacions -8.340 més que el 2022- i s'ha aconseguit que el 100% de la cirurgia cardíaca, el 99% de la cirurgia oncològica, el 99,9% de les intervencions garantides (cataractes, pròtesis de maluc i pròtesis de genoll) i el 99% de la resta de cirurgies s'hagin fet a termini. Les operacions fora de temps s'han reduït un 80% en relació amb l'any anterior.

Quant a les proves diagnòstiques, l'activitat als hospitals de la Metropolitana Nord ha passat de 225.989 proves el 2022 a 295.899 el 2023 i les proves fora de termini han disminuït un 12%. Així mateix, les visites a l'especialista han passat de 434.073 el 2022 a 495.343 i les consultes fora de temps s'han reduït un 9%.

Les xifres de balanç d'activitat inclouen els hospitals de la xarxa pública de la Regió: Germans Trias, Municipal de Badalona, Mataró, Esperit Sant, Granollers, Mollet, Sant Celoni, Mútua Terrassa, Consorci Sanitari de Terrassa i Parc Taulí de Sabadell.

En l'atenció primària i comunitària, els resultats del 2023 també mostren millores significatives. Un 62% dels usuaris han tingut visita presencial amb el seu professional assignat en 5 dies o menys. Aquest percentatge s'ha incrementat en 15 punts respecte el 2022. Pel que fa a l'atenció telefònica, un 85% de les trucades han rebut resposta en el primer intent i un 92% en les 12 hores posteriors.

Junt amb la millora de l'accessibilitat, la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord ha aconseguit dues fites igualment importants els últims mesos: les millores salarials dels professionals i l'estabilització de les institucions. En el primer cas, les millores són fruit de la signatura del Tercer Acord de l'Institut Català de la Salut i del conveni laboral del SISCAT i han suposat un gran pas endavant en l'equiparació i homologació de les condicions laborals dels professionals de la Regió. En el segon, destaca l'esforç per millorar la contractació de les entitats proveïdores del sistema de salut públic, aconseguint que el volum d'activitat contractada s'adapti a la població de referència de cada institució. A major contractació, major estabilitat de les entitats i millors condicions d'atenció a la ciutadania.

Millores en atenció primària, hospitalària i salut mental

En l'àmbit de les instal·lacions, el darrer any i mig la Regió Sanitària ha tirat endavant ampliacions, reformes i construccions tant en l'atenció primària com en l'hospitalària. Actuar sobre els equipaments físics és determinant per a una millor atenció als pacients i unes millors condicions de treball dels professionals. En primària, a més, ampliar espais és clau per encaixar els nous rols professionals que s'han incorporat al sistema. La Regió Sanitària ha sumat més de 300 professionals en aquestes noves posicions: 90 referents de benestar emocional, 90 fisioterapeutes, 73 higienistes dentals i 41 dietistes-nutricionistes.

Quant a noves instal·lacions, a finals de 2022 es van inaugurar dos nous Centres d'Atenció Primària (CAP) a les dues capitals del Vallès Occidental: el CAP Can Roca a Terrassa i el CAP Can Llong a Sabadell. També a finals de 2022 es va estrenar la nova seu de la Unitat Territorial d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) al Centre de Salut Granollers. En aquest edifici el juliol 2023 es van posar en marxa sis quiròfans per fer cirurgies majors i menors ambulatòries.

Imagen del artículo La Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord millora l'accessibilitat i la xarxa de dispositius d'atenció primària i hospitalària

Així mateix, el 2023 s'han endegat els projectes d'ampliació i millora del CAP Montgat-Doctor Jardí (en funcionament des de març 2024), el CAP Rocafonda-Palau de Mataró, el CAP Sant Andreu de Llavaneres, el CAP Santa Maria de Palau Tordera i el CAP Concòrdia de Sabadell. Tots aquests centres està previst que estrenin les noves instal·lacions el proper trimestre. També han començat les obres del nou CAP Cabrils, que entrarà en funcionament el 2025.

A destacar igualment la propera inauguració aquest estiu del CUAP Baix Vallès, a Santa Perpètua, una instal·lació de nova construcció que donarà servei d'urgències d'atenció primària -24 hores, 365 dies a l'any- al municipi i a les poblacions veïnes. A Badalona també està prevista la inauguració en breu del nou CAP El Gorg.

En l'àmbit hospitalari, a finals de 2022 es van posar en marxa les noves urgències de l'Hospital de Mollet i a principis de 2023 les noves urgències de l'Hospital de Granollers, a l'edifici polivalent. En aquest mateix edifici el juliol 2023 s'ha estrenat una nova àrea de crítics.

Imagen del artículo La Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord millora l'accessibilitat i la xarxa de dispositius d'atenció primària i hospitalària

A més, el 2023 s'han endegat les obres per construir el nou bloc quirúrgic i la nova unitat d'endoscòpia digestiva i respiratòria de l'Hospital Germans Trias, unes instal·lacions que permetran incrementar l'activitat del centre i comptar amb la tecnologia més puntera.

A l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, immers en un ambiciós projecte per ampliar les instal·lacions que va començar amb l'Edifici Ripoll (de 196 llits), les darreres actuacions han estat el gabinet d'endoscòpies, les consultes externes de pediatria, l'ampliació i reforma de la UCI (48 llits), el nou bloc quirúrgic (8 quiròfans d'alta complexitat), el quiròfan de Cirurgia Major Ambulatòria i la primera fase d'ampliació de les Urgències (una nova zona d'observació). I ja s'està treballant en el projecte de renovació integral del Servei d'Urgències pediàtriques i d'adults i un nou espai de salut mental.

L'Hospital de Mataró també està fent obres d'ampliació del bloc quirúrgic i de l'àrea ambulatòria i va inaugurar fa un any un nou hospital de dia oncològic.

A l'Hospital de Terrassa el 2023 s'ha estrenat la reforma de la quarta planta i actualment s'està treballant el Pla Director que començarà amb una fase 0 que inclou una segona ressonància magnètica, l'ampliació de les urgències i la creació d'una unitat d'oftalmologia. Més endavant es farà un nou edifici de consultes externes.

En l'àmbit de la salut mental, la Regió Sanitària està a punt d'obrir nous dispositius com l'hospital de dia infanto-juvenil de Rubí. El 2023 es van posar en funcionamentla nova seu de la unitat polivalent de salut mental de Badalona Serveis Assistencials i 6 nous llits per completar la unitat d'urgències de psiquiatria infantil i juvenil de l'Hospital Germans Trias, que atén a tot el Barcelonès Nord. Abans aquesta atenció a infants i joves es prestava en centres hospitalaris de Barcelona.

Arrencada de grans projectes

L'any 2023 la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord ha arribat a compromisos amb el món local i els proveïdors sanitaris del territori per arrencar projectes que tindran un impacte directe en l'atenció a la ciutadania, que guanyarà en proximitat i resolució.

A Terrassa, el Departament de Salut i l'Ajuntament han signat un conveni per construir tres nous equipaments d'atenció primària a la ciutat: un Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP) al carrer Pau Marçal, a l'alçada de la plaça dels Països Catalans; un nou CAP per esponjar el CAP Sant Llàtzer i el CAP Terrassa Est i un nou CAP per substituir l'actual CAP Terrassa Nord. En aquests moments s'està treballant en la cessió dels terrenys i els plans funcionals dels nous centres. El mateix pacte inclou l'ampliació del CAP Terrassa Sud i el desdoblament del CAP Rambla.

A Terrassa mateix, el 2024 s'ha començat a treballar per substituir l'Hospital de Sant Llàtzer, un centre sociosanitari que ha quedat antic i faltat d'espais. En la darrera visita a la ciutat, el conseller Balcells es va mostrar favorable a estudiar la possibilitat d'ubicar el nou centre a la finca de Torrebonica.

A Mataró, s'han acordat ja la construcció del nou hospital d'atenció intermèdia, davant de l'Hospital de Mataró, que substituirà l'actual Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena. El centre comptarà amb 244 places d'internament per a pacients que requereixin recuperacions funcionals o cures i per a pacients amb malaltia crònica evolucionada o en procés de final de vida. També tindrà 72 places d'hospital de dia i una àrea ambulatòria.

La col·laboració amb el món local també ha estat determinant per arrencar aquest 2024 dos projectes sanitaris llargament reivindicats al Vallès Occidental. D'una banda, el gener 2024 el Departament de Salut i els ajuntaments de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal han acordat que el nou Centre d'Alta Resolució (CAR) del Vallès Occidental anirà al terme municipal de Rubí. Ja s'han fet les primeres passes per a la cessió dels terreny i s'està tancant el pla funcional d'un equipament que prestarà atenció només ambulatòria, sense ingrés.

D'altra banda, el gener 2024 el consell metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat inicialment la modificació del Pla General Metropolità (PGM) per a la construcció del nou hospital de proximitat del Vallès Occidental -anomenat històricament Ernest Lluch- que s'aixecarà a la confluència dels municipis de Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac i Ripollet. Serà un centre d'alta resolució per a les patologies més prevalents i de complexitat baixa i moderada. Tindrà consultes per a atenció especialitzada, gabinets per a proves diagnòstiques i quiròfans per a cirurgia ambulatòria. També oferirà atenció urgent, rehabilitació, servei de diagnòstic per la imatge i atenció intermèdia (comptarà amb places d'hospital de dia i llits per a pacients de llarga estada, convalescència, cures pal·liatives i subaguts). Atendrà 180 mil habitants de Cerdanyola, Montcada i Reixac, Ripollet, Badia i Barberà.

Aposta per l'atenció integrada social i sanitària i el treball en xarxa

Una de les apostes més importants de la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord el 2024 és el desplegament de l'atenció integrada socials i sanitària, especialment en l'àmbit residencial. El 13 de març s'ha fet una jornada a Alella amb 250 representants de l'àmbit salut i socials per donar el tret de sortida al nou model, que comportarà que les persones que estan vivint en residències de gent gran puguin ser ateses allà mateix pels Equips d'Atenció Primària. A la Regió Metropolitana Nord, amb 235 residències de gent gran, el desplegament serà en dues fases. En la primera fase, que comença el 19 de març, es treballarà amb 118 residències i 43 EAP. En la segona fase, a partir del 15 de setembre, s'actuarà en 117 residències i 27 EAP.

Imagen del artículo La Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord millora l'accessibilitat i la xarxa de dispositius d'atenció primària i hospitalària


En aquesta aposta per millorar l'atenció social i sanitària, el Govern també ha creat el 2023 el Hub d'Innovació Social i Sanitària (HISS), amb seu a Terrassa, un instrument dels departaments de Salut i Drets Socials per impulsar projectes innovadors que ajudin a millorar la qualitat de vida de les persones amb necessitats d'atenció social i sanitària. La iniciativa està treballant en primera instància en propostes per prevenir i combatre la soledat no volguda.

D'altra banda, el 2023 s'ha consolidat l'anomenat eix de la C-17, una aliança formada pel Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, la Fundació Sanitària Mollet, l' Hospital de Sant Celoni i l'Hospital Clínic de Barcelona. La posada en marxa el setembre del 2023 del Centre d'Oncologia Radioteràpica de la C17, un edifici satèl·lit de l'Hospital Clínic situat al recinte hospitalari de Granollers, ha posat de relleu la importància del treball en xarxa -compartint instal·lacions i expertesa professional- per millorar l'atenció al pacient -que guanya en proximitat, evitant desplaçaments lluny del seu domicili-.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15809 {"title":"La Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord millora l'accessibilitat i la xarxa de dispositius d'atenció primària i hospitalària","published_date":"2024-03-18","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/03\/18\/08\/56\/1c79e7cc-bd6c-4def-8090-2525cd08fbf8.jpeg","id":"15809"} catalunya Manel Balcells Díaz,Salut https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-03-18/15809-regio-sanitaria-barcelona-metropolitana-nord-millora-accessibilitat-xarxa-dispositius-atencio-primaria-hospitalaria https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.