Comencen les obres d'ampliació del CAP de l'Escala, que incorporarà una base del SEM

El projecte té un cost d'1,8 milions d'euros entre obra i equipament, finançats per SalutEl Govern ha destinat més de 80 milions d'euros en la millora dels centres de salut de la Regió Sanitària de Girona des de 2021

Imagen del artículo Comencen les obres d'ampliació del CAP de l'Escala, que incorporarà una base del SEM

Les obres d'ampliació i reforma del CAP Dr. Moisès Broggi de l'Escala han començat en les últimes setmanes i es preveu que tinguin una durada d'un any. Els treballs consisteixen en la construcció d'un nou edifici adjacent a l'actual CAP, on s'inclourà una base d'ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). El projecte també té per objecte la reforma de l'edifici existent, que s'executarà un cop hagi finalitzat l'ampliació i la reestructuració d'espais i serveis. En el seu conjunt es disposarà d'un total de 25 consultes, tant d'atenció programada com d'atenció continuada i urgent. Aquest matí el gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia; l'alcalde de l'Escala, Josep Bofill, i el director gerent de la Fundació Salut Empordà, Sergi Iglesia, han visitat les obres i han pogut constatar l'inici dels treballs.

L'obra està finançada pel Departament de Salut i té un cost total aproximat d'1,8 milions d'euros: 1,6 milions d'execució d'obra, adjudicat a l'empresa Cosplaan, Obras y Servicios Laantit, SL, i una previsió d'uns 250.000 euros d'equipament. El projecte, dissenyat per Coll-Leclerc Arquitectes, consisteix en la construcció d'un nou edifici en un solar cedit per l'Ajuntament de l'Escala i adjacent a l'actual CAP, ubicat al carrer Mossèn Salvador Jué.

El gerent de la Regió Sanitària Girona, Jaume Heredia, ha destacat el compromís del Departament de Salut "amb la millora i l'adaptació dels serveis de salut a les necessitats de la població, així com amb la modernització de les infraestructures sanitàries a la Regió Sanitària Girona. Aquesta ampliació és un pas fonamental en aquesta direcció". Heredia ha explicat, a més, que "no només s'incrementarà el nombre de consultes, sinó que també permetrà una millor organització i distribució de l'espai, assegurant una assistència més eficient i còmoda per a tothom."

Per la seva banda, l'alcalde de l'Escala, ha manifestat que "estem contents que s'hagin iniciat aquestes obres, que han de suposar una important millora de les instal·lacions i els serveis per a les persones treballadores i usuàries del CAP". Josep Bofill ha afegit que aquesta "era una actuació molt necessària i per això l'Ajuntament no va dubtar ni un moment a aportar els terrenys necessaris per tal que es pogués dur a terme".

El director gerent de la Fundació Salut Empordà, Sergi Iglesia, també s'ha mostrat molt satisfet per l'inici d'aquestes obres, "que representaran un salt endavant en l'atenció que oferim a la ciutadania. D'una banda, milloraran el seu confort i benestar, tant a les sales d'espera com a les consultes. I d'una altra, als professionals els permetran comptar amb més espais de treball, la qual cosa facilitarà l'organització de la seva feina i revertirà en una millor assistència".

Organització d'espais

L'ampliació constarà de planta baixa i primer pis. A la planta baixa s'ubicarà l'atenció continuada i urgent amb accés extern i diferenciat, on se situarà la base d'ambulàncies del SEM. El primer pis de l'ampliació es destinarà a espais de descans i dormitoris per als professionals de guàrdia i del SEM. Actualment la zona d'atenció continuada i urgent disposa de 6 espais d'atenció (entre consultes, sales de tractament i boxs). Un cop acabada l'ampliació, les urgències es traslladaran al nou edifici, que constarà de 8 espais (7 zones assistencials i 1 àrea de triatge)

Les noves instal·lacions estaran connectades internament amb l'edifici ja existent i compartiran el mateix taulell d'admissions i recepció. L'ampliació permetrà alliberar espais del CAP actual que s'aprofitaran per reorganitzar-lo i obtenir una àrea assistencial més diàfana. En aquesta zona es mantindrà l'atenció programada. Estarà dotada amb 10 consultes de medicina i infermeria general, 2 de pediatria, 2 d'odontologia i 4 de polivalents. Així, el centre haurà guanyat 4 consultes més d'atenció programada, passant de les 14 actuals fins a 18 un cop hagi finalitzat la reforma i reestructuració d'espais.

Així mateix, el projecte d'ampliació inclou la construcció d'un pati interior en paral·lel a les sales d'espera, el qual permetrà l'entrada de llum natural, transformant aquest espai en una zona més agradable per a la ciutadania. En el seu conjunt, l'obra actuarà sobre una superfície construïda de 1.023 m2: 509 m2 d'ampliació, 400 m2 de reforma i 114 m2 de la base d'ambulàncies del SEM.

Un CAP adaptat a les noves necessitats

Amb el transcurs del temps, la creixent utilització dels serveis d'atenció continuada i urgent ha fet que el CAP reestructurés els espais en diverses ocasions per tal d'assumir les noves necessitats assistencials, la incorporació de professionals i la demanda creixent de visites d'urgències, especialment durant l'època d'estiu. Un cop acabada l'ampliació, s'haurà incrementat l'àrea assistencial ies comptarà amb unes instal·lacions amb major confort tant per a pacients com professionals i adaptades a les necessitats de la població actual.

El CAP Dr. Moisès Broggi va entrar en funcionament l'any 2004 en un edifici de dues plantes i amb una superfície construïda de 1.022 m2. L'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l'Escala, gestionada per la Fundació Salut Empordà, dona assistència a nou municipis: l'Escala, Albons, l'Armentera, Bellcaire d'Empordà, Torroella de Fluvià, Sant Pere Pescador, Ventalló, Viladamat i Vilamacolum. Des de la seva posada en funcionament fa prop de vint anys la població ha incrementat en un 20%. Actualment la població assignada a l'ABS és de 16.654 persones, però cal tenir en compte també la població estacional que incrementa notablement el nombre de persones al municipi.

Més de 80 milions d'euros d'inversió a la Regió Sanitària de Girona

Des del 2021 s'han invertit més de 80 milions d'euros en millorar els centres de salut de la Regió Sanitària Girona i a la construcció de nous equipaments. D'aquests, uns 65 milions s'han destinat a millorar els centres hospitalaris i prop de 16 milions s'han assignat a centres d'atenció primària, inversió que inclou tant les obres acabades com les que estan en marxa en aquest moment.

En l'àmbit de l'atenció primària, des del 2021 a la Regió Sanitària Girona han entrat en funcionament el nou Consultori Local de Riells i Viabrea (2021), el de Verges (2022), l'ampliació i reforma del CAP Doctor Torner de Malgrat de Mar (2023), l'ampliació i reforma del CAP Santa Clara de Girona (2023), la reforma del CUAP Güell (2023) i la reforma del CAP Alfons Moré i Paretas de Salt (2023).

Pel que fa a les obres que s'estan executant, a banda de l'ampliació del CAP l'Escala, també està en marxa la construcció del nou CAP de Pineda de Mar, a més de les ampliacions dels CAP de Torroella de Montgrí i Cassà de la Selva, els quals es preveu que entrin en funcionament durant les properes setmanes. També cal destacar que estan en fase de licitació d'obra els nous CAP d'Hostalric i el CAP 2 d'Olot, a més de la licitació del projecte de l'ampliació del CAP Palafrugell i el nou CAP de Santa Coloma de Farners, que s'adjudicaran en breu.

En l'àmbit hospitalari, pel que fa a l'hospital Trueta, s'ha posat en marxa la remodelació i ampliació del Servei d'Urgències (2021), i durant l'any passat, la nova àrea d'Intervencionisme, el Laboratori de Reproducció Humana Assistida i les millores a planta de Ginecologia i Obstetrícia. En aquest moment s'està executant l'ampliació del Bloc Quirúrgic i Hospital de Dia Oncohematològic, que inclou la renovació de l'Àrea d'Esterilització, i s'estan fent millores a la planta d'Oncologia i de Cardiologia.

Al Parc Hospitalari Marti i Julià, s'ha posat en marxa el nou Laboratori de la Unitat de Diagnòstic Molecular i Medicina Personalitzada de l'Hospital Trueta i l'Hospital de Santa Caterina (2023, amb la col·laboració de la Diputació de Girona i la Fundació Daniel Bravo) i lareforma integral de l'edifici Casa del director. A l'Hospital Santa Caterina s'ha realitzat l'ampliació del Servei d'Urgències (2022), la nova Unitat del Son (2023), l'ampliació i remodelació de l'hospital de dia mèdic i quirúrgic (2021) i la unitat d'endoscòpies (2022). En aquests moments hi ha en marxa les obres d'ampliació del Bloc Quirúrgic de l'Hospital de Santa Caterina i del nou servei de rehabilitació ICS/IAS al Parc Hospitalari Martí i Julià.

Pel que fa a l'Hospital de Blanes, s'estan executant les obres d'ampliació del bloc quirúrgic i s'està renovant l'accés principal del centre. A l'Hospital Sant Jaume de Calella, l'any passat es va posar en marxa una sala de parts naturals i s'està treballant en l'ambiciós projecte d'ampliació del centre, amb el pla funcional d'espais ja molt avançat.

A l'Hospital d'Olot i Comarca de la Garrotxa ja s'ha executat la primera fase de la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta i en breu d'adjudicarà la segona fase.

En total en l'àmbit hospitalari, entre les obres que han entrat en funcionament i les que es troben en procés de construcció, la inversió ha estat de més de 68 milions d'euros.

En l'àmbit de salut mental el 2023 va entrar en funcionament el nou hospital de dia de salut mental de l'Alt Empordà i la nova unitat de trastorns de conducta alimentària del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt (2021) amb inversió total de 400.000 euros.

Campus de Salut de la Regió Sanitària Girona

El conseller de Salut, Manel Balcells, va anunciar el desembre de 2023 en la presentació del Pla funcional assistencial del nou Campus de Salut de la Regió Sanitària Girona que la part assistencial del nou Campus de Salut disposarà d'una superfície de 193.000 metres quadrats, 43.000 dels quals ja estan construïts i conformen l'actual Parc Hospitalari Martí i Julià. De la superfície total, 17.000 metres quadrats es construiran, però es deixaran com a espais de creixement per a necessitats que puguin esdevenir en un futur. El futur Campus suposarà una inversió d'entre 500 i 600 milions d'euros.

El Pla funcional assistencial va ser el resultat del treball més d'un any i mig liderat per la Regió Sanitària de Girona i que va comptar amb la participació de ciutadania i de professionals dels hospitals Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt. El document, de més de 500 pàgines, inclou tot el que fa referència a l'estructura que ha de tenir l'àrea assistencial del futur Campus de Salut com ara la superfície, els criteris d'ordenació funcional i el disseny dels espais (accessos, circuits, especificacions d'àrees...).

El passat dijous 7 de març es va constituir el Consell Assessor del Campus de Salut de la Regió Sanitària Girona, un òrgan deliberatiu que neix amb l'encàrrec de fer el seguiment dels avanços en relació amb el projecte del Campus i de fer-ne retorn als seus membres. El Consell compta amb una representació àmplia i diversa de diferents actors i institucions clau: associacions de pacients; col·legis professionals; entitats proveïdores de salut; professionals de reconegut prestigi; Dipsalut, Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona; IdIBGI, els ajuntaments de Girona i Salt; Universitat de Girona; la Delegació del Govern a Girona; i els Departament de Salut, d'Economia i Hisenda, d'Educació i de Territori. El Consell Assessor té previst reunir-se regularment per informar i fer seguiment dels progressos en relació al Campus de Salut de la Regió Sanitària Girona.

El Consell neix amb l'objectiu de fer el seguiment del projecte del Campus, fomentar la participació i recollir propostes i suggeriments. En definitiva, vetllar per la col·laboració i coordinació entre els diferents actors implicats amb el Campus per tal d'identificar oportunitats i teixir sinergies. L'òrgan es reunirà un mínim de dos cops l'any.

Nou hospital de Palamós

El març de 2023 es va signar el Protocol de col·laboració entre el Departament de Salut i l'Ajuntament per a la construcció del nou Hospital de Palamós pel qual la construcció d'un nou hospital en uns terrenys del sector Les Oliveretes, a tocar de la C-31. D'acord amb aquest protocol, l'Ajuntament haurà de fer els tràmits urbanístics pertinents per tal de disposar del solar i fer la cessió gratuïta a Salut, amb un termini màxim establert a mitjans de l'any 2025. Els tràmits urbanístics, un cop finalitzats, han de permetre disposar d'uns terrenys que permetin encabir-hi un equipament d'uns 40.000 m2, amb reserva per a futures ampliacions. El dimensionat final de l'hospital dependrà del pla funcional assistencial que s'està elaborant, on es definirà tot el que fa referència a l'estructura que ha de tenir l'àrea sanitària, com ara la superfície, els criteris d'ordenació funcional, el disseny dels espais (accessos, circuits, especificacions d'àrees..) i la cartera de serveis.


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15755 {"title":"Comencen les obres d'ampliació del CAP de l'Escala, que incorporarà una base del SEM","published_date":"2024-03-14","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/03\/14\/17\/19\/1c73119a-e763-48a6-b232-5cd783466513.jpeg","id":"15755"} catalunya Manel Balcells Díaz,Salut https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-03-14/15755-comencen-obres-ampliacio-cap-escala-incorporara-base-sem https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.