Els fets motivats per l'odi i la discriminació a Catalunya s'incrementen un 18,7% durant el 2023 i les persones detingudes i denunciades augmenten un 20%

Imagen del artículo Els fets motivats per l'odi i la discriminació a Catalunya s'incrementen un 18,7% durant el 2023 i les persones detingudes i denunciades augmenten un 20%

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

. Durant el 2023 es van investigar 761 fets, dels quals el 37% corresponen a l'àmbit de la LGTBI-fòbia, seguits dels relacionats per motivacions racistes (35%), els d'orientació política (13%) i els vinculats a la islamofòbia (4,7%)

. Per demarcacions, Barcelona continua tenint un major nombre de fets (562) amb un increment del 17% respecte l'any 2022, seguida de Girona (73) amb una pujada del 28%. Tarragona (71) i Lleida (55) experimenten també augments del 9%i41% respectivament

. Un total de 984 persones van denunciar ser víctimes, ja sigui per la seva orientació sexual, origen, condició política i religió, entre d'altres àmbits. Un 10% eren menors d'edat

. Durant l'any 2023 hi va haver un total de 138 detinguts el que suposa un 21% més de detencions que l'any 2022, que van ser de 114 detinguts

. Durant l'any passat, 730 persones van quedar detingudes/denunciades per la seva presumpte relació amb la comissió d'un fet vinculat en aquest àmbit. Un total de 292 estaven relacionats amb LGTBI-Fòbia i 285 per motivacions racistes

. D'aquestes 730 persones autores, 557 són homes (76%) i 173 són dones (24%). Un total de 153 són menors d'edat, 124 nois i 29 noies, el que suposa el 21% de la totalitat (730)

. Els Mossos d'Esquadra posen en marxa un nou model d'atestat policial específic en l'àmbit de l'odi i la discriminació que és pioner a l'estat i que es crea amb la voluntat de facilitar i augmentar la qualitat dels atestats policials

. Dels fets denunciats l'any passat, el 93% han estat comesos de forma presencial i la resta s'han realitzat a través de les xarxes socials internet

. L'Oficina de Delictes d'Odi i Discriminació ha realitzat 1.498 contactes amb un total de 5.322 assistents i les Oficines de Relació amb la Comunitat d'arreu del territori han realitzat 389 sessions en l'àmbit de la prevenció amb un total de 8.561 assistents

La Policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra té un ferm compromís en la lluita contra totes les conductes motivades per l'odi i la discriminació que xoquen contra els principis fonamentals i suposen una fractura i un impacte directe contra la cohesió social i la convivència. Aquests fets, durant els darrers anys, han registrat una notable tendència a l'alça amb un increment des del 2012 fins ara del 238%

L'Oficina de Delictes d'Odi i Discriminació dels Mossos d'Esquadra participa activament en el Pla d'Acció de Lluita contra els Delictes d'Odi de l'Estat proposant accions i iniciatives per a millorar l'atenció a les víctimes i ampliar el coneixement sobre les pautes d'actuació policials en aquest àmbit. Aquesta oficina s'encarrega d'analitzar el fenomen a Catalunya i proposa noves estratègies de prevenció i de sensibilització per fer aflorar l'enorme xifra oculta que es detecta: 9 de cada 10 persones que han estat víctimes de conductes d'odi i discriminació no han denunciat segons dades de l'European Union Agency for Fundamental Rights.

Ahir el matí es va realitzar una jornada al Complex Central que sota el títol Reptes penals i administratius en l'odi i la discriminació a Catalunya, va aplegar agents i comandaments del Cos i la participació de la fiscal coordinadora de Delictes d'Odi i Discriminació a Catalunya i els fiscals de les quatre fiscalies provincials en aquest àmbit. En el marc de la jornada, inaugurada pel comissari en cap, Eduard Sallent, es va presentar el nou model d'atestat policial específic en l'àmbit de l'odi i la discriminació. Un procés pioner a l'estat que, amb la voluntat de facilitar i augmentar la qualitat dels atestats policials, incorpora informàticament les preguntes que ha de fer un instructor/a per tal de reflectir la motivació discriminatòria, incorporant, també un "notes de l'atestat" per confeccionar un bon atestat policial. 

Els Mossos d'Esquadra han instruït durant l'any 2023 un total de 761 fets per delictes d'odi i discriminació, ja sigui per via penal o administrativa, la qual cosa representa un increment del 18,7% respecte l'any anterior. El 76% dels casos investigats s'han resolt amb la detenció o identificació dels autors dels fets. Des del 2012, s'ha registrat una pujada del 238,2% de les denúncies, passant dels 225 el 2012 als 761 de l'any passat. Només durant el 2020, com a conseqüència de la la Covid 19, es va produir un descens dels fets.

Per tal de treballar per reduir la xifra oculta o infradenúncia, a més a més els Mossos d'Esquadra han creat unes actes específiques per omplir les sancions administratives en base a les lleis d'igualtat de tracte i no discriminació, i fer-les arribar amb garanties formals a l'organisme sancionador.

Per demarcacions, Barcelona continua tenint un major nombre de fets (562) amb un increment del 17% respecte l'any 2022, seguida de Girona (73) amb una pujada del 28%. Tarragona (71) i Lleida (55) experimenten també augments del 9,2%% i del 41%, respectivament. Els fets que es denuncien a Barcelona representen el 73,8% del total dels denunciats a Catalunya (761).

Per darrer any consecutiu, l'LGTBI-fòbia és l'àmbit que concentra més denúncies, amb un total de 282 de 761, el que suposa un 37% de tots els fets del 2023. Per motivacions racials segueix la seva tendència, semblant a la de l'any 2022, amb un 35,5% (270 fets), seguit del d'orientació política amb un 13,5% (103 fets).

Les tipologies delictives vinculades a l'odi i la discriminació que més es denuncien són els delictes contra l'exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques, les amenaces, les lesions, el tracte degradant i els danys.

Durant l'any passat, es van detectar 12 casos d'interseccionalitat discriminatòria, és a dir, la víctima va patir discriminació per diverses característiques que la defineixen com a persona. En la majoria dels casos investigats hi confluïen motius racials i d'orientació sexual

Més víctimes, sobretot per la seva orientació sexual, origen i orientació política

Un total de 984 persones van denunciar haver estat víctimes per causes relacionades amb odi i discriminació, ja sigui per la seva orientació sexual, origen, condició política i religió o altres àmbits. Representa un increment del 20,8% respecte del total de víctimes de l'any anterior. Els homes representen el 63,5% i les dones el 36,4%. Un 10% eren menors d'edat.

Pel que fa a les víctimes especialment vulnerables (majors de 65 anys i menors d'edat), s'ha passat de 131 al 2022 a 142 al 2023 (augment del 8,4%). Les víctimes menors d'edat han passat de ser 109 al 2022 a ser-ne 100 al 2023 (disminució del 8,2%), mentre que les víctimes majors de 65 anys han augmentat, passant de22 a 42 víctimes al 2023. Un total de 47 menors van ser víctimes per LGTBI-fòbia, 38 per motius racials, 4 per discapacitat intel·lectual. També destaquen tres casos per antigitanisme i 6 per sexisme.

Durant l'any passat, 730 persones van quedar detingudes/denunciades per la seva presumpte relació amb la comissió d'un fet motivat en aquest àmbit. Els homes representen el 76,3% dels autors i les dones el 23,7%. Pel que fa a l'any 2022, hi va haver 609 persones autores, de les quals 461 eren homes i 148 dones.

Amb la finalitat de continuar lluitant contra les desigualtats i totes aquelles conductes relacionades amb l'odi i la discriminació, l'Oficina de Delictes d'Odi i Discriminació es complementa i es coordina amb la Unitat Central d'Investigació de Delictes d'Odi i Discriminació, depenent de la Comissaria General d'Informació i que està especialitzada en la investigació i persecució d'aquesta tipologia delictiva.

El futur passa per sensibilitzar sobre la diversitat i millorar la cohesió social

Treballar en la prevenció de l'odi i la discriminació és un dels principals desafiaments dels Mossos per evitar que aquest fenomen contamini la convivència i la cohesió social. Durant l'any passat, els Mossos d'Esquadra van realitzat 389 sessions amb un total de 8.561 assistents, el que suposa un increment del 3,14% respecte el 2022. L'any 2023 l'Oficina de Delictes d'Odi i Discriminació va gestionar 674 correus per consultes i assessoraments, un 109,9% més que l'any 2022, i va impulsar un total de 1.498 contactes de relació en l'àmbit de l'odi i la discriminació.

En l'àmbit de la formació, conjuntament amb l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, s'ha format a aspirants a Mossos d'Esquadra i a Policia Local de Catalunya, en el marc del Pla formatiu específic sobre els delictes d'odi i discriminació. També s'ha mantingut la formació continuada i la dels comandaments de diferents escales del Cos, una xifra que arriba a 2.143 professionals.

La mirada posada en l'acompanyament a la víctima

Un dels principals reptes del Cos de Mossos d'Esquadra és l'atenció i seguiment a les persones que han estat víctimes de fets violents, ja siguin per violències masclistes, sexuals, o les vinculades amb delictes d'odi i discriminació. A través dels Grups d'Atenció a la Víctima (GAV) s'estableixen tractaments homogenis per atendre a les persones que han estat víctimes d'infraccions penals per raó del seu origen nacional/ètnic, la religió, la seva minusvalidesa física i/o mental, l'orientació sexual o altres factors similars.

Durant l'any passat, els Mossos d'Esquadra van fer seguiments a 211 persones, de les quals 97 tenien mesures de seguretat (prohibició d'apropament i/o comunicació). Els seguiments finalitzats al llarg de l'any passat ascendeixen a 481.Els GAV es van encarregar de dur a terme assessoraments, seguiments i disseny de plans de seguretat i protecció. Així mateix també es van coordinar amb altres serveis de la xarxa assistencial per oferir l'assistència específica per a les víctimes.

23 denúncies durant la celebració d'esdeveniments esportius

Durant l'any 2023, es van efectuar un total de 283 denúncies en la celebració de diferents esdeveniments esportius celebrats a Catalunya. De la totalitat de denúncies, 23 tenen a veure amb fets relacionats amb l'odi i/o discriminació. Aquesta dada és inferior a les 35 denúncies esteses l'any 2022, a les 59 de l'any 2021 i a les 53 tramitades l'any 2020. Estan agrupades en dues parts: 6 denúncies per exhibició de pancartes, banderes i símbols racistes o xenòfobs i 17 denúncies per actes racistes, xenòfobs, homòfobs, discriminatoris i/o intolerants.

La Unitat Central de l'Esport dels Mossos d'Esquadra planifica reunions de coordinació al llarg de la temporada esportiva, adreçada als coordinadors de seguretat, en les que s'intercanvia informació i s'estableixen línies d'actuació. Abans de cada partit de futbol i amb l'objectiu de poder planificar adequadament els dispositius de seguretat, els coordinadors de seguretat estableixen reunions de treball a les quals assisteixen tots els operadors de seguretat i d'emergències, com també els representants de l'organitzador de l'esdeveniment, a qui es transmeten les obligacions legals a les que estan sotmesos, entre les que destaquen les relacionades amb la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport.

Pel que fa a les competicions de futbol territorial i de formació, gestionades per la Federació Catalana de Futbol s'efectuen reunions mensuals de la Comissió d'Ètica Esportiva de l'FCF, en la que participa el coordinador general de seguretat en esdeveniments esportius de Mossos d'Esquadra on es tracten tots els casos i/o incidents violents originats i s'estableixen mesures correctores o preventives.

Durant l'any 2023, els Mossos d'Esquadra han portat a terme les següents accions:

  1. Campanya de comunicació conjunta #jojugonet a través de les xarxes socials, adreçada a clubs, participants i assistents als partit de futbol i de bàsquet
  2. Jornada formativa sobre la prevenció de les violències sexuals als clubs de futbol i futbol sala catalans amb equip femení.

ANNEX CASOS INVESTIGATS PER DELICTES D'ODI

ÀMBIT LGTBI-FÒBIA

Un menor d'edat va denunciar que estava sent víctima d'un delicte d'odi per la seva orientació sexual ja que rebia nombrosos insults a través de les xarxes socials. En dues ocasions va patir agressions físiques. La Unitat d'Investigació de la comissaria de Terrassa es va fer càrrec de les gestions pertinents per tal d'esclarir els fets. Un cop va recopilar tota la informació i va identificar els presumptes autors dels fets, el dia 23 de maig es van detenir a Terrassa un noi de 18 anys i dos menors d'edat com a presumptes autors dels fets.

  1. Els agents detenen a un home per haver agredit al cap amb una ampolla de vidre a un altre. La víctima manifesta que l'autor els ha començat a increpar a ell i a la seva parella perquè anaven agafats de la mà i s'havien fet un petó al carrer i els va insultar per la seva orientació sexual. La víctima presentava un tall al front i va necessitar de punts de sutura.

ÀMBIT ÈTNIC, ORIGEN RACIAL

Un home va ser detingut a Barcelona per les amenaces que feia des del seu domicili amb una escopeta quan unes persones anaven a l'oratori pel Ramadà, dirigint-los insults i amenaces de mort i altres expressions vexatòries.

  1. Una parella de russos van patir una agressió i el trencament del vidre de la porteria on resideixen per part d'una parella d'ucraïnesos. Els autors mentre agredien a les víctimes proferien amenaces de mort Els autors van ser detinguts.

ORIENTACIÓ POLÍTICA

  1. Els Mossos d'Esquadra van rebre l'encàrrec d'investigar la publicació d'una notícia a mitjans de comunicació on es detallava que a l'estat de WhatsApp d'un primer tinent d'alcalde s'hauria publicat un fotomuntatge amb les imatges de l'assassinat de John Fitzerald Kennedy i la cara del president del govern espanyol. El fotomuntatge estava acompanyat del següent text: "HE TENIDO UN SUEÑO", "ESPERO QUE TENGA LA MISMA PUNTERÍA".
  2. Llançament de pintura de color vermell a la paradeta d'un partit polític que tenien muntada pel dia de Sant Jordi. Els autors van fer malbé llibres i van tacar de pintura les persones que hi havia a la parada. A una de les víctimes, la pintura li ha entrat a l'ull i ha estat traslladat a l'hospital. Els fets van passar a Montcada l'abril passat.

ÀMBIT ISLAMOFÒBIA

L'àmbit específic d'islamofòbia es va donar d'alta l'any 2022, és per aquest motiu que no es tenen dades d'anys anteriors.

  1. A requeriment de la Fiscalia d'Odi, es va obrir una investigació a partir de la publicació d'un article en un diari digital, a on es parlava sobre què l'islamofòbia era un deure moral i assimilava els musulmans amb persones salvatges. La investigació acaba amb una persona investigada per aquests fets.

SEXISME

La denunciant estava a l' exterior d' un local i un desconegut li va dir que no parles amb homes i la insultar. En aquell moment, la víctima va patir una empenta a la vegada que va sentir molta coïssor a l'abdomen i va observar que sagnava molt. Posteriorment aquests home va ser detingut.

La unitat instructora va realitzar una diligència informativa en relació al sentiment de menyspreu del detingut en vers a les dones. Van relatar fins a 4 diligències on el detingut havia protagonitzat actes on s'observava un masclisme i un sentiment de discriminació contra les dones realitzant accions agressives".

  1. Durant un partit de futbol, celebrat a Sant Quirze del Vallès el passat abril, el delegat d'un equip no va estar d'acord amb les decisions de l'àrbitre i va acabar baixant al camp i la va amenaçar i insultar. Li va dir que no l'agredia perquè era dona Una persona va quedar investigada en relació amb aquests fets.

RELIGIÓS

  1. Seminarista d'una parròquia de Barcelona denuncia l'abril passat unes pintades a l'exterior de l'església amb l'escrit: "La Iglesia que más ilumina es la que arde". Manifesta que es tractaria de la mateixa persona que el dia anterior el va agredir, ja que uns testimonis i voluntaris de l'església li van dir i que és la persona que els increpa. Un persona va quedar investigada per aquests fets. Té 15 antecedents per danys, lesions, entre d'altres
  2. El responsable de manteniment d'un centre religiós de Barcelona denuncia unes pintades a la persiana on se'ls insulta i se'ls anomena assassins. Així mateix, dues plaques informatives de la façana també estaven pintades per ocultar la informació que traslladaven. S'han produït fets similars en altres centres de la mateixa religió. Les persones autores van poder ser identificades i denunciades.

DISCAPACITAT FÍSICA/SENSORIAL

  1. Un hotel de Barcelona es nega el gener de 2023 a allotjar un noi amb discapacitat intel·lectual al·legant que no accepten gent amb incapacitats perquè porten problemes. Els Mossos d'Esquadra identifiquen a l'autor i aquest queda investigat per aquests fets. L'establiment hoteler estava situat a Barcelona i els fets van passar el gener 2023. L'autor dels fets va ser denunciat.
  2. Una víctima va manifestar que va demanar un taxi i, quan aquest va arribar a recollir-la, li va dir que el gos pigall que duia no podia pujar i es va negar a portar-la. Els fets denunciats van passar a l'aeroport de Barcelona el passat juliol i l'autor va quedar identificat i denunciat.

DISCAPACITAT INTELE·LECTUAL/ MENTAL

  1. A una comissaria arriba informació sobre que a les xarxes socials apareixen dues persones de la localitat que tenen una disminució psíquica on sembla que els hi fan una entrevista per riure's d'ells. Es localitza la persona autora dels fets i queda investigada.

Oficina de Comunicació

Sabadell, 13 de març 2024

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15724 {"title":"Els fets motivats per l'odi i la discriminació a Catalunya s'incrementen un 18,7% durant el 2023 i les persones detingudes i denunciades augmenten un 20%","published_date":"2024-03-13","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/03\/13\/16\/06\/0ec02741-10a7-4dcd-8076-d7ed96913240.jpg","id":"15724"} catalunya Mossos d'Esquadra,Pere Ferrer https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-03-13/15724-fets-motivats-odi-discriminacio-catalunya-incrementen-18-7-durant-2023-persones-detingudes-denunciades-augmenten-20 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.