El programa de cria de trencalòs a Catalunya suma gairebé una seixantena de cries des de la seva posada en marxa

Enguany han nascut cinc polls de trencalòs als centres de fauna de Vallcalent i TorreferrussaEls naixements es recuperen després de tres anys de poques cries i s'espera que vagin en augment gràcies a les obres d'ampliació dutes a terme al centre lleidatà de Vallcalent

Imagen del artículo El programa de cria de trencalòs a Catalunya suma gairebé una seixantena de cries des de la seva posada en marxa

El programa de cria de trencalòs (Gypaetus barbatus) suma ja el naixement de 57 polls a Catalunya, des del seu inici l'any 2005. L'últim poll va trencar la closca el 4 de març al Centre de Fauna de Vallcalent (Segrià).

És el cinquè exemplar nascut enguany en els dos centres de fauna catalans que formen part de la iniciativa: Vallcalent i Torreferrussa (Vallès Occidental). El projecte, en què participen 40 entitats europees, és coordinat per la Vulture Conservation Foundation des del centre lleidatà. A Catalunya, el programa compta amb el suport del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Forestal Catalana.

El naixement de cinc polls cobra especial importància després que l'any passat hi haguessin quatre cries, només dos l'any 2022 i una el 2021. Alguns dels exemplars que arribin a adults seran alliberats per reforçar les poblacions de trencalòs en llibertat existents a Europa, mentre que els altres seran integrats com a reproductors en alguns dels centres de cria del programa. El de Vallcalent és el tercer centre de cria més gran d'Europa, després del de Richard Faust Zentrum (Àustria) i el de Guadalentín (Andalusia).

El primer naixement va tenir lloc el 4 de febrer a Vallcalent, on en total han nascut tres cries de tres parelles diferents. El centre compta amb 20 exemplars de trencalòs, entre els quals hi ha quatre parelles reproductores actives i dues més en formació. El centre de Torreferrussa compta amb una única parella reproductora, que enguany ha tingut una posta doble que ha donat lloc a dos polls.

La major part dels exemplars que han nascut durant aquests 19 anys de funcionament del programa de cria han estat alliberats a la natura (32), mentre que 20 s'han integrat al mateix programa; s'està pendent de determinar el destí de la resta.


Ampliació de les instal·lacions de Vallcalent

Des de l'any 2019, s'han construït 12 gàbies de cria noves a Vallcalent, que s'han sumat a les sis existents. L'ampliació de les instal·lacions permet incrementar la capacitat de cria del centre. Es tracta d'un procés lent perquè primerament cal augmentar l'estoc d'animals i aconseguir la creació de més parelles reproductores. Tot plegat pot suposar uns nou anys d'espera.


Una de les espècies més amenaçades d'Europa

El trencalòs és una de les espècies més amenaçades d'Europa i a Catalunya està protegida i qualificada "En perill d'extinció" pel Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada.

A Catalunya, cap a començaments del segle XX, l'espècie era present als Pirineus i als Ports de Tortosa, tot i que de seguida va patir una regressió en sentit est-oest als Pirineus, fins a arribar a unes cinc o sis parelles distribuïdes per les comarques de l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, a començaments dels anys 1980. Les principals causes de la seva regressió han estat la utilització de verins, la caça, l'electrocució i l'espoli dels nius.

A partir dels 80, l'espècie va començar a recuperar-se, i l'any 2023 es va localitzar a 48 territoris al conjunt de Catalunya, a les comarques de la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Noguera, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà, el Solsonès, el Ripollès i la Garrotxa. Hi ha localitzades també cinc parelles, que han fet el seu niu a Aragó i que viuen a cavall entre les dues comunitats autònomes.


Ficheros adjuntos

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15683 {"title":"El programa de cria de trencalòs a Catalunya suma gairebé una seixantena de cries des de la seva posada en marxa","published_date":"2024-03-11","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/03\/11\/12\/36\/90eb1eb5-a169-4475-8ec7-c5d4831e451b.jpg","id":"15683"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,David Mascort i Subiranas https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-03-11/15683-programa-cria-trencalos-catalunya-suma-gairebe-seixantena-cries-des-posada-marxa https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.