Els Mossos d'Esquadra van instruir l'any passat 3.748 desaparicions a Catalunya amb un augment del 3,5% respecte 2022 i amb un índex de resolució del 98% del total de denúncies

Imagen del artículo Els Mossos d'Esquadra van instruir l'any passat 3.748 desaparicions a Catalunya amb un augment del 3,5% respecte 2022 i amb un índex de resolució del 98% del total de denúncies

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

  1. Les dades generals reflecteixen una disminució del 4,9% en desaparicions de menors de 13 a 17 anys (937) i una disminució del 6% en persones de més de 65 anys (266). Un 61% de les persones desaparegudes van ser homes i la resta eren dones
  2. La Unitat Central de persones desaparegudes de la DIC ha treballat durant l'any 2023 quatre investigacions per desaparicions en l'àmbit criminal, dues de les quals continuen obertes i sota secret d'actuacions
  3. L'Oficina d'Atenció a les Famílies de les Persones Desaparegudes ha atès durant l'any passat 277 famílies afectades per una desaparició i ha gestionat més de 2.304 trucades
  4. Del total de persones desaparegudes, 2167 han reincidit, la qual cosa correspon a un percentatge del 58% del total de persones desaparegudes
  5. L'avenç en les tècniques d'identificació lofoscòpica combinat amb la millora i l'accés a la informació dels registres i bases de dades oficials ha permès a la Policia Científica identificar 17 identificacions positives de persones que constaven com a desaparegudes
  6. Avui, dia 9 de març, es commemora el Dia de les Persones Desaparegudes Sense Causa Aparent amb un acte impulsat pel pare de la Cristina Bergua desapareguda el 9 de març de 1997

  7. La Policia de la Generalitat- Mossos d'Esquadra van tenir coneixement durant l'any passat d'un total de 3.748 desaparicions, el que representa una mitjana de 10 persones desaparegudes al dia. Respecte l'any anterior suposa un augment del 3,5%, passant de 3.748 persones desaparegudes l'any 2023 a 3.620 l'any 2022.

    La Regió Policial Metropolitana Barcelona (736) i les Regions Policials Metropolitanes Metronord (657) i Metrosud (987) concentren el major número de persones desaparegudes amb un total de 2.380 denúncies. La segueixen les Regions Policials de Girona (432), Camp de Tarragona (344), Ponent (243), Central (127) i Terres de l'Ebre (105) i Pirineu (12). Durant l'any 2023, es van denunciar 105 desaparicions fora de Catalunya.

    L'índex de resolució de tots els casos investigats durant el 2023 és del 98%, la qual cosa significa que a 31 de desembre de l'any passat van quedar 75 casos oberts en què no s'havia localitzat la persona que va desaparèixer. Les denúncies per desaparicions representen el 0,611% respecte el total de denúncies tramitades pels Mossos d'Esquadra.

    Les dades generals reflecteixen una disminució del 4,9% en desaparicions de menors de 13 a 17 anys (937) i una disminució del 6% en persones de més de 65 anys (266). Un 61% de les persones desaparegudes van ser homes i la resta dones. Per franges d'edat, els menors de 0 a 12 representen un 2%, els de 13 a 17 anys, un 25%, els adults de 18 a 64 anys, un 66% i un 7% el constitueixen les persones majors de 65 anys.

    Del total de persones desaparegudes, 2,167 han desaparegut més d'una vegada, fet que equival a un 58% respecte a les denúncies tramitades per desaparicions.

    Quatre desaparicions d'àmbit criminal

    La Unitat Central de persones desaparegudes de la DIC, com a servei central especialitzat en les investigacions per desaparició d'àmbit criminal, ha treballat durant l'any 2023 un total de quatre investigacions de persones desaparegudes en l'àmbit criminal:

    1. -Detenció a Torrelles de Foix d'un home, de 76 anys, el passat mes d'octubre com a presumpte autor de l'homicidi i ocultació de cadàver de la seva parella. Arran de la investigació, van aflorar diverses agressions sexuals a menors de 14 anys comeses presumptament pel detingut
    2. -Detenció d'un home, de 39anys, a Tarragona el passat el passat mes de març, com a presumpte autor de l'homicidi d'un altre. La víctima va aparèixer amb signes de violència amagada en un pou situat a Tarragona on el detinguts i diversos encobridors, que també van quedar detinguts, l'havien presumptament llençat.
    3. -Dues investigacions en marxa sota secret d'actuacions: una en l'àmbit criminal arran de la denúncia per la desaparició d'un home el passat mes de maig en l'àmbit del tràfic de drogues, i una altra en l'àmbit de la violència de gènere per la desaparició d'una dona el passat mes de juliol.

    La Unitat Central de Persones Desaparegudes ha investigat des del 2010 un total de 15 feminicidis en l'àmbit de la parella amb ocultació de cadàver.


    La millora de les bases de dades ha permès identificar cadàvers de persones desaparegudes de llarga durada

    Els Mossos d'Esquadra col·laboren amb el Centre Nacional de Desapareguts (CNDES) de la Secretaria d'Estat de Seguretat del ministeri de l'Interior en les millores dels procediments d'investigació per a la resolució de casos tant a nivell nacional com a internacional i formen part del Pla Estratègic en matèria de Persones Desaparegudes aprovat l'any 2020 i amb vigència fins l'any 2024.

    La millora de les bases de dades i la possibilitat de creuar la informació ha permès als investigadors identificar cadàvers antics de persones, que encara constaven oficialment com a desaparegudes. L'Oficina d'Atenció a les famílies de Desapareguts (OFDES) ha assumit en aquests casos la responsabilitat de comunicar i explicar a les famílies les circumstàncies del cas.

    L'avenç en les tècniques d'identificació lofoscòpica combinat amb la millora i possibilitat d'accés a la informació continguda en diferents registres i bases de dades oficials ha permès als especialistes de la Policia Científica de Mossos l'encreuament i estudi de les mateixes, obtenint-se com a resultat la correcta identificació de cadàvers anònims que es corresponien a persones que encara constaven denunciades com a desaparegudes.

    La Policia Científica ha realitzat disset identificacions positives, des de que per part del CNDES és va habilitar l'accés a les fitxes a on consten les ressenyes dactilars del Document Nacional d'Identitat (DNI). La comparativa de les fitxes dactilars del DNI amb les necro-ressenyes obtingudes pels investigadors dels cadàvers sense identificar que havien estat localitzats arreu de l'Estat, està esdevenint una eina eficaç amb l'objectiu de tancar expedients antics i poder notificar a les famílies les circumstàncies en les que es va produir la mort i el lloc on es troben les despulles dels seus essers estimats.


    A prop de les famílies

    L'Oficina d'Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes (OFDES), que es va posar en marxa el dia1 d'abril de 2014 i que s'ha consolidat com a servei referent en l'àmbit de l'assistència a les famílies de persones desaparegudes, va atendre l'any passat 267 casos nousi va gestionar un total de 2.304 trucades, de les quals més de la meitat corresponen a trucades d'atenció a familiars. Les qüestions més freqüents van ser sobre l'estat de la investigació, orientació en la presses de decisions i assessorament en qüestions jurídiques. Així mateix, en el marc d'aquest acompanyament a familiars, l'equip de la OFDES ha dut a terme 78 entrevistes presencials amb les famílies desaparegudes, la majoria de les quals s'han fet en el domicili familiar i 11 han estat en acompanyaments a la família en els dispositius de recerca.

    En relació amb les desaparicions de menors, des de l' OFDES es fa un abordatge integral amb les famílies que han patit la desaparició d'un menor entre 13 i 17 anys per tal de dotar d'eines a l'entorn familiar i social per evitar la reincidència. En casos de desaparicions de persones amb deteriorament cognitiu, es donen pautes als cuidadors i familiars sobre com actuar quan es perd o desapareix una persona en aquestes circumstàncies.


    Oficina de Comunicació

    Barcelona, 09 de març de 2024

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15666 {"title":"Els Mossos d'Esquadra van instruir l'any passat 3.748 desaparicions a Catalunya amb un augment del 3,5% respecte 2022 i amb un índex de resolució del 98% del total de denúncies","published_date":"2024-03-09","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/03\/08\/19\/54\/a3ede4af-8dde-453a-a937-ac7f9fa5d649.jpeg","id":"15666"} catalunya Mossos d'Esquadra,Pere Ferrer https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-03-09/15666-mossos-esquadra-van-instruir-any-passat-3-748-desaparicions-catalunya-augment-3-5-respecte-2022-index-resolucio-98-total-denuncies https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.