La Generalitat capta 880 milions d'euros d'inversió estrangera el 2023, la xifra més alta de la sèrie històrica

  1. El conseller Torrent ha anunciat aquest dijous que el Govern a través d'ACCIÓ ha atret 112 projectes d'inversió estrangera (un 19% més que el 2022) que han suposat la creació de 4.533 nous llocs de treball (un 31% més)
  2. El conseller Roger Torrent ha explicat que "són xifres extraordinàries que demostren la competitivitat de Catalunya en l'entorn empresarial i la confiança dels inversors en el nostre país"
  3. Dos terços de la inversió estrangera atreta el 2023 ha estat de tipus industrial, mentre que els principals països inversors han estat els Estats Units (21% dels projectes), França (13%) i el Regne Unit (9%)
  4. Un 42% dels projectes d'inversió han estat 'greenfield', és a dir, d'empreses estrangeres que fins ara no estaven establertes a Catalunya
  5. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha anunciat aquest dijous en roda de premsa que la Generalitat de Catalunya ha captat 880 milions d'euros d'inversió estrangera el 2023. Ho ha fet a través d'ACCIÓ -l'agència per a la competitivitat de l'empresa-, i es tracta d'un 42% més que l'any anterior i la xifra més alta de la sèrie històrica, que comença l'any 1985. A l'acte també hi ha participat el secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell.

    Imagen del artículo La Generalitat capta 880 milions d'euros d'inversió estrangera el 2023, la xifra més alta de la sèrie històrica

    En total, durant el 2023 s'han materialitzat 112 projectes d'inversió d'empreses estrangeres, un 19% més que l'any anterior, i s'han superat per primera vegada els 100 projectes. Aquestes inversions han suposat la creació de 4.533 llocs de treball, un 31% més que el 2022. Es tracta del balanç de Catalonia Trade & Investment, la unitat d'Inversió i Empreses Estrangeres d'ACCIÓ, l'àrea responsable de l'atracció i gestió d'inversions estrangeres de la Generalitat.

    El titular d'Empresa i Treball ha destacat que "són xifres extraordinàries, de rècord, que demostren com de competitiva és Catalunya en l'entorn empresarial, que els inversors internacionals confien en el nostre país i que tenim tots els ingredients perquè es puguin fer inversions amb garanties i amb potencial de creixement". Per Torrent, "les xifres d'inversió estrangera ens ajuden a posicionar-nos a escala internacional i a acompanyar les transformacions de model econòmic i empresarial del país".

    Si s'analitza en períodes més amplis per evitar l'efecte volàtil de les inversions estrangeres, el volum d'inversió atret per ACCIÓ en els últims cinc anys (2019-2023) arriba als 2.955 milions d'euros, un 90% més que el quinquenni anterior (2014-2018). En aquests darrers cinc anys s'han creat prop de 20.000 llocs de treball (19.154) gràcies a les inversions de multinacionals a Catalunya, un 23% més que el quinquenni anterior.

    Una inversió diversificada, industrial i vinculada a la digitalització i la sostenibilitat

    Aquest 2023 el 67% de la inversió estrangera captada per la Generalitat de Catalunya (592 milions d'euros) ha estat de tipus industrial, una de les principals prioritats del Departament d'Empresa i Treball, atès que les economies industrials són més innovadores, estan més internacionalitzades, són més productives i generen una ocupació més estable i de més qualitat. Sectorialment, destaquen els projectes d'inversió d'empreses de l'àmbit de la tecnologia (26% del total de projectes), les ciències de la vida (14%), l'automoció - mobilitat (12%), els videojocs (11%) i l'alimentació (10%).

    El secretari d'empresa i competitivitat, i conseller delegat d'ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, ha assegurat que "estem immersos en un procés de transformació del model productiu i de diversificació de les inversions, com demostra el nombre de projectes greenfield o dels que contribueixen a la transformació verda i digital de les empreses". Castellanos ha afirmat que "Catalunya té un mix molt atractiu per decidir establir-s'hi, combinant factors com la facilitat d'accés a la tecnologia i la innovació, la capacitat de captació de talent local i internacional, la situació geogràfica i la qualitat de vida per a l'activitat empresarial".

    Pel que fa a l'origen d'aquestes inversions, per primera vegada han superat el llindar dels 30 països diferents. Un fet que demostra la capacitat de Catalunya per diversificar les fonts de nous projectes. Els països des d'on s'han materialitzat més projectes són els Estats Units (21% del total), França (13%) i el Regne Unit (9%).

    D'altra banda, dels 112 projectes d'inversió estrangera que s'han materialitzat el 2023, un 42% són tipus greenfield, és a dir, d'empreses que no tenien presència prèvia a Catalunya. El 58% restant són empreses que ja estaven establertes al país i que han ampliat o han fet noves inversions. Aquesta combinació demostra el potencial del país per continuar atraient nous inversors i, al mateix temps, la confiança que tenen en Catalunya les multinacionals que ja hi són presents.

    Així mateix, enguany per primera vegada s'ha analitzat l'impacte dels projectes d'inversió estrangera captats en les transformacions digital i verda. D'aquesta manera, el 40% dels projectes materialitzats el 2023 hi tenen una vinculació directa i han generat 1.900 llocs de treball (el 42% del total).

    Suport públic

    Des d'ACCIÓ, mitjançant la unitat Catalonia Trade & Investment, s'assessora de manera integral les empreses estrangeres per facilitar que noves multinacionals inverteixin a Catalunya al mateix temps que les que ja hi són presents duguin a terme ampliacions i reinversions. Es treballa des de la promoció de Catalunya a l'exterior, la captació de potencials projectes d'inversió, l'elaboració de candidatures posant en valor els actius de Catalunya, l'assessorament integral durant tot el procés d'inversió i l'acompanyament un cop ja s'ha implantat a Catalunya.

    Per cada euro públic de pressupost destinat a aquesta àrea el 2023 s'han atret 245 euros d'inversió privada per part de companyies internacionals. En total, el 42% dels projectes que s'han materialitzat a Catalunya s'han captat a través de la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i d'Inversions d'ACCIÓ al món.

    Pel que fa a les previsions de futur, actualment ACCIÓ està treballant amb una cartera de gairebé 600 projectes d'inversió. De fet, prop del 50% de les empreses que han invertit a Catalunya el 2023 amb l'assessorament del Govern asseguren que preveuen tornar a invertir-hi en el futur.

    Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

    Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat

    1. Facebook @acciocat
    2. Linkedin ACCIÓ
    3. Youtube ACCIÓ




"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15631 {"title":"La Generalitat capta 880 milions d'euros d'inversió estrangera el 2023, la xifra més alta de la sèrie històrica","published_date":"2024-03-07","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/03\/07\/14\/18\/49a5421c-54db-41a5-af8a-2879bb805648.jpg","id":"15631"} catalunya Empresa i Treball,Roger Torrent i Ramió https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-03-07/15631-generalitat-capta-880-milions-euros-inversio-estrangera-2023-xifra-mes-alta-serie-historica https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.