Desarticulada una organització criminal internacional dedicada a la producció i distribució de bitllets falsos per valor de més d'1 milió d'euros

Imagen del artículo Desarticulada una organització criminal internacional dedicada a la producció i distribució de bitllets falsos per valor de més d'1 milió d'euros

· Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional, en col·laboració amb els Carabinieri italians i la Policia Nacional de Grècia, coordinats per Europol han detingut 14 persones a Barcelona, Roma i Nàpols, entre els quals es troben els principals responsables de l'organització

·En una de les entrades, els investigadors van desmantellar la impremta clandestina que en un inici operava a Nàpols i posteriorment va ser traslladada a Roma, i fabricava principalment bitllets de 100 euros

·Els bitllets produïts per aquesta organització presenten una altíssima qualitat, arribant a burlar la majoria de màquines automàtiques de pagament


Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra adscrits a la Unitat Central de Falsificació de Moneda de la DIC, conjuntament amb agents de la Policia Nacional adscrits a la Brigada d'Investigació del Banc d'España de la Comissaria General de Policia Judicial, van iniciar una investigació al novembre de 2023 quan van detectar la circulació d'una gran quantitat de bitllets falsos de 100€ en comerços de la capital catalana.

Els investigadors van aconseguir identificar els membres d'una cèl·lula que operava des de Barcelona i s'encarregava de la distribució i col·locació de les falsificacions a Espanya.

A través dels mecanismes de coordinació d'Europol, l'equip conjunt d'investigació va contactar amb el Comando antifalsificaziones monetaria de Roma del cos dels Carabinieri, que ja tenia una investigació oberta des de gener de 2023 contra una organització criminal assentada a Nàpols i Roma, que fabricava i distribuïa aquests mateixos bitllets de 100€, i que havia expandit la seva àrea d'influència per diferents països d'Europa.


Cèl·lules perfectament coordinades i amb tasques

A partir d'aquest moment, el treball conjunt entre els diferents cossos policials va permetre conèixer el funcionament de la organització criminal, formada per diferents cèl·lules operatives independents, als diferents països on operava, i cadascuna amb diferents tasques.

La cèl·lula de producció es dedicava a la fabricació dels bitllets espuris de 100€ a un domicili al centre de Nàpols. Per tal d'evitar l'acció policial, la posteriorment va ser traslladada a Rieti, un municipi a prop de Roma.

La cèl·lula de distribució s'encarregava de portar grans quantitats de bitllets falsos a les diferents cèl·lules itinerants de col·locació entre les que es trobaven la cèl·lula detectada a Barcelona i que residia a dos domicilis del barri de l'Eixample.

També proveïen a altres cèl·lules de col·locació ubicades a Itàlia (Bolonya, Brescia, Cremona, Cosenza, Florència, Foggia, Lecce, Milà, Novara, Pistoia, Reggio Emilia, Verona, Vicenza) i a l'estranger (París, Niça, Marsella i Atenes). Aquesta cèl·lula de col·locació detectada a Barcelona, actuava per tota la ciutat comtal realitzant petites compres a establiments que tenien màquines electròniques per pagar, un cop introduït el bitllet fals, es feien amb el canvi que les màquines els lliuraven i amb el producte adquirit. Els investigadors van detenir en dues ocasions els distribuïdors a l'aeroport del Prat i a l'estació d'autobusos del Nord a Barcelona, quan la cèl·lula de distribució pretenia introduir-los a Catalunya. En total es van intervenir 70.000€ falsos en bitllets de 100€.


Bitllets falsos que enganyaven màquines

Els bitllets produïts per la organització estaven realitzats de manera artesanal, comptaven amb una altíssima qualitat, utilitzaven tintes especials, marques d'aigua i diferents elements destinats a sortejar els mecanismes de detecció de les màquines automàtiques de pagament.

Amb tota la informació recopilada, el dia 13 de febrer de 2024 es va dur a terme l'operatiu d'explotació de la investigació de manera conjunta entre els Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i les policies d'Itàlia i Grècia. Es van dur a terme 7 entrades i perquisicions simultànies a Itàlia i Barcelona, van detenir sis membres de la organització al territori transalpí, un a Grècia i dos membres a Barcelona entre els quals es trobava el líder de la cèl·lula de col·locació. Les entrades i escorcolls a Itàlia es van realitzar a Nàpols, Brescia, Rielti i Roma.

A Espanya, la investigació ha estat dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció número 1 de la Audiència Nacional, qui va decretar l'ingrés a presó dels membres de la cèl·lula de Barcelona.

Les autoritats italianes i espanyoles coordinades per Eurojust han emès diferents ordres europees de detenció de les altres persones investigades encarregades de la producció i col·locació de bitllets, que no van ser localitzats el dia del dispositiu policial.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15544 {"title":"Desarticulada una organització criminal internacional dedicada a la producció i distribució de bitllets falsos per valor de més d'1 milió d'euros","published_date":"2024-03-02","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/03\/02\/09\/49\/4dad14cd-58cc-4db9-ba27-a63b7c0af94b.JPG","id":"15544"} catalunya Mossos d'Esquadra,Pere Ferrer https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-03-02/15544-desarticulada-organitzacio-criminal-internacional-dedicada-produccio-distribucio-bitllets-falsos-valor-mes-1-milio-euros https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.