Ferrocarrils aprova el nou Pla d'Igualtat per assolir la igualtat de tracte i d'oportunitats a la companyia

● El pla, que és el tercer de la companyia, continuarà fomentant la presència de dones a l'organització, que ha passat d'un 28% el 2017 a un 32,5% el 2023 ● La presentació s'ha fet avui durant la segona jornada Anna Aresté, una trobada que organitza Ferrocarrils per empoderar les dones i impulsar les polítiques d'igualtat a l'empresa

Imagen del artículo Ferrocarrils aprova el nou Pla d'Igualtat per assolir la igualtat de tracte i d'oportunitats a la companyia


Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha aprovat aquest any el III Pla d'Igualtat de dones i homes per al període 2024-2027. El document té per objectiu principal garantir que dones i homes puguin desenvolupar les seves trajectòries professionals sense cap tipus de discriminació per raó de gènere dins l'organització. Així, el pla inclou un conjunt de mesures que han de servir per assolir la igualtat de tracte i d'oportunitats i incorpora actuacions i reptes relacionats amb aspectes com la discriminació, la perspectiva de gènere, la bretxa salarial, l'assetjament sexual o el sexisme en el llenguatge.

El Pla d'Igualtat s'ha presentat avui durant la segona jornada Anna Aresté, una trobada que organitza Ferrocarrils per empoderar les dones i impulsar les polítiques d'igualtat. Durant la sessió, que ha comptat amb la presència d'un centenar de treballadores d'FGC, el president de la companyia, Toni Segarra i Barreto, ha posat en valor "el compromís ferm de Ferrocarrils per assolir la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes a la companyia i evitar qualsevol tipus de discriminació". En aquest sentit, Segarra ha assenyalat que "la nostra implicació com a organització és indiscutible i seguirem treballant per detectar àrees de millora i abordar-les amb la major celeritat".

Per la seva banda, la directora d'Organització i Persones d'FGC, Juliana Vilert i Barnet, ha destacat que "aquest nou Pla d'Igualtat posa de manifest l'activisme d'FGC i la feina que hem fet els últims anys així com les fites que hem aconseguit i alhora ens compromet a seguir avançant en aquest camí amb l'objectiu de ser una organització plenament igualitària".

El Pla d'Igualtat que s'ha aprovat aquest any és el tercer pla d'igualtat de Ferrocarrils. El primer és de l'any 2008 i el segon es va aprovar el 2018. Així, el nou pla s'estructura en nou objectius estratègics dels quals es desprenen 17 objectius operatius i 64 mesures a posar en marxa. Entre els objectius del pla destaquen consolidar i promoure el treball en igualtat de dones i homes amb associacions del sector del transport ferroviari i del turisme, incorporar la perspectiva de gènere en la prevenció de riscos laborals i en la vigilància de la salut, i sensibilitzar els homes de la companyia en igualtat i perspectiva de gènere.

Ferrocarrils ha assolit en els últims anys, i arran de les polítiques d'igualtat aplicades a l'empresa, grans reptes en aquesta matèria com ara reduir la bretxa salarial fins al 3%, situant-se molt per sota de la mitjana de referència (19,85% a les administracions públiques de Catalunya), incrementar en 4,5 punts percentuals la presència de dones a la plantilla des del 2017, passant d'un 28% a un 32,5% l'any 2023; aconseguir, amb un 47,6% de dones, la paritat entre les persones incorporades a les posicions de maquinista i agent d'estació l'any 2023; i promoure la incorporació d'un article específic a la llei ferroviària catalana (4/2006) que regula la concurrència i l'accés a l'ocupació de llocs de treball incorporant mesures d'acció positiva per assolir la igualtat de dones i homes.

El Pla d'Igualtat, que té una vigència de quatre anys, és aplicable a la totalitat de les persones treballadores de Ferrocarrils, tant a la divisió de mobilitat com a la de turisme i muntanya. El document final així com tots els avenços assolits fins ara amb les diferents actuacions implantades a l'empresa per promoure la igualtat efectiva son fruit del treball conjunt de totes les parts implicades a la Comissió d'Igualtat de Ferrocarrils, formada per representants legals de les treballadores i treballadors i representants de l'empresa i que vetlla pel compliment i l'aplicació del pla. En coherència amb el compromís de la companyia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 i alineat amb la voluntat del Govern en matèria d'igualtat, el tercer Pla d'Igualtat de Ferrocarrils pretén donar resposta als reptes previstos com a organització, societat i país.

El nou Pla d'Igualtat de Ferrocarrils es pot consultar a l'apartat sobre Responsabilitat Social del web d'FGC: www.fgc.cat/sobre-nosaltres/responsabilitat-social/

Una jornada per empoderar les dones i impulsar les polítiques d'igualtat

La primera jornada Anna Aresté es va celebrar l'any 2021 amb l'objectiu de crear un grup intern de treballadores de Ferrocarrils que impulsi, des del seu propi empoderament, les polítiques d'igualtat de l'empresa. La jornada inclou diferents activitats per promoure la reflexió i el debat sobre el paper de les dones al mercat laboral, els canvis i millores en les polítiques d'igualtat i el rol de la dona en posicions de lideratge.

A la jornada d'avui, la investigadora i activista pro-equitat, Laura Sagnier, ha fet una conferència sobre la "llosa de formigó", un concepte creat per ella mateixa amb l'objectiu de donar visibilitat a la bretxa domèstica i de cures a la qual s'enfronten les dones i de conscienciar sobre els costos que té aquesta "llosa" tant per a les dones com per al conjunt de la societat. D'altra banda, l'il·lustrador Javier Royo ha realitzat una il·lustració durant la jornada i un mural participatiu en el qual les assistents han pogut enganxar-hi els seus missatges relacionats amb la igualtat.

El nom de la jornada és un reconeixement a una dona empoderada d'FGC, Anna Aresté, que va ser la primera cap d'estació de la companyia i de l'estat espanyol, l'any 1979.

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15532 {"title":"Ferrocarrils aprova el nou Pla d'Igualtat per assolir la igualtat de tracte i d'oportunitats a la companyia","published_date":"2024-03-01","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/74663-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"15532"} catalunya Ferrocarrils,Toni Segarra https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-03-01/15532-ferrocarrils-aprova-nou-pla-igualtat-assolir-igualtat-tracte-oportunitats-companyia https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.