Cinc anys després de la signatura del Pacte contra la segregació escolar, els centres catalans han reduït un 20 % la segregació

  1. El Departament d'Educació i el Síndic de Greuges han celebrat aquest divendres la jornada commemorativa del cinquè aniversari del Pacte
  2. El pacte ha suposat una major detecció d'alumnat vulnerable i Educació destina 60 milions d'euros anuals a les diferents polítiques d'equitat

  3. Imagen del artículo Cinc anys després de la signatura del Pacte contra la segregació escolar, els centres catalans han reduït un 20 % la segregació


    Els centres educatius catalans han reduït un 20 % la segregació escolar quan es compleix mitja dècada de la signatura del Pacte contra la segregació escolar, segons dades del Síndic de Greuges fetes públiques recentment. El Departament d'Educació i el Síndic de Greuges han celebrat aquest matí la jornada commemorativa del cinquè aniversari del Pacte al Prat de Llobregat, amb l'assistència de representants de tots els signataris de l'acord.


    La benvinguda institucional ha anat a càrrec de la consellera d'Educació, Anna Simó Castelló, acompanyada de la Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas. Simó ha ressaltat que el pacte s'ha desplegat en un context d'alts índexs de pobresa infantil i segregació residencial, matrícula viva i una pandèmia. Tot i això, ha celebrat les bones dades de l'informe del Síndic de Greuges i ha demanat que les mesures aplicades s'estenguin a tots els nivells de l'escolarització: "És impossible assolir l'èxit educatiu en una situació familiar de pobresa i d'exclusió social. Sense mesures compensatòries, des de la planificació educativa, pedagògica i social".


    En aquest sentit, d'entre les mesures desplegades pel Departament d'Educació per lluitar contra la segregació escolar destaca l'aprovació del Decret de la programació de l'oferta educativa i del procediment d'admissió, que ha facilitat un augment de la detecció de l'alumnat en situació de vulnerabilitat, passant del 7 % al 24 % en dos cursos: del 2021-2022 al 2023-2024.


    Educació destina uns 60 milions d'euros anuals a les diferents polítiques d'equitat. Els ajuts econòmics per a aquest alumnat en situació de vulnerabilitat suposen una inversió de 19,4 milions d'euros aquest curs 2023-2024. Els Plans de Millora d'Oportunitats Educatives (PMOE-PROA+), que arriben a 741 centres i a 291.557 alumnes participants, compten amb un pressupost de 14,6 milions d'euros, entre centres públics i concertats. La dotació de 343 tècnics d'integració social (TIS) i 85 educadors socials als centres està finançada amb 14,2 milions d'euros. A banda, aquest curs s'arribarà a 155 Plans Educatius d'Entorn (PEE). El curs passat n'hi havia 135, estaven dotats amb 11,6 milions d'euros i arribaven a 536.855 alumnes. Recentment, s'ha arribat a un Acord del Govern de la Generalitat que garanteix la continuïtat de tots els PEE existents i els reimpulsa, tot obrint la porta a aquells municipis amb centres amb complexitat que vulguin subscriure un conveni amb el Departament d'Educació.


    Per últim, cal ressaltar l'impuls a les oficines municipals d'escolarització (OME): el passat desembre hi havia 85 convenis vigents amb ajuntaments catalans. El Departament d'Educació ha destinat més de 900.000 euros el curs 2021-2022 i més d'1,2 milions d'euros el curs 2022-2023 a la creació, manteniment i funcionament d'OME, tot subvencionant, respectivament, 59 i 75 ajuntaments.


    Jornada de celebració del cinquè aniversari del Pacte


    Més enllà dels parlaments institucionals, a la jornada d'aquest matí la directora general d'Atenció a la Família i la Comunitat Educativa, Raquel Garcia Sevilla, ha presentat els resultats de l'aplicació del Pacte. Per la seva banda, l'adjunta de la Síndica per a la defensa dels drets dels infants i dels adolescents, Aida C. Rodríguez Giménez ha presentat les conclusions principals de l'informe del Síndic sobre la reducció de la segregació. La jornada també ha comptat amb taules rodones entre representants dels signataris (sindicats, món local, escola concertada i famílies) i alcaldes de municipis referents en la lluita contra la segregació; una conversa entre els experts Anna Jolonch i Xavier Bonal; i quatre taules de treball sobre els reptes de futur en aquest àmbit.


    1 de març de 2024

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15521 {"title":"Cinc anys després de la signatura del Pacte contra la segregació escolar, els centres catalans han reduït un 20 % la segregació","published_date":"2024-03-01","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/03\/01\/12\/08\/89678c45-29d7-453d-a7cc-0a66fc0bc302.jpeg","id":"15521"} catalunya Anna Simó i Castelló,Educació https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-03-01/15521-cinc-anys-despres-signatura-pacte-segregacio-escolar-centres-catalans-han-reduit-20-segregacio https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.