El Pla director de seguretat del Mobile World Congress ha permès garantir el normal desenvolupament del congrés i la seguretat dels congressistes

Imagen del artículo El Pla director de seguretat del Mobile World Congress ha permès garantir el normal desenvolupament del congrés i la seguretat dels congressistes

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

. A l'estand dels Mossos d'Esquadra s'ha mostrat com s'apliquen noves tecnologies que integren algoritmes d'intel·ligència artificial com a suport a diferents sistemes policials. Durant els dies que ha durat el congrés els Mossos han detingut tretze persones i s'han registrat 56 fets delictius, un 78% dels quals furts. Els Mossos d'Esquadra han detingut un home que havia furtat una maleta i un maletí a un congressista a l'Aeroport Josep Tarradellas-El Prat i també han aixecat una acta administrativa per un dron que sobrevolava una zona restringida

El Pla Director de Seguretat dissenyat amb motiu de la celebració del Mobile World Congress (MWC) ha permès establir un dispositiu de seguretat òptim per garantir el bon funcionament del congrés. El pla s'ha estructurat en tres eixos principals: el manteniment de l'ordre públic, la seguretat integral dels congressistes i la prevenció adequada al nivell d'alerta antiterrorista.

El treball conjunt i coordinat realitzat per tots els cossos policials, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana de Barcelona, Guàrdia Urbana de l'Hospitalet, juntament amb els organitzadors de l'MWC, els responsables de Fira de Barcelona i Turisme de Barcelona, ha contribuït a mantenir la seguretat dels congressistes i el bon desenvolupament de l'esdeveniment.

A l'interior del MWC els Mossos d'Esquadra, com a policia integral i moderna, han comptat un any més amb un estand propi, on la temàtica ha estat l'aplicació de noves tecnologies que integren algoritmes d'Intel·ligència Artificial com a suport als agents. Durant els dies de congrés tots els professionals que hi han assistit han pogut veure una mostra d'aquesta integració en tres àmbits policials diferents.

Un primer àmbit és el de la policia científica on s'ha mostrat el sistema iForensLIB que s'utilitza en investigacions balístiques. El sistema incorpora tecnologia IA per fer anàlisis químiques de substàncies presents en escenaris on s'han fet servir armes de foc. En aquest mateix espai també s'ha disposat d'un programari desenvolupat íntegrament pels Mossos d'Esquadra, amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya (iThinkUPC), que crea retrats robot de l'autor d'un delicte a partir de l'ús de la IA.

Un altre camp és el de gestió d'efectius en sales de comandament assistides per un algoritme basat en IA. Aquest projecte també s'ha desenvolupat en el marc del conveni que tenen els Mossos d'Esquadra amb la UPC i que permet investigar sobre l'aplicació d'aquestes noves tecnologies en sistemes que permetin planificar amb més eficàcia els serveis policials a terra, mar, aire i cyber.

I per últim, l'àmbit que fa referència a la policia aèria amb el dron d'ala fixa que disposa de sistemes d'ajuda al pilotatge basats en algoritmes d'IA.

Tretze detinguts en el marc del dispositiu

Durant els quatre dies que ha durat el congrés s'han registrat 56 delictes contra el patrimoni, dels quals un 78% han estat furts. Així mateix, en el marc del dispositiu s'han detingut tretze persones.

Avui a les 07.00 h un congressista ha patit la sostracció d'una maleta i d'un maletí, amb el mètode conegut com la "taca", per part de tres persones a la zona de facturació de la Terminal 2 de l'Aeroport Josep Tarradellas-El Prat. Gràcies al visionat de les càmeres de seguretat, agents dels Mossos d'Esquadra de l'Àrea de Seguretat Aeroportuària han fet recerca dels lladres per la zona i els han detingut. Els mossos han recuperat els objectes sostrets i els han pogut retornar al seu propietari.

Dispositiu integral per garantir la seguretat i la mobilitat

El Pla director també ha donat cobertura a la mobilitat dels assistents, per facilitar i garantir la seva seguretat, tant a la xarxa de transport públic com en el privat, en coordinació amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, la Guàrdia Urbana de l'Hospitalet de Llobregat i els diversos operadors del transport públic de Barcelona.

Els congressistes han disposat d'una oficina de denúncies, la "Police Station", ubicada a l'aeroport per a qualsevol incidència i informació de caràcter policial. Així mateix, a l'interior del recinte firal, operativa des de dilluns i fins a la cloenda del congrés, tenien a la seva disposició una altra "Police Station" on s'hi podia denunciar qualsevol delicte relacionat amb la seva estada a la ciutat.

Els assistents també han tingut al seu servei un telèfon d'assistència operatiu les 24 hores del dia, amb servei de traducció als principals idiomes del món, on hi podien consultar qualsevol dubte o sol·licitar serveis d'emergència.

Durant els dies del dispositiu, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Transports Metropolitans de Barcelona (Metro i Bus) han col·laborat en la difusió dels consells de seguretat a través dels canals de comunicació de cada operador. L'objectiu ha estat conscienciar i coresponsabilitzar, tant a usuaris com a congressistes que l'adopció d'actituds proactives minimitza les possibilitats de ser víctimes de furts i contribueix a la prevenció de delictes i al manteniment de la seguretat.

Denunciada administrativament una persona per sobrevolar una àrea restringida amb un dron

Durant la celebració de l'esdeveniment s'ha localitzat un dron que sobrevolava la zona aèria restringida al qual se li ha aixecat una acta administrativa per vol il·legal.

Tots els drons, independentment de la mida, són considerats aeronaus i es regeixen per la normativa aèria i tenen l'obligació de respectar la normativa vigent.

Cal esmentar que per volar drons a l'àrea metropolitana de Barcelona cal, entre altres requisits i per a tots els usuaris (siguin professionals o vols recreatius), coordinar-lo amb el gestor de l'espai aeri pel fet de sobrevolar l'àrea d'influència de l'Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat. A més, amb motiu de la celebració de l'MWC els vols de drons i altres aeronaus, a excepció dels serveis d'emergències, estaven prohibits.

Oficina de Comunicació

Sant Feliu de Llobregat, 29 de febrer de 2024


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15512 {"title":"El Pla director de seguretat del Mobile World Congress ha permès garantir el normal desenvolupament del congrés i la seguretat dels congressistes","published_date":"2024-02-29","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/02\/29\/19\/40\/e807a580-cfef-4cb5-9359-85eb056a7be3.jpg","id":"15512"} catalunya Mossos d'Esquadra,Pere Ferrer https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-29/15512-pla-director-seguretat-mobile-world-congress-permes-garantir-normal-desenvolupament-congres-seguretat-congressistes https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.