El Govern imposa 375.000 euros en sancions a 11 grans tenidors per no oferir lloguer social al Vallès Oriental

Imagen del artículo El Govern imposa 375.000 euros en sancions a 11 grans tenidors per no oferir lloguer social al Vallès Oriental

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

L'activitat inspectora de l'Agència Catalana del Consum, en aquest àmbit, augmenta un 779 % en l´últim any arran de la implantació del Programa de reforç per vetllar pel compliment de la llei d'emergència habitacional

A la comarca del Vallès Oriental, Consum ha assolit els 91 expedients oberts per incomplir l'obligació legal d'oferir lloguer social, dels quals, fins al moment, n'ha resolt 15 amb sancions greus

A Catalunya, el Govern ha imposat 246 sancions a 79 grans tenidors, per un import de 6,07M€ per no oferir lloguer social a persones i famílies en risc d'exclusió residencial


El Govern ha imposat 15 sancions a 11 grans tenidors per no oferir lloguer social a persones i famílies en risc d'exclusió residencial a la comarca del Vallès Oriental. Ho ha fet de per mitjà de l'Agència Catalana del Consum per un import global de 375.000 euros. Aquestes són dades que s'extreuen del Balanç del primer any del Programa de reforç per vetllar especialment pel compliment de les obligacions previstes en la Llei 1/2022 del 3 de març, de modificació de la Llei 18/2007, la Llei 24/2015 i la Llei 4/2016 per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge.

La implantació, el gener de 2023, d'aquest Programa impulsat pel Govern, va possibilitar la incorporació de 19 professionals en els serveis de l'Agència Catalana del Consum, actuació que ha permès incrementar de manera exponencial l'activitat de l'Agència en aquest àmbit.

Al Vallès Oriental, després l'aixecament de la suspensió cautelar de l'article 5 de la Llei 24/2015 de mesures per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge, Consum ha assolit els 91 expedients oberts per incomplir l'obligació legal d'oferir lloguer social, dels quals, fins al moment, n'ha resolt 15 amb sancions greus, amb multes de fins a 30.000 euros per expedient. Per municipis, Granollers, Canovelles i Mollet del Vallès són els que més expedients oberts acumulen per possibles incompliments de la normativa, amb 21, 15 i 12 respectivament:

Municipi

Expedients oberts

L'Ametlla del Vallès

1

Caldes de Montbui

1

Canovelles

15

Cardedeu

4

Figaró-Montmany

3

Granollers

21

Les Franqueses del Vallès

6

La Llagosta

2

Lliçà d'Amunt

2

Lliçà de Vall

1

Llinars del Vallès

1

Mollet del Vallès

12

Montmeló

1

Montornès del Vallès

5

Parets del Vallès

3

La Roca del Vallès

3

Sant Celoni

4

Sant Feliu de Codines

2

Sant Pere de Vilamajor

2

Santa Eulàlia de Ronçana

1

Santa Maria de Palautordera

1

Total general

91

Pel que fa als 15 expedients resolts fins al moment amb sanció, es reparteixen entre els municipis següents:

Municipi

Sancions

Canovelles

4

Cardedeu

1

Les Franqueses del Vallès

1

Granollers

1

Les Franqueses del Vallès

1

Mollet del Vallès

1

Montornès del Vallès

1

Parets del Vallès

2

Sant Feliu de Codines

2

Sant Pere de Vilamajor

1

Total general

15

Activitat inspectora de Consum arreu de Catalunya

Pel que fa a l'activitat arreu de Catalunya, des de la posada en marxa del Programa de reforç, l'Agència ha realitzat 1.609 actuacions inspectores, xifra que significa un augment del 779% respecte al total d'inspeccions realitzades des de 2020 (183), després l'aixecament de la suspensió cautelar de l'article 5 de la Llei 24/2015 de mesures per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge. Amb relació als expedients sancionadors, Consum n'ha obert 1.087, un 600 % més que en el període de 2020 a 2022 (155), i n'ha resolt amb sanció 168, un 115 % més respecte als resolts abans de l'aplicació del Programa de reforç (78).

En dades globals, l'Agència ha obert fins al moment un total de 1.242 expedients a empreses immobiliàries que són grans tenidores d'habitatge, per incomplir l'obligació legal d'oferir un reallotjament en règim de lloguer social. En el procediment d'inspecció, Consum ha detectat infraccions per no acreditar documentalment l'oferta de lloguer social a persones o famílies en situació de vulnerabilitat, abans d'iniciar el procediment de desnonament. Així mateix, l'Agencia ha detectat que 2 grans tenidors acumulen gairebé el 52% del total d'expedients incoats per possibles infraccions en la normativa.

Dels expedients sancionadors oberts, 246 ja s'han resolt amb sanció per realitzar pràctiques que exclouen o limiten els drets de les persones consumidores, infracció greu d'acord amb la Llei del Codi de consum de Catalunya, amb multes de fins a 30.000 euros per expedient. En global l'Agència ha sancionat 79 grans tenidors, dels quals 27 acumulen més d'un expedient sancionador, i 2 d'aquestes empreses acumulen el 44% del total d'expedients resolts amb sanció.

Mesures dissuasives addicionals a les sancions econòmiques

Des del maig de 2023, tenint en compte que algunes empreses acumulen un nombre considerable d'expedients, l'Agència incorpora en tots els expedients sancionadors per incompliments relacionats amb l'obligació d'oferir lloguer social, una sanció accessòria de publicitat que permet fer difusió de la multa quan aquesta esdevé ferma -és a dir, un cop s'han resolt tots els possibles recursos presentats per l'empresa en via administrativa-. En aquest sentit, ja s'han fet públiques per mitjà del Diari Oficial de la Generalitat un total d'11 sancions fermes als grans tenidors següents: BTL Spain Residential Acquisitions SL, Wind Luxemburg SARL, Cabot Assets Spain SLU, Claysburg SL, Cimentados3 SAU, Altamira Santander Real Estate SA, Matella SA, Iluro Pis Promotora Inmobiliaria SL, Unión de Crédito para la Financiación Mobiliaria e Inmobiliaria Credifimo Establecimiento Financiero de Crédito SA, Aiqon Capital España SL i Coral Homes SL.

Així mateix, tenint en compte l'especificitat del Programa dirigit a protegir el dret d'accés a l'habitatge de persones i famílies en situació de vulnerabilitat, i per tal de reforçar aquesta mesura dissuasiva per mitjà de la publicitat, l'Agència ha donat a conèixer avui el nom dels grans tenidors que acumulen més expedients oberts per presumptes incompliments de l'obligació d'oferir lloguer social, que són: Divarian Propiedad, amb 423 expedients, i Promontoria Coliseum Real Estate, amb 221. La resta són el Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, amb 87, Coral Homes, amb 74, i Gramina Homes, SL, amb 44.

Marc normatiu per fer front a l'emergència en l'àmbit de l'habitatge

La normativa estableix que les persones físiques o jurídiques considerades grans tenidors han d'oferir un lloguer social abans d'interposar qualsevol demanda d'execució hipotecària o desnonament -o bé abans d'adquirir un habitatge fruit d'acord de compensació o dació en pagament-, quan la unitat de convivència d'un habitatge es troba en situació de risc d'exclusió residencial, d'acord amb el nivell d'ingressos previst en la Llei 24/2015.

A més, la Llei 1/2022 del 3 de març amplia aquesta protecció a tots els ocupants d'habitatges sense títol jurídic habilitant, ja sigui per venciment del seu contracte d'arrendament, per haver patit un procés de reclamació d'un deute hipotecari o per haver ocupat un habitatge buit d'una entitat financera o fons d'inversió.

Així mateix, la normativa vigent estableix l'obligació de fer constar la informació relativa a l'índex de referència de preus de lloguer d'habitatges, tant a les ofertes d'arrendament com al contingut dels contractes.

____

@consumcat / @empresacat | @treballcat

►►►

§Instagram consumcat

§Linkedin consumcat

§Youtube consumcat






"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15487 {"title":"El Govern imposa 375.000 euros en sancions a 11 grans tenidors per no oferir lloguer social al Vallès Oriental","published_date":"2024-02-29","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/02\/29\/09\/30\/1ca73290-7149-476f-9f3c-12fecde48cc5.jpg","id":"15487"} catalunya Empresa i Treball,Roger Torrent i Ramió https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-29/15487-govern-imposa-375-000-euros-sancions-11-grans-tenidors-oferir-lloguer-social-valles-oriental https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.