Els Mossos d'Esquadra engeguen un pla de prevenció i detecció de situacions de risc en l'àmbit de l'esport per a promoure i construir entorns segurs per a menors i adolescents

Imagen del artículo Els Mossos d'Esquadra engeguen un pla de prevenció i detecció de situacions de risc en l'àmbit de l'esport per a promoure i construir entorns segurs per a menors i adolescents

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

· L'objectiu és acompanyar als clubs i entitats per garantir espais segurs on practicar l'activitat física i l'esport especialment de nens, nenes i adolescents, establir línies d'actuació per erradicar comportaments de violència, odi o intolerància i prevenir conductes de risc associades a qualsevol addicció o trastorns alimentaris

· Un dels darrers episodis violents al futbol va tenir lloc el 27 de gener al Prat de Llobregat quan un jove de setze anys va ser agredit i va rebre insults de l'afició contrària que va envair el camp. La investigació es manté oberta i, hores d'ara, hi ha una persona investigada

· Les Institucions, federacions, entitats i clubs són una peça clau a l'hora de detectar, informar i, si s'escau, establir les mesures correctores o assistencials que evitin la cronificació de determinades situacions o comportaments

· La Fundació de Mossos d'Esquadra amb l'Hospital de Sant Joan de Déu, han signat un acord per treballar conjuntament i dotar d'eines i recursos per a poder desenvolupar alguns dels àmbits inclosos

· L'any passat es van registrar 97 denúncies emmarcades en la Llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància a l'esport en esdeveniments esportius professionals, amateurs, escolars i infantils. Suposa un augment interanual d'aquest tipus de sancions d'un 8%

Els Mossos d'Esquadra despleguen el Pla de l'activitat física i l'esport de detecció i prevenció davant la violència en l'àmbit de l'esport. La Policia de Proximitat i les Oficines de Relació amb la Comunitat treballaran amb professionals esportius, entitats o organismes que actuen o col·laboren en l'àmbit de l'activitat física i de l'esport per erradicar actituds que atemptin contra la integritat i la seguretat d'infants i joves.

L'objectiu principal del pla és promoure la creació d'entorns esportius segurs i lliures de qualsevol mena de violència per tal que, tant esportistes com espectadors, puguin desenvolupar l'activitat física de manera segura. També estableix línies d'actuació centrades en erradicar comportaments de violència, odi o intolerància i prevenir o situacions de risc per a menors i joves.

Així doncs, es tracta de prevenir, sensibilitzar i responsabilitzar als professionals implicats en l'activitat física i l'esport, les famílies i els esportistes, especialment els infants i adolescents, per evitar conductes de risc i delictives que es poden perpetrar en la gran diversitat de pràctiques fisicoesportives.

Els reptes principals del pla, que va adreçat a esportistes, famílies i tutors i professionals del món de l'esport, són:

-Advertir dels riscos associats a les addiccions, trastorns i abusos a més de potenciar els hàbits saludables

-Prevenir les conductes de risc que es produeixen mitjançant les pantalles i també a les xarxes socials

-Erradicar els comportaments d'odi, violència i intolerància

-Potenciar la relació entre els Mossos d'Esquadra i les institucions, organismes i entitats esportives per donar compliment a les lleis, normatives, protocols i campanyes

Amb la finalitat de fer arribar el pla a tots els actors que hi intervenen, els Mossos d'Esquadra impulsaran sessions informatives i xerrades preventives centrades en els continguts principals que emmarca el Pla (internet, riscos per a esportistes, violències i drets i deures), adreçades i adaptades a totes les persones, Institucions, entitats i actors que envolten el món de l'esport.

Els Mossos d'Esquadra establiran contactes directes amb entitats i organismes vinculats amb el món de l'esport i el lleure al mateix nivell que ho fan des dels anys noranta amb les escoles per convertir-se en referents en aquest àmbit.

El darrer episodi violent al camp

Un dels darrers episodis violents al futbol va tenir lloc el 27 de gener en unes instal·lacions esportives del Prat de Llobregat. La víctima, un noi de setze anys de l'equip visitant que jugava de porter va ser agredit i va rebre insults per part de l'afició contrària que va envair el camp quan va finalitzar el partit.

Quan els Mossos d'Esquadra van ser requerits es van adreçar a la instal·lació esportiva i van atendre les víctimes, les van assessorar i van identificar els responsables de la instal·lació. Paral·lelament, ja amb la denúncia interposada, els agents de la Unitat d'Investigació van començar amb les tasques d'identificació dels presumptes autors.

Del resultat de les indagacions, hores d'ara hi ha una persona investigada, a la qual s'ha escoltat en declaració. La investigació continua oberta.

Dades de procediments administratius en l'àmbit de l'esport

Pel que fa a les denúncies administratives vinculades a la Llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància a l'esport, un 48% de les 105 actes aixecades es corresponen amb comportaments violents o que incideixen a la violència, desordres públics en recintes esportius o als voltants o llançament d'objectes, entre d'altres.

Dins d'aquest 48% se'n destaquen les deu denúncies, que suposen un 9%, relacionades amb actes racistes, xenòfobs o intolerants, mostrar pancartes amb contingut xenòfob o violent.

Amb la posada en marxa d'aquest pla es pretén generar intel·ligència policial en aquest àmbit on es considera que existeix una xifra oculta molt rellevant, amb la qual cosa es podrà posar en coneixement el fenomen.

Establir bases per a contribuir al benestar emocional dels esportistes

La posada en marxa del Pla de l'activitat física i l'esport es duu a terme en diverses fases: la primera es va iniciar ahir amb una jornada al Complex Central d'Egara adreçada als mossos de les diferents Oficines de Relacions amb la Comunitat i Proximitat, així com a representants de federacions i altres ens públics.

La jornada va ser inaugurada pel director general de la Policia, Pere Ferrer, i la portaveu del cos, la inspectora Montserrat Escudé. Ambdós van establir els objectius d'aquesta iniciativa i van fixar els objectius a mitjà i llarg termini.

En la seva intervenció, el director general de la Policia va remarcar que "l'àmbit de l'esport és estratègic per Catalunya i, per tant, també pels Mossos d'Esquadra. Aquesta jornada té especial rellevància i ens permetrà adquirir més eines i recursos per poder arribar a molts més infants i joves cercant que, els espais on es practiquen esports siguin espais lliures de violències".

Per la seva part la Inspectora Escudé va posar l'èmfasi en el fet que "La voluntat dels Mossos d'Esquadra és posar a disposició d'Institucions esportives, federacions, professionals, clubs i resta d'actors que envolten el món de l'esport, la capil·laritat, expertesa i legitimitat que té Mossos d'Esquadra en la seva dimensió de policia comunitària, acompanyats sempre de la ciència i del coneixement dels professionals i amb un repte comú: fer visible, conscienciar i elaborar plans d'actuació que permetin a les famílies, als esportistes i als seus entorns prevenir, la detecció i l'abordatge de situacions perjudicials i de risc per als joves".

A banda de la intervenció de membres de la Divisió de Proximitat i Atenció a les Víctimes i Menors (DPAVM), també hi van participar Lluís Matalí, psicòleg clínic i cap de psicologia i consultes externes de l'Hospital Sant Joan de Déu, la doctora Ester Camprodon, també psicòloga i directora del programa Henka. Amdós professionals van exposar, per una banda, les diferents addiccions, associades a l'adolescència i, per l'altra, la gestió de la crisi i el foment de la resiliència en els joves. També es va comptar amb la presència de Laura Sabaté, representant de la Fundació del Futbol Club Barcelona, per presentar el model de protecció de la infància i l'adolescència del club.

En el marc de les diferents ponències dutes a terme pels Mossos d'Esquadra van destacar la prevenció en l'àmbit de l'esport, amb la participació de l'intendent Joan Salamaña, coordinador General d'esdeveniments esportius de Catalunya, el sergent Guillem Goset, cap de la Unitat Central de Proximitat i Atenció a la Ciutadania de la Divisió de Proximitat, Atenció a les Víctimes i Menors i el caporal Jordi Garcia, de l'Oficina de l'Esport dels Mossos d'Esquadra.


Oficina de Comunicació

Sabadell, 28 de febrer de 2024


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15470 {"title":"Els Mossos d'Esquadra engeguen un pla de prevenció i detecció de situacions de risc en l'àmbit de l'esport per a promoure i construir entorns segurs per a menors i adolescents","published_date":"2024-02-28","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/74063-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"15470"} catalunya Mossos d'Esquadra,Pere Ferrer https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-28/15470-mossos-esquadra-engeguen-pla-prevencio-deteccio-situacions-risc-ambit-esport-promoure-construir-entorns-segurs-menors-adolescents https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.