L'APDCAT defensa al Mobile l'ús limitat de dades biomètriques com l'iris

Imagen del artículo L'APDCAT defensa al Mobile l'ús limitat de dades biomètriques com l'iris

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha advertit avui en el marc del Mobile World Congress de la necessitat de limitar l'ús de dades biomètriques, com ara l'iris de l'ull, pels importants riscos que porta associats. A la xerrada 'Dades biomètriques: un nou paradigma per a la privacitat', el cap de l'Assessoria Jurídica, Xavier Urios, ha recordat que l'iris o l'empremta dactilar són dades personals que permeten la identificació inequívoca de la persona, a partir d'una característica física que no varia al llarg de la vida. Així, el fet de cedir-les sense control comporta riscos importants que podrien ocasionar perjudicis per a les persones, com per exemple la suplantació d'identitat.

Urios ha afegit que aquests riscos elevats són la raó per la qual el Reglament general de protecció de dades ha previst una protecció especial per a aquest tipus de dades, de manera que només se'n permet l'ús en circumstàncies específiques. En cas que la persona hi consenti, aquest consentiment ha de ser lliure, informat, específic i inequívoc. En aquest sentit, cal informar la persona sobre qui tracta les dades (identitat i dades de contacte) i per a quina finalitat, durant quant de temps que es conservaran, si se cediran a tercers, o fora de la Unió Europea, i davant de qui pot exercir els drets d'accés, rectificació, supressió o oposició i limitació del tractament, entre altres aspectes. A més, si és un menor de 14 anys, el consentiment l'ha d'atorgar el pare, mare o tutor legal.

A més de parlar de casos recents de les últimes setmanes a Catalunya, com el de l'escaneig de l'iris a canvi de criptomonedes, Urios també n'ha explicat d'altres, com el nou criteri pel que fa a l'ús de l'empremta dactilar en el control horari dels treballadors al seu lloc de feina. Així, aquest ús no quedaria permès, perquè l'organització no compta amb una base jurídica que l'habiliti i, a més, el consentiment dels empleats no es pot considerar lliure, ni la mesura proporcionada.

La xerrada, que s'ha celebrat a l'estand de l'APDCAT al 4YFN, al hall 8, ha comptat amb la presència de més d'una quarantena d'estudiants de la Universitat de Vic, interessats per la matèria.

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
16606 {"title":"L'APDCAT defensa al Mobile l'ús limitat de dades biomètriques com l'iris","published_date":"2024-02-27","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/apdcat.gencat.cat\/web\/.content\/04-actualitat\/noticies\/imatges\/FotoMWC24b.jpg_1878336148.jpg","id":"16606"} catalunya Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-27/16606-apdcat-defensa-mobile-us-limitat-dades-biometriques-iris https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.