President Aragonès: "El pressupost 2024 destinarà més de 1.045 milions d'euros a l'ús eficient de l'aigua i combatre la sequera "

"Després d'anys de retallades, deixadesa i manca d'ambició, aquest Govern s'hi ha bolcat" ha apuntat AragonèsEl cap de l'executiu afirma que es treballa de la mà dels sectors econòmics més afectats per la sequera i que ja estan fent un esforç ingent per intentar minimitzar els seus efectes

Aragonès ha iniciat el seu parlament al Ple monogràfic sobre el canvi climàtic i sequera que s'ha celebrat aquesta tarda Parlament oferint dades sobre la pujada de les temperatures i dels "40 mesos sense grans precipitacions" afirmant que "la sequera evidencia que el canvi climàtic és el principal repte del país i de la pròpia humanitat" i anunciant que els pressupostos del 2024 preveuen 1.045 milions per combatre la "sequera més important que s'ha viscut".

Imagen del artículo President Aragonès: El pressupost 2024 destinarà més de 1.045 milions d'euros a l'ús eficient de l'aigua i combatre la sequera

Durant la seva intervenció en el ple, el cap de l'Executiu ha assenyalat que Catalunya "pateix la pitjor cara del canvi climàtic i la sequera és l'alerta, l'avís que ens ha d'empènyer a reaccionar per posar el país al dia" i segons Aragonès aquesta és una prioritat absoluta pel Govern "perquè estem parlant de vida i davant la vida no hi ha excusa que valgui".

Una Catalunya pròspera i que no deixi a ningú enrere

El president ha remarcat que cal una transformació en "la forma de produir, distribuir i consumir béns i serveis al nostre país i en el conjunt del planeta" afegint, que aquest canvi s'ha d'afrontar amb " la màxima ambició" i sent conscients que canvi climàtic no és només una amenaça per la biodiversitat i pel medi ambient, sinó que és també és " una amenaça pel sistema productiu del nostre país pel conjunt de l'economia i per la cohesió social a casa nostra" ha reblat Aragonès.

Tot i això, el President Aragonès ha exposat que vol " una Catalunya pròspera" en sectors econòmics com l'agricultura i la ramaderia, la indústria i el turisme, però tenint present que cal fer-ho a través d'un "sistema productiu viable i sostenible" i ha advertit que " lluitar avui contra el canvi climàtic no és un cost, sinó una inversió".

El president Aragonès ha posat en valor l'esforç que el Govern sempre ha fet per "prendre decisions i desencallar projectes i inversions". "Si alguna cosa no se li pot imputar a aquest govern és manca de previsió amb la sequera", ha afirmat el Aragonès, tot destacant que "des de l'any 2021 estem treballant amb el Pla Especial de Sequera, desplegant-lo i aplicant-lo, amb una monitorització diària i comptant amb el treball expert".

Més inversions i més recursos

El cap de l'Executiu ha reconegut que la situació de sequera que pateix el país és extrema i que "probablement ens tocarà prendre decisions complexes", però ha remarcat que el Govern està totalment implicat i "ho continuarem fent amb més inversions i més recursos". El president ha assegurat que "després d'anys de retallades, deixadesa i manca d'ambició, aquest Govern s'hi ha bolcat i el salt endavant que hem fet és inqüestionable".

El president ha destacat que el pressupost "preveu 1.045 milions d'euros en aquests àmbits i que avui més que mai ha d'estar aprovat", i ha detallat que aquesta partida serà necessària "per infraestructures de regeneració i dessalinització, per produir més aigua i per millorar la xarxa d'abastiment de l'aigua", entre d'altres iniciatives i mesures, així com la "col·laboració també amb el món local".

Imagen del artículo President Aragonès: El pressupost 2024 destinarà més de 1.045 milions d'euros a l'ús eficient de l'aigua i combatre la sequera

Aragonès ha afirmat que és important per al país "ser autosuficients en la producció d'aigua i no haver d'esperar que plogui per garantir-ne l'abastament". Per això, tal i com ha destacat, "totes les inversions que estem executant van en aquesta direcció". En aquest sentit, ha remarcat que "en els propers cinc anys" disposarem de totes les infraestructures que "necessitem per no dependre de la pluja per garantir aigua de boca". "Preparar el país i transformar el país per la nova realitat climàtica és això", ha reblat.

Saber escoltar i saber construir consensos

El president Aragonès ha instat la cambra a treballar conjuntament "amb voluntat d'avançar i construir" i a "saber escoltar i saber construir consensos", ja que tal i com ha especificat, "només així podrem impulsar el canvi en la manera de produir, de distribuir i de consumir". El cap de l'Executiu ha esperonat els grups a "treballar de forma transversal i establir sinergies", a través d'eines que ja estan en marxa, com per exemple l'Assemblea Ciutadana pel Clima, la Taula de diàleg social en l'àmbit de les energies renovables, la Taula Nacional de l'Aigua que s'està desplegant amb tots els seus grups de treball, les Taules de Qualitat de l'Aire o la Taula Social del Canvi Climàtic.

En la seva intervenció, el president Aragonès ha demanat a tots els grups parlamentaris que "en un debat tan important i tan transcendent puguem compartir un mínim del fons del debat." I això, segons ha dit, s'ha d'encarar des del rigor, "que ningú negui ni minimitzi o banalitzi el canvi climàtic", des del sentit de país, "preparar-nos per la nova realitat climàtica" i des d'una visió de futur per "no cometre errors del passat". Així mateix, també n'ha destacat la coherència en les propostes "els criteris mediambientals juguen un paper central ineludible" i la confiança "perquè la crisi climàtica posa a prova el país". "Estic convençut que des de Catalunya estarem a l'alçada del repte i en sortirem més forts, més resilients, més capaços", ha reblat.

Per finalitzar, Aragonès ha posat en valor "el nivell de consciència i compromís amb el Planeta" de les generacions més joves, posant-los com a font d'inspiració per la seva "exigència i vitalitat" i conclòs que "quan parlem del canvi climàtic no deixem de parlar de vida, i la vida la defensarem arreu i sempre".

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15334 {"title":"President Aragonès: \"El pressupost 2024 destinarà més de 1.045 milions d'euros a l'ús eficient de l'aigua i combatre la sequera \"","published_date":"2024-02-20","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/02\/20\/18\/13\/30c1c3ab-ceda-4bca-b58e-e3b028dbc846.jpeg","id":"15334"} catalunya Pere Aragonès,President https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-20/15334-president-aragones-pressupost-2024-destinara-mes-1-045-milions-euros-us-eficient-aigua-combatre-sequera https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.