Comunicat en relació a l'escaneig de dades biomètriques com l'iris a canvi de criptomonedes a Catalunya

Imagen del artículo Comunicat en relació a l'escaneig de dades biomètriques com l'iris a canvi de criptomonedes a Catalunya

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Davant les informacions recollides per diversos mitjans, que asseguren que centenars de persones, entre les quals menors d'edat, accepten l'escaneig del seu iris a canvi de criptomonedes a diversos establiments comercials de Catalunya, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) vol posar de manifest  el següent:

·       Aquesta acció comporta la comunicació d'una dada personal considerada com una categoria especialment sensible. És una dada biomètrica que permet la identificació inequívoca de la persona a través d'una característica física que no es pot variar al llarg de la vida.

·       Aquesta  categoria de dades compta amb una protecció especial per la normativa de protecció de dades, ates l'elevat risc que comporta el seu tractament per als drets i llibertats de les persones i els nombrosos perjudicis que se'n podrien derivar d'un mal ús.

·       El tractament de dades personals requereix una base jurídica per a dur-lo a terme, i, en cas de les dades biomètriques, pot ser el consentiment explícit. Ha de ser lliure, informat, específic i inequívoc. Això exigeix que la persona que l'atorga ha de ser plenament conscient de les conseqüències que es poden derivar del tractament de la seva informació.

·       En cas de menors de 14 anys, el consentiment l'han d'atorgar els pares, mares o tutors legals.

·       Per tractar les dades biomètriques no n'hi ha prou amb el consentiment, sinó que l'organització que duu a terme el tractament ha d'informar les persones sobre aspectes com:

·     Qui tracta les dades (identitat i dades de contacte) i per a quina finalitat

·     Dades de contacte del Delegat de Protecció de Dades. Quina és la base jurídica que li permet tractar-les.

·     El temps que les conservarà

·     Si les cedirà a tercers

·     Si es realitzaran transferències internacionals de dades fora de la Unió Europea

·     Davant de qui i com es poden exercir els drets d'accés, rectificació, supressió o oposició i limitació del tractament

·     El dret a presentar una reclamació davant l'autoritat de control de protecció de dades.

 

·       Aquesta informació a la persona afectada pel tractament de les seves dades ha de ser clara, concisa i adaptada a cada col·lectiu, especialment en el cas dels menors d'edat. Per tant, aquest consentiment informat exigeix que la persona també entengui i sigui conscient de què suposa realment el tractament de les seves dades personals.

·       Diversos organismes i autoritats de la Unió Europea investiguen a hores d'ara si aquesta iniciativa s'ajusta als principis i obligacions que estableix el Reglament general de protecció de dades, i cal ser prudents fins a determinar els seus impactes reals.

·       L'ús de dades biomètriques amb tecnologies com el reconeixement facial es limita a supòsits molt concrets de la normativa de protecció de dades, atès l'alt impacte en els drets i llibertats de les persones que pot suposar. Cal justificar molt bé la proporcionalitat d'aquest tipus de sistemes, i garantir el principi de minimització de dades (utilitzar les dades mínimes per a la finalitat perseguida).

·       L'APDCAT recorda la necessitat de prendre consciència del valor de les dades personals i dels riscos associats a compartir-les i cedir-les sense control. Així, el fet de difondre informació sobre la geolocalització, l'estat físic i de salut, etc. que serveixi per identificar una determinada persona pot contribuir a l'hora de patir situacions indesitjables com ara suplantació d'identitat, ciberdelinqüència, ciberassetjament, o condicionar el present i futur professional, entre altres.

·       L'APDCAT posa a disposició de la ciutadania els seus canals de denúncia i reclamació davant incompliments de la normativa de protecció de dades.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15318 {"title":"Comunicat en relació a l'escaneig de dades biomètriques com l'iris a canvi de criptomonedes a Catalunya","published_date":"2024-02-20","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/apdcat.gencat.cat\/web\/.content\/00_HOME\/slider\/slider_iris\/slider_iris.jpg_1172691498.jpg","id":"15318"} catalunya Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-20/15318-comunicat-relacio-escaneig-dades-biometriques-iris-canvi-criptomonedes-catalunya https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.