Barcelona celebra la Junta Local de Seguretat per fer balanç d'un any 2023 marcat per l'augment de l'activitat policial

Imagen del artículo Barcelona celebra la Junta Local de Seguretat per fer balanç d'un any 2023 marcat per l'augment de l'activitat policial

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

. Aquesta tarda s'ha celebrat la Junta Local de Seguretat de Barcelona presidida per l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, amb la presència del Conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i amb la participació dels cossos policials i representants de la Judicatura i la Fiscalia per analitzar els principals reptes de seguretat de la ciutat

. L'activitat policial augmenta: hi ha un 23,0% més de detencions i un 11,4% més d'investigats respecte l'any passat

.Els fets delictius disminueixen un 7'3% respecte el 2019 i augmenten un 8'6% en relació al 2022, any en què encara hi havia vigents restriccions derivades de la pandèmia

. Els furts disminueixen un 22% en relació al 2019 i augmenten un 6'5% respecte el 2022, mentre que les estafes creixen un 35,0% respecte al 2022

. Amb el Pla d'Acció Tremall s'han detectat durant el 2023 un total de 526 delinqüents multi reincidents dels quals 487 han estat actius. Se'ls ha imputat 6.169 fets principalment per furts i robatoris violents

. El Pla d'acció contra les violències sexuals reforça l'acció policial amb dispositius de seguretat vinculats a la prevenció d'aquests tipus de violències, i per garantir la seguretat en entorns de risc i reduir les victimitzacions en aquest àmbit

. Les denúncies per violències sexuals, que representen un 7,96% del total dels delictes contra les persones, creixen un 24,5%

. Els fets coneguts en l'àmbit de la violència de gènere també s'incrementen en un 21'2%


La Junta Local de Seguretat presidida per l'alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, ha comptat amb la participació del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; del tinent de l'alcaldia de Prevenció, Seguretat i Convivència, Albert Batlle; del director general de la Policia, Pere Ferrer; del delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto; el Comissari en Cap, Eduard Sallent, el cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, l'Intendent Major Pedro Velázquez, la comissària de la Regió Policial Metropolitana Barcelona Montserrat Estruch; i del Director del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, Sebastià Massagué, i amb la participació de la resta de cossos policials i representants de la Judicatura i de la Fiscalia. En ella s'han analitzat les dades relatives a la seguretat ciutadana a la ciutat de Barcelona durant el 2023 i quins estan sent els principals desafiaments de seguretat per a l'any 2024.

Barcelona ha fet balanç de l'any 2023, un any caracteritzat per la tornada dels turistes en massa a la ciutat amb un augment de les pernoctacions de l'àmbit turístic que han superat els 35 milions a la ciutat, dada que representa una variació acumulada d'un 11.9% respecte a 2022 i un 1.8% respecte a 2019 i un total de més de 4.700.000 passatgers que han arribat al port de Barcelona, xifra també inèdita, amb la mirada posada en la lluita contra la multi-reincidència que actua a la ciutat cometent furts i robatoris violents i amb l'objectiu de minimitzar l'impacte dels delictes contra les violències sexuals.

Els fets delictius denunciats a Barcelona durant l'any 2023 han disminuït un 7'3% en relació a l'any 2019 i han augmentat un 8,6% respecte el 2022, una xifra lleugerament superior a la mitjana de Catalunya. Cal tenir en compte que durant el primer trimestre del 2022 hi havia vigents restriccions derivades de la COVID-19, especialment en l'àmbit de l'oci nocturn. Mentre al primer semestre de l'any l'increment era d'un 13,7%, al segon semestre l'augment respecte al mateix període de 2022 només ha estat del 4,2%, deixant l'augment anual en el 8,6%.

Pel que fa a l'activitat policial, es registra un fort increment de les detencions. L'any 2023 s'han detingut 27.252 persones, un 23% més que el 2022. Pel que fa als investigats, hi ha hagut 57.169 persones investigades, un 11,4% més que el 2022. El percentatge de resolució de casos ha augmentat 1.43 punts.

Aquest augment de l'activitat policial s'ha vist reflectit també en un increment significatiu tant del nombre d'identificacions de persones, que ha estat d'un 38,2% com del nombre del d'identificacions de vehicles, amb un increment del 35,9%, respecte a les xifres del 2022.Els delictes contra les persones, que representen un 6,58% del total de fets delictius, augmenten un 11,1%, (de 12.434 a 13.813). Els delictes contra el patrimoni creixen un 9,5%, passant de 171.471 a 187.799 fets, sobretot pel notable creixement que tenen els furts i les estafes que representen el 48,1% i el 15,1 %, respectivament, del total de fets delictius.

Els delictes contra la salut pública augmenten un 5,9% (de 1.588 a 1.682), dades que permeten entendre com l'incrementat de l'activitat policial mitjançant operatius específics destinats a la lluita contra el tràfic de substàncies estupefaents serveixen per abordar aquesta problemàtica, especialment en aquelles zones on es percep una augment de la sensació d'inseguretat que generen aquestes activitats delictives.

En aquesta activitat policial de lluita contra el tràfic de substàncies estupefaents cal destacar la feina duta a terme per la Unitat Regional d'Investigació en Salut Pública de Barcelona, del cos de Mossos d'Esquadra, que amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Barcelona ha permès desactivar 186 punts de venda de substàncies estupefaents, recuperar 59 domicilis i lliurar-los als seus legítims propietaris i detenir 284 persones.

Pla d'acció contra les violències sexuals i Pla Operatiu Específic Oci Nocturn: reforç durant la nit i en els punts amb més turisme de la ciutat

El Pla d'acció contra les violències sexuals i el Pla Operatiu Específic Oci Nocturn reforcen l'acció policial amb dispositius de seguretat vinculats amb la nit, la lluita contra les violències sexuals i els robatoris violents a la via pública. El Pla d'Acció contra les Violències Sexuals en entorns d'oci, que el Cos de Mossos d'Esquadra va posar en marxa el mes de juny de l'any 2022 a tot Catalunya, es manté actiu amb itineraris segurs des de les zones d'oci al transport públic i en el tancament i sortida dels locals amb el doble objectiu de protegir persones vulnerables i identificar i detenir possibles persones agressores sexuals.

Les accions de prevenció es completen amb controls als accessos i sortides de les zones d'oci per a la detecció i neutralització de persones potencialment autores d'aquests il·lícits.

En el marc d'aquestes accions els efectius policials col·laboren amb els representants del sector de l'oci nocturn, del sector de la restauració i de la seguretat privada, per traslladar-los consells de seguretat en aquest àmbit i promoure la formació dels operadors de l'oci nocturn. L'objectiu és treballar en xarxa perquè Barcelona sigui un espai lliure de violències sexuals, especialment en l'àmbit de la nit i la festa.

La lluita contra les Violències Sexuals a part d'actuar en la prevenció d'aquests fets i en la protecció de la víctima, s'ha enfocat també en accions sobre l'agressor. L'Àrea Central de Violències Sexuals de la DIC i la seva Unitat d'Intel·ligència fan un control a requeriment de la Fiscalia sobre l'agressor condemnat amb alt risc de reincidència, els que tenen Ordres Europees de Detenció i Entrega (OEDE) i els condemnats amb mesures judicials.

La Guàrdia Urbana treballa per garantir que l'oci nocturn a la ciutat es desenvolupi amb les màximes garanties de seguretat. Per aquest motiu des del 2020 es va dissenyar un dispositiu amb l'objectiu d'augmentar els recursos en la prevenció i detecció de les violències sexuals a través d'un projecte de coresponsabilitat que integra també els operadors de l'oci nocturn i amb una mirada de perspectiva de gènere.

Va ser aleshores quan es van començar a implantar itineraris segurs durant grans es esdeveniments que tenien lloc a la ciutat, com són Festes Majors, festivals de música, Cap d'Any o Revetlla de Sant Joan. L'objectiu de la Guàrdia Urbana és treballar des de la prevenció de les violències sexuals a l'espai públic prestant una especial atenció i protecció en els espais on es poden cometre aquests tipus d'agressions o assetjaments.

Des de l'estiu del 2022 el cos de policia barceloní va implantar quatre itineraris segurs permanents en diferents zones d'oci nocturn fins a les parades de transport públic més properes: Front Marítim, Poblenou, Paral•lel i Gràcia/Sarrià-Sant Gervasi. El cos de policia barceloní està treballant per tal que totes les zones d'oci nocturn de la ciutat disposin d'aquests itineraris segurs. Les patrulles assignades a aquest servei fan un patrullatge proactiu, dinàmic i amb molta atenció a qualsevol tipus d'aquestes situacions que hi puguin detectar. També mantenen contacte amb els responsables de seguretat dels establiments de l'oci nocturn.

També hi ha un anàlisi constant d'espai que poden suposar un risc com a conseqüència de la seva configuració urbanística, com ara, falta d'il·luminació, excessiva vegetació o que, per qualsevol altre motiu, puguin dificultar o impedir la visibilitat d'aquestes zones. En aquest sentit, l'àrea d'Urbanisme es realitzen diferents actuacions per millorar aquests espais com per exemple l'ampliació dels punts de llum i que aquests no siguin regulables per mantenir la màxima capacitat lumínica, poda dels arbres propers als punts de llum i la rebaixa dels arbusts per millorar la visibilitat de tot l'entorn.

Un altre dels punts del projecte és la formació que s'està oferint des de la Guàrdia Urbana i l'Àrea de Feminismes als i les professionals que treballen en l'àmbit de l'oci nocturn per tal que puguin detectar i actuar davant d'aquestes agressions. La formació que han rebut més d'un centenar de professionals avarca des d'aspectes legals, fins a com detectar possibles agressions, com actuar en cas que es produeixin i quina atenció oferir a la víctima. Aquesta és una formació que es realitza de forma continuada i l'objectiu és ampliar-la a altres serveis que operin a l'espai públic en l'àmbit nocturn.

Un altre dels reptes de seguretat de la ciutat ha estat la lluita contra la multi reincidència que actua a la ciutat i a tot Catalunya cometent furts i robatoris violents. Per fer front a aquest fenomen, la Regió de Barcelona ha dissenyat el Pla Tremall.

El Pla Tremall preveu diferents accions per combatre aquest fenomen, com ara els dispositius conjunts entre el Grup Regional de Fures i els Fures de les diferents comissaries, basats en la intel·ligència policial, els dispositius conjunts amb altres cossos policials, potenciant les infraccions contra la llei d'estrangeria, l'augment de les hores de patrullatge preventiu de saturació en zones de concentració de fets i l'activitat específica del grup d'investigació Titani, el qual ha desenvolupat intel·ligència policial que ha permès obtenir dades i mecanismes per millorar l'eficiència en la persecució dels lladres de rellotges.

Les accions descrites han estat cabdals per minimitzar l'impacte de la delinqüència que reiteradament comet fets delictius a la ciutat.

L'augment d'activitat policial s'ha vist reflectida en un increment d'un 48% d'hores de patrullatge i un 41% d'augment de persones investigades en el pla d'acció de violències sexuals, que ha comportat un augment d'un 27% de detencions, un augment d'un 62% d'hores de patrullatge en el Pla Operatiu Específic d'Oci Nocturn i un augment d'un 28% de patrullatge, un 22% d'investigats i un 30% de detencions en el marc del pla Tremall.


Els furts i les estafes, els delictes amb més incidència a Barcelona

Durant l'any 2023, els furts han disminuït un 22% en relació al 2019 (de 129.149 a 100.944) i creixen un 6'5% si es compara amb el 2022 (94.776). Representen un 48,1% del total dels delictes que es produeixen a Barcelona o el que és el mateix un de cada dos fets denunciats a la ciutat és un furt. El 72.9% es produeixen a la via pública i en establiments comercials i un 22,3% tenen lloc al transport.

Les estafes suposen el 16,8% de la totalitat de delictes contra el patrimoni que passen a la ciutat i, a més, és una de les tipologies que ha experimentat un augment més important passant de 23.417 fets a 31.619, el que comporta un increment del 35%.

Cal remarcar que al voltant del 70% de les estafes denunciades es produeixen en l'àmbit de les xarxes, per internet. A més, l'impacte de les ciberestafes modifica significativament la xifra global de l'activitat delictiva a la ciutat de Barcelona, ja que sense aquestes estafes l'augment de fets delictius passa d'un 8,6% a un 6,0%.

També en l'àmbit dels delictes contra el patrimoni, destaquen el robatoris amb força a establiments comercials, que passen de 1.878 a 2.636 fets que suposen un increment del 40.4%. D'aquesta tipologia delictiva cal destacar l'augment del 61,9% de detinguts.

Pel que fa als robatoris amb força a domicili experimenten una reducció del 1,1%, ja que passen de 4.500 fets l'any 2022 a 4.449 el 2023. La diferència encara és més substancial respecte l'any 2019, quan se'n van registrar 5.741 (una disminució del 22'5%). El mateix passa amb el robatoris amb força a interior de vehicle que baixen un 5,8%, passant de 10.316 a 9.718, i un 17% respecte l'any 2019 (11.731).

El Programa Operatiu Específic de l'Habitatge és una eina cabdal del cos de Mossos d'Esquadra per fer front als robatoris amb força a domicilis. Aquests delictes generen sensació d'inseguretat en la ciutadania ja que atempten de forma directa contra el més íntim de les persones, que és la seva llar. Les hores de patrullatge d'aquest pla han augmentat fins a un 40% i el nombre d'identificats fins a un 92%.

Pel que fa a robatoris amb violència o intimidació s'observa una davallada del 13,4% de fets produïts a establiments comercials, passant de 1.158 a 1.003 fets i un augment del 6% en robatoris violents en espai públic.


Pla Tremall: S'han incrementat un 30% les detencions

El Pla d'Acció Tremall és una eina que està permetent generar intel·ligència policial per actuar sobre la multi reincidència i, d'aquesta manera, generar noves accions policials per fer front a les noves modalitats delictives. Està estructurat en tres pilars: la prevenció, la reacció i la intel·ligència. En aquest àmbit es realitzen dispositius en les zones més actives on es registren més robatoris violents i furts segons els mapes delinqüencials.

Els robatoris amb violència/ intimidació a la via pública, han crescut un 4,6%, passant de 11.188 a 11.701 fets. Durant l'any 2023 s'han fet 3.376 detencions en aquest àmbit, el que representa un increment del 30% respecte el mateix període de 2022.

S'han detectat 526 persones catalogades com a multi reincidents, als quals se'ls ha imputat un total de 6.169 fets, principalment furts i robatoris violents a la via pública.

Els 5 multi reincidents més actius a la ciutat acumulen un total de 228 antecedents.

De l'anàlisi de les dades, es desprèn que en la majoria dels casos els robatoris amb violència a la via pública estan comesos per un únic autor (48.5%) o dos autors (35,4%), sense ús d'armes ni objectes (88,9%), on se sostreu sense cometre cap tipus de lesió a la víctima (70,3%), en primer lloc un terminal telefònic, seguit d'una cartera o bossa de mà. En relació amb l'objecte sostret, el telèfon mòbil continua sent el més sostret amb un 55,1% de fets, seguit de les bosses de mà (17,6%), el rellotge (8,7%) i les joies (8,7%).

Pel que fa a les víctimes, en el 96,8% de casos no van patir cap tipus de lesió o molt lleu. Entre les persones que han patit aquests fets, un 7,6% eren menors d'edat i un 10,7% majors de 65 anys.


Pla d'acció contra les violències sexuals

Les denúncies per violències sexuals representen un 7,96% del total dels delictes contra les persones. Cal destacar que en l'àmbit de les violències sexuals s'ha aconseguit un percentatge de resolució de casos del 83,05%, que significa un augment de 6,35 punts respecte a l'any anterior.

L'any 2023 augmenten en un 24,5 % les denúncies per agressions sexuals (de 883 a 1.099). Les dades policials mostren que una bona part dels fets que es denuncien en l'àmbit de les violències sexuals es produeixen en un entorn proper, que en moltes ocasions la víctima considera segur, per part d'autors coneguts ja sigui en l'àmbit de la parella, ex-parella, familiar o l'entorn de la víctima o del seu cercle relacional.

Les violències de gènere i domèstica també s'incrementen. En concret la violència de gènere augmenta un 21,2% i la violència domèstica un 14,9%, amb especial rellevància en els maltractaments en l'àmbit de la llar.

Augmenten també els delictes d'odi i discriminació. Els fets d'odi i discriminació han augmentat un 22,4% respecte l'any 2022, de 170 a 208 fets.

En relació al pla d'acció contra les violències sexuals es dona molta importància a l'atenció a les víctimes amb la implementació del Sistema Integral d'Atenció a les Víctimes (SIAV) que s'ha reflectit durant l'any 2023 en un augment del 9% tant de declaracions recollides, com de mesures de protecció implementades, així com un augment d'un 7% del nombre d'expedients SIAV actius.

Els grups d'atenció a la víctima actuen de forma integral sobre delictes d'odi i discriminació, violència domèstica i violència de gènere, violències sexuals, matrimonis forçats i mutilació genital femenina.


L'atenció a les víctimes

Per conèixer el fenomen en la seva dimensió, l'any 2023 per part de la PG-ME es van recollir 3779 declaracions respecte les 3457 de l'any 2022; han augmentat un 9% les mesures de protecció, passant de 2349 a 2552; i s'han augmentat un 7% l'atenció a les víctimes, passant de 3348 del 2022 a 3575 el 2023.

Aquesta atenció es dóna a les 10 comissaries de Barcelona del cos de Mossos d'Esquadra.

Per la seva banda la Guàrdia Urbana disposa des del mes de març de l'any passat de dos Serveis d'Atenció a la Víctima, una a la Unitat Territorial de Nou Barris i l'altre a l'antiga comissaria de la Unitat Territorial de Ciutat Vella a Rambles, i que s'ha convertit en la primera dependència policial destinada exclusivament a l'atenció de víctimes de violència masclista. Durant els primers nou mesos de funcionament dels SAVs s'han atès més de 900 casos.

Els SAVs neixen amb la voluntat de ser un punt d'atenció integral a dones víctimes de violència masclista i als seus fills i filles que es dirigeixen a dependències policials a efectuar la denúncia o a ser atesos i també de qualsevol intervenció de les patrulles de la Guàrdia Urbana en aquest àmbit.

Aquests serveis tenen com a objectiu augmentar els recursos i la preparació dels i les agents per millorar la prevenció, la detecció i l'atenció a les dones víctimes de violències masclistes, així com optimitzar els recursos existents del sistema.

El SAV està pensat i dissenyat per a les víctimes, on la prioritat és la seva atenció coordinant els serveis assistencials i policials. Les dependències estan dissenyades amb una mirada criminològica, dotades d'espais amables amb zones per a l'estada de nens i boxes d'atenció adequats, que ajudaran a reduir l'estrès i l'angoixa emocional, facilitant d'aquesta manera la declaració de la víctima.

Les persones que s'adrecen a aquests serveis són ateses per agents especialitzats que han rebut formació específica en l'àmbit de la violència masclista de 140 hores, amb una mirada molt més àmplia i transversal, que ajuda a ser molt més eficients a l'hora de tractar amb les víctimes d'aquests fets delictius. Paral•lelament, la resta del cos ha rebut més de 50 hores de formació en matèria de detecció o actuació en matèria de violència masclista


Lluita contra els punts de venda de drogues

A Barcelona els delictes contra la salut pública han experimentat un augment del 5,9%, passant de 1.588 fets l'any 2022 a 1.682 el 2023, mostra clara de que la pressió policial exercida sobre els punts on es venen substàncies estupefaents o on es cultiva marihuana ha fet aflorar aquesta activitat i ha permès lluitar-hi amb un important nombre d'investigacions fetes durant tot l'any.

D'aquesta activitat policial de lluita contra el tràfic de substàncies estupefaents cal destacar la feina duta a terme per la Unitat Regional d'Investigació en Salut Pública de Barcelona integrada dins la nova Àrea regional d'Investigació del cos de Mossos d'Esquadra, que amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Barcelona han incidit sobre punts delinqüencials que tenen una forta afectació en la percepció de seguretat del veïnatge i que ha permès desactivar 186 punts de venda de substàncies estupefaents, recuperar 59 domicilis i lliurar-los als seus legítims propietaris i detenir 284 persones. El teixit associatiu i veïnal ha permès en moltes ocasions obtenir informació sobre aquest punts de venda o cultiu.

S'han fet un total de 134 entrades i escorcolls a immobles relacionats amb venda i distribució de drogues i s'ha pogut detenir 284 persones. L'activitat policial ha permès desmantellar 186 punts de venda de substàncies estupefaents, dels quals 59 han estat retornats a la seva propietat o han quedat inactius totalment.

S'han intervingut substàncies estupefaents de diversos tipus com cocaïna, heroïna, crack, haixix i plantacions de marihuana (7.556 plantes).


Pla Endreça de l'Ajuntament de Barcelona

L'estiu passat l'Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el Pla Endreça per donar una resposta integral, transversal i coordinada per garantir l'excel·lència de l'espai públic de Barcelona. Un pla que recull tot un seguit de mesures concretes amb el seu calendari i que s'adapta als grans reptes de futur que té la ciutat, com el canvi climàtic o les desigualtats socials o l'incivisme.

Un dels objectius del Pla és prioritzar les accions d'autoritat per garantir el civisme a la ciutat i augmentar l'activitat sancionadora de les conductes incíviques. En aquest sentit, els 3.500 agents de la Guàrdia Urbana prioritzaran el compliment de les ordenances municipal, el civisme i garantir la convivència i la seguretat. En aquest sentit s'està realitzant una revisió de l'Ordenança per fomentar i garantir la convivència a l'espai públic de Barcelona.

Aquesta Ordenança pretén preservar l'espai públic com a lloc de convivència i civisme, on totes les persones puguin desenvolupar en llibertat les seves activitats de lliure circulació, d'oci, de trobada i d'esbarjo, amb ple respecte a la dignitat i als drets dels altres, i a la pluralitat d'expressions i de formes de vida diverses existents a la ciutat.

Després de 18 anys de vigència i amb la transformació que ha viscut Barcelona al llarg d'aquests anys, es fa necessari un exercici de modificació per adequar-la a les noves realitats ciutadanes i adaptar-la a la legislació vigent.

Durant l'any 2023 es van interposar un total de 82.793 denúncies relacionades amb l'Ordenança de Convivència, un 12,8% més que l'any passat.


Model Policial

El model policial que es vol per a la ciutat de Barcelona és un model basat en la proximitat, que fomenta un contacte directe i sincer entre la policia i la ciutadania per tal de potenciar la confiança, la col·laboració i la participació i aconseguir d'aquesta manera millorar la seguretat pública a la ciutat i la percepció de seguretat dels veïns de Barcelona.


Oficina de Comunicació

Barcelona, 19 de febrer de 2024

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15315 {"title":"Barcelona celebra la Junta Local de Seguretat per fer balanç d'un any 2023 marcat per l'augment de l'activitat policial","published_date":"2024-02-19","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/02\/19\/19\/20\/94dcc090-6fc4-4ccf-8ada-c0d8bbc9ebbb.jpg","id":"15315"} catalunya Mossos d'Esquadra,Pere Ferrer https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-19/15315-barcelona-celebra-junta-local-seguretat-fer-balanc-any-2023-marcat-augment-activitat-policial https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.