Cop a la receptació a Barcelona: desmantellat un grup criminal per revendre material sostret valorat en més de 4 milions d'euros

Imagen del artículo Cop a la receptació a Barcelona: desmantellat un grup criminal per revendre material sostret valorat en més de 4 milions d'euros

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

. El destí del material sostret era l'enviament al nord d'Àfrica, o bé la seva revenda en el mercat il·lícit a l'estat espanyol. El transport es realitzava fent ús de transportistes que barrejaven la mercaderia lícita amb la mercaderia il·lícita

Agents de la Unitat d'Investigació d'Horta Guinardó, la DIC de Barcelona i el Grup de Policia Judicial de Policia Nacional de Sant Adrià de Besòs han detingut 9 persones, d'entre 43 i 57 anys, a qui se'ls acusa de delictes de receptació i de pertinença a grup criminal, dedicat a revendre material sostret a la ciutat de Barcelona, provinent tant de la delinqüència comuna, com d'aquella més especialitzada.

La investigació es va iniciar arran d'una acció policial emmarcada dins del Pla Tremall contra la multireincidència a la ciutat de Barcelona, pla en el qual també hi participa la Policia Nacional, en localitzar una furgoneta amb material sostret. A partir d'aquest fet, i gràcies a la coordinació a través del CITCO va permetre establir un equip conjunt de treball.

Durant la investigació s'ha constatat que el grup criminal hauria adquirit material sostret amb un valor estimat de més de 4 milions d'euros. Aquest material el compraven per un valor molt inferior als mateixos autors del robatori, que ja tenien aquesta organització com a referent en la recompra de material sostret. Posteriorment, revenien els objectes sostrets apujant el preu i obtenint un gran marge de benefici.

El 6 de febrer es va dur a terme l'operatiu d'explotació del cas, amb 8 entrades als domicilis dels investigats i a uns magatzems a les localitats de Barcelona, Montcada i Reixac i Sabadell, on van participar 150 efectius policials. Es van intervenir 7.000 euros en efectiu, una màquina comptadora de diners i un kit de comprovació d'or (bascula, líquid i lupa).

També es van recuperar ordinadors portàtils, un centenar de telèfons mòbils, aparells electrònics i domèstics en caixes per estrenar (drons, càmeres personals, cafeteres i fregidores d'aire) joies, més de 100 ulleres d'òptica i colònies de luxe, entra d'altres objectes.

Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 9 de febrer.

La investigació continua oberta i no es descarten altres detencions.

Venedors de material sostret a Barcelona

La investigació es va iniciar al mes d'abril de 2023 quan els investigadors d'Horta Guinardó, en el marc dels dispositius habituals a la ciutat contra la multireincidència, van identificar un vehicle carregat amb una sèrie d'objectes, susceptibles de provenir de robatoris, i dels quals el conductor no va poder acreditar la seva procedència.

Arran d'aquesta identificació, els investigadors van aconseguir detectar diversos pisos gestionats per les persones implicades. Aquests pisos eren l'objectiu de la petita delinqüència per tal de vendre els objectes que prèviament havia sostret.

Els punts de receptació eren utilitzats per delinqüents multireincidents que operen habitualment a la ciutat de Barcelona cometent petits furts, robatoris a interiors de vehicle i robatoris violents a via pública. A més, els investigats donaven sortida a material molt més valuós que grups especialitzats en robatoris amb força establiment sostreien de grans magatzems. El destí del material sostret era l'enviament de gran part de material al nord d'Àfrica, o bé la seva revenda en el mercat il·lícit a l'estat espanyol.

El grup investigat es conformava al voltant d'un clan familiar que tenia connexions amb persones assentades al Marroc, que s'encarregaven de col·locar la mercaderia robada que era enviada fora de l'estat Espanyol.

El transport es realitzava fent ús de transportistes que barrejaven la mercaderia lícita amb la mercaderia il·lícita, sense que el transportista tingues coneixement de l'origen de la mercaderia transportada. Un dels detinguts està relacionat amb la logística d'aquests transports.

Actualment, els investigadors duen a terme un estudi de tots els objectes, per tal de localitzar les denúncies de sostracció i retornar-los als seus legítims propietaris.

Blanqueig de capitals associat a la venda d'objectes robats

La investigació ha posat al descobert també el blanqueig de capital que els investigats duien a terme per gestionar els guanys de la seva activitat delictiva. Entre les mesures que han sol·licitat els investigadors es troben el bloqueig dels comptes corrents dels investigats, o la intervenció de 5 vehicles, que feia servir l'organització per transportar el material, o bé que havien adquirit amb diners provinents de l'activitat il·lícita.

Durant el dispositiu, els investigadors també han aconseguit documentació de l'adquisició d'un immoble valorat en 150.000 euros realitzat amb diners en efectiu, procedents d'aquesta activitat delictiva.

A banda d'aquesta propietat, els investigadors van poder acreditar que les persones investigades portaven un estil de vida força ostentós. Durant les entrades es van intervenir també peces de roba de marques de luxe i diversos vehicles. Els investigats feien constants viatges a diferents punts del nord d'Àfrica, alguns d'ells per plaer, i d'altres per transportar el material per ser revenut al Marroc.

Comprar objectes de procedència dubtosa pot ser delicte

Els Mossos d'Esquadra recomanen no adquirir cap objecte del qual es desconegui la seva procedència, perquè no disposen de cap garantia comercial, ni oficial, dret a reclamació o reemborsament. Per altra banda, aquestes accions incentiven el mercat il·lícit, perpetuant l'activitat delictiva associada a robatoris i furts.

Els posseïdors de material de procedència il·lícita, poden incórrer en un delicte d'apropiació indeguda, recollit a l'article 254 del Codi Penal.

Oficina de Comunicació

Sabadell, 18 de febrer de 2024

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15278 {"title":"Cop a la receptació a Barcelona: desmantellat un grup criminal per revendre material sostret valorat en més de 4 milions d'euros","published_date":"2024-02-18","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/02\/18\/09\/51\/f59c4716-04dd-4ae2-994f-5b5205d9cd6a.jpg","id":"15278"} catalunya Mossos d'Esquadra,Pere Ferrer https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-18/15278-cop-receptacio-barcelona-desmantellat-grup-criminal-revendre-material-sostret-valorat-mes-4-milions-euros https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.