Una desena de municipis de la Plana de Lleida se sumen a la campanya de prevenció del suïcidi del Departament de Salut

La Regió Sanitària Lleida va registrar l'any passat uns 500 episodis de conducta suïcida, un 50% més que al 2022

Imagen del artículo Una desena de municipis de la Plana de Lleida se sumen a la campanya de prevenció del suïcidi del Departament de Salut


El Departament de Salut ha instal·lat temporalment uns vinils en 14 punts de 10 municipis de la Regió Sanitària Lleida, en una acció de carrer per prevenir el suïcidi, especialment en homes de més de 50 anys. Aquests vinils mostren un punt negre que simbolitza allà on es poden trobar les persones amb ideació suïcida, i l'acció forma part de la campanya "No el deixis caure en el pou del suïcidi" que el Departament va posar en marxa el desembre passat.

El director dels Serveis Territorials a Lleida i gerent de la Regió Sanitària Lleida, Raül Llevot, ha visitat avui un d'aquests punts a la ciutat de Lleida, acompanyat de la regidora de Persones Grans, Salut i Consum de l'Ajuntament de Lleida, Anna Miranda; i el director dels serveis de Salut Mental i Addiccions de Gestió de Serveis Sanitari, Jordi Blanch. Llevot ha destacat la importància de desplegar mesures dissuasives i de prevenció del suïcidi com aquesta, en un moment en què aquesta conducta va notablement a l'alça. Llevot ha subratllat la importància de l'entorn de les persones que presenten algun grau d'intenció de posar fi a la seva vida, "per això els demanem que els allarguin la mà, i això vol dir, principalment, trucar al 061."

Llevot ha explicat que a la regió sanitària, com a tot Catalunya, els episodis de conducta suïcida han crescut de manera substancial en els últims anys, sobretot, a partir de la pandèmia. Tant és així que al 2023, el nombre d'episodis ha augmentat gairebé un 50% respecte del 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi, passant de 331 el 2022, a 495 el 2023. Entre el 2018 i el 2023 s'ha notificat 1.500 episodis, 571 d'homes i 929 de dones, una tercera part dels quals, l'any 2023.

Creix també el nombre de persones, especialment dones, que han realitzat almenys un episodi de conducta suïcida, és a dir, que han estat registrades amb consulta a urgències per ideació o temptativa de suïcidi. Per edats, augmenten un 45% els adults, que són 367, i un 35% els menors, arribant a 69.

Pel que fa a les persones que han estat ateses a urgències amb idees o pensaments de suïcidi (ideació de suïcidi), a Lleida la població adulta ha crescut un 49%, i la d'edat infantojuvenil, un 70%. Cal destacar que Catalunya és una de les poques comunitats autònomes on es registren aquestes idees, fet rellevant, ja que una major detecció i atenció en episodis d'ideació suïcida possibilita una intervenció precoç i més efectiva per part dels professionals de salut.

Durant la presentació Jordi Blanch ha subratllat que "en la prevenció del suïcidi tan important és l'atenció professional, com el suport de l'entorn familiar, social i laboral. En moments de crisi, molts pacients se senten sols, amb un dolor emocional insuportable, i molts d'ells necessiten algú que els escolti sense ser jutjats.". Per això, ha afegit, "si l'entorn identifica els signes d'alarma, pot fer aquest acompanyament i demanar ajuda al telèfon 061 Salut Respon, que és el número de referència per a l'atenció a la conducta suïcida a Catalunya."

El servei que dirigeix Blanch col·labora des de fa 2 anys com a entitat afiliada al projecte de la Comissió Europea d'Acció Conjunta (Joint Action) denominat Implemental, que durant el 2024 té previst implementar accions per a la prevenció i postvenció del suïcidi en totes les comarques de Lleida. Blanch ha detallat que actualment s'està treballant amb diversos agents del territori, com el Sistema d'Emergències Mèdiques, entitats locals o cossos de seguretat, per dur a terme un treball col·laboratiu de prevenció del suïcidi i implementar mesures dissuasives, de seguretat i protecció de la conducta suïcida.

Els vinils de la campanya, de 260 cm de diàmetre, estaran presents en uns 90 municipis de tot el país durant un mes, tret d'algun punt que hi serà durant uns 15 dies. A la Regió Sanitària Lleida, s'ha instal·lat vinils a Alcarràs, Almacelles, Alpicat, Balaguer, les Borges Blanques, Cervera, Guissona, Lleida (5 punts), Mollerussa i Tàrrega.

Amb aquestes instal·lacions, es vol conscienciar als familiars i a l'entorn, especialment d'homes de més de 50 anys, perquè no banalitzin situacions de risc, i acompanyin i ajudin la persona susceptible de desenvolupar una conducta suïcida. I és que detectar idees suïcides abans que es produeixi un intent és cabdal per poder prevenir pèrdues evitables.

Lleida, dijous 15 de febrer de 2024

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15254 {"title":"Una desena de municipis de la Plana de Lleida se sumen a la campanya de prevenció del suïcidi del Departament de Salut","published_date":"2024-02-15","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/02\/15\/13\/46\/6def193e-f23e-4f7b-bc83-491c8dfc864b.jpg","id":"15254"} catalunya Manel Balcells Díaz,Salut https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-15/15254-desena-municipis-plana-lleida-se-sumen-campanya-prevencio-suicidi-departament-salut https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.