Consellera Serret: "Culminem un dels grans objectius que ens vam marcar, recuperar la interlocució amb les principals organitzacions internacionals"

El president Aragonès i la consellera Serret s'han reunit a Palau amb el secretari general de la UPM, Nasser Kamel.Des de feia gairebé vuit anys, l'executiu no mantenia un contacte al més alt nivell amb l'organització intergovernamental, amb seu a Barcelona. En la trobada han abordat àmbits d'interès mutu com la macroregió mediterrània, una iniciativa impulsada pel Govern per afrontar reptes com l'emergència climàtica.

Imagen del artículo Consellera Serret: Culminem un dels grans objectius que ens vam marcar, recuperar la interlocució amb les principals organitzacions internacionals


El president de la Generalitat, Pere Aragonès Garcia, i la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, han rebut avui a Palau el secretari general de la Unió per la Mediterrània (UpM), Nasser Kamel, una trobada que consolida la recuperació les relacions entre el Govern i aquesta organització internacional, amb seu a Barcelona.

Feia vuit anys que el Govern no mantenia una trobada al més alt nivell amb aquest organisme. En una atenció als mitjans posterior a la reunió, la consellera Serret s'ha referit a la UpM com una peça clau en la capitalitat catalana de la Mediterrània, i ha catalogat d'"anomalia" que l'executiu no tingués relacions normalitzades i fluides amb aquest organisme. Per això ha celebrat la feina discreta que s'ha fet els últims mesos per recuperar i normalitzar les relacions: "El Govern recupera la interlocució al més alt nivell amb la Unió per la Mediterrània, fent-ho de manera discreta i amb els principis que regeixen l'acció exterior catalana: ser útils i treballar amb el màxim rigor".

La consellera ha apuntat que per al Govern era prioritari recuperar les relacions amb la UpM, de la mateixa manera que ho era -i també s'ha aconseguit- recuperar la interlocució amb les institucions europees.

La titular d'Exteriors ha subratllat també la voluntat de col·laborar amb la UpM en el projecte de la macrorregió mediterrània, la iniciativa que lidera Catalunya amb altres actors de la Mediterrània per fer front a reptes globals compartits, com el demogràfic, l'energètic i, sobretot, l'emergència climàtica i les seves conseqüències.

Represa progressiva de les relacions amb l'UPM

En els darrers mesos, la consellera Serret ha mantingut diverses trobades amb el secretari general Kamel i el seu equip amb l'objectiu de reprendre i normalitzar les relacions.

La consellera i el secretari general van coincidir a Marsella, el desembre de 2022, en el marc del fòrum climàtic Méditerrannée du Futur, i es van reunir formalment el mes d'octubre del 2023.

L'UPM també va participar, el novembre passat, a la cimera per la macrorregió mediterrània que el Govern va organitzar al Palau de la Generalitat.

En paral·lel, el Govern s'ha sumat els darrers anys a la commemoració del Dia de la Mediterrània, impulsat per aquest organisme, que se celebra cada dia 28 de novembre.

Sobre la macroregió mediterrània

La macroregió mediterrània és una iniciativa impulsada pel govern català, juntament amb el govern de la regió francesa de Provença-Alps-Costa Blava. El novembre passat, el Govern va organitzar a Barcelona la Cimera per a la Macroregió Mediterrània, una trobada d'alt nivell amb una seixantena de participants, inclosos 12 governs de 6 estats, organismes internacionals, entitats i representants de les institucions europees, amb l'objectiu d'instar les institucions europees a iniciar els tràmits per activar la proposta de creació de la macroregió i la definició del pla d'acció.

En el marc de la cimera, es va aprovar una declaració política, subscrita per tots els participants, inclosa la UpM, a favor de posar en marxa la macroregió mediterrània.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15198 {"title":"Consellera Serret: \"Culminem un dels grans objectius que ens vam marcar, recuperar la interlocució amb les principals organitzacions internacionals\"","published_date":"2024-02-12","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/02\/12\/21\/15\/fe398696-aa12-481f-ace6-0f525b142a4d.jpg","id":"15198"} catalunya Acció Exterior i Unió Europea,Meritxell Serret Aleu https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-12/15198-consellera-serret-culminem-grans-objectius-ens-vam-marcar-recuperar-interlocucio-principals-organitzacions-internacionals https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.