L'ICGC i l'Ajuntament de Caldes de Montbui participen en un projecte europeu per estudiar els possibles efectes del canvi climàtic en les aigües termals

Les aigües termals, tot i ser d'origen molt profund, podrien veure afectada la seva composició química i temperatura com a conseqüència del canvi climàtic, el que podria comprometre el seu aprofitament El projecte també estudiarà l'ús d'aquestes aigües com a font d'energia per calefactar edificis i ajudar així a la descarbonització dels municipis que en tenen

Imagen del artículo L'ICGC i l'Ajuntament de Caldes de Montbui participen en un projecte europeu per estudiar els possibles efectes del canvi climàtic en les aigües termals


L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori, i l'Ajuntament de Caldes de Montbui són uns dels socis del projecte europeu ThermEcoWat que estudiarà els possibles efectes que el canvi climàtic podria tenir en les aigües termals i, com a conseqüència, en el seu aprofitament com a recurs turístic i econòmic. El projecte impulsat juntament amb altres institucions públiques i privades, ha estat escollit com a beneficiari de fons del programa Interreg SUDOE i es desenvoluparà entre 2024 i 2026, amb un pressupost total de 2 MEUR.

Les aigües termals són aquelles que, en sorgir, tenen una temperatura superior a la del lloc d'on emergeixen perquè s'escalfen en creuar les diverses capes de roques subterrànies, que estan a altes temperatures. Tenen, per tant, un origen molt més profund que els aqüífers d'on s'extreu aigua per a consum humà, agrícola, industrial o ramader i que són els primers en patir els efectes del canvi climàtic, per exemple, assecant-se durant sequeres que s'allarguen en el temps.

Tot i que, en principi, les aigües termals estan més protegides davant els efectes del canvi climàtic, també en podrien patir les conseqüències. Es considera aigua termal quan la temperatura de surgència és superior, com a mínim en 4ºC, a la temperatura mitjana anual del lloc on brolla. Durant el seu ascens, es barregen amb aigües més superficials i més fredes. Si falta aquesta aigua superficial perquè plou menys, o si la seva temperatura canvia, també es pot veure alterada no només la temperatura de les aigües termals sinó la seva composició química. I és aquesta química la que els confereix les seves propietats mineromedicinals, base del seu aprofitament turístic, que suporta tot un sector econòmic.

Només a Catalunya, hi ha 24 zones termals amb 18 balnearis en actiu. Es tracta, doncs, d'un sector econòmic molt repartit al territori i que contribueix a desestacionalitzar el turisme, atès que se'n pot gaudir durant tot l'any.

Actualment, no hi ha cap estudi sobre quins efectes concrets podria tenir el canvi climàtic en les aigües termals i quina repercussió podria suposar per als municipis o els sectors econòmics la base dels quals és el seu aprofitament. El projecte ThermEcoWat vol impulsar aquests estudis com a manera de prevenir i avançar-se a possibles problemes futurs i incrementar la resiliència dels ecosistemes termals. A més, també s'estudiaran nous usos de les aigües termals com a font energètica renovable, per exemple, per calefactar edificis.

El projecte ThermEcoWat té vuit beneficiaris europeus, entre ells, l'ICGC i l'Ajuntament de Caldes de Montbui, així com 14 associats més. Com a producte final del projecte, s'elaborarà un Llibre Blanc que recollirà tot el coneixement assolit durant els dos anys de desplegament, així com bones pràctiques en la gestió dels recursos termals i en la seva adaptació davant els reptes del canvi climàtic.

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15159 {"title":"L'ICGC i l'Ajuntament de Caldes de Montbui participen en un projecte europeu per estudiar els possibles efectes del canvi climàtic en les aigües termals","published_date":"2024-02-09","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/02\/09\/09\/26\/094f64c7-45ed-4885-a7fa-0ee03e10920b.jpg","id":"15159"} catalunya Ester Capella i Farré,Territori https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-09/15159-icgc-ajuntament-caldes-montbui-participen-projecte-europeu-estudiar-possibles-efectes-canvi-climatic-aigues-termals https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.