L'ACCO considera que la nova licitació del contracte del servei públic de transport col·lectiu urbà de viatgers diürn i nocturn a l'àmbit nord de l'AMB segueix sent insuficientment respectuosa amb la competència

Arran d'una comunicació anònima rebuda, l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha analitzat els plecs de la nova licitació del contracte del servei públic de transport col·lectiu urbà de viatgers diürn i nocturn a Barcelona i altres municipis de l'àmbit nord de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) (expedient de contractació núm. 903358/2023) i ha emès un informe de valoració en el que considera que aquesta licitació limita la competència.

Segons l'ACCO, en efecte, aquesta licitació no és suficientment respectuosa amb el principi de concurrència, atès que presenta característiques que condicionen significativament la participació d'operadors, com són la no divisió en lots -tot i tractar-se d'un contracte en el qual s'agrupa l'objecte de dos contractes diferents-, i els requisits de solvència tècnica o professional exigits.

La decisió de l'AMB de no dividir en lots l'objecte del contracte limita de manera molt important la capacitat dels operadors eventualment interessats per a concórrer en la licitació. Tal i com l'ACCO ha assenyalat en múltiples ocasions, si es reduís la dimensió de l'objecte dels contractes públics via una divisió en lots, s'ampliaria el ventall de potencials licitadors i s'incrementaria la possibilitat de què es produïssin rivalitats competitives entre aquests, de manera que s'obtindrien millores en termes de preu i/o qualitat del servei licitat que contribuirien directament a una gestió més eficient dels recursos públics.

Pel que fa al requisit de solvència tècnica o professional exigit per l'AMB, tal i com l'ACCO ja ha assenyalat en les anteriors ocasions en les quals ha analitzat els plecs d'aquest contracte, continua limitant de manera altament restrictiva la participació d'operadors a la licitació i, per tant, es configura com una barrera molt important d'entrada al mercat. Com ja va dir les anteriors ocasions, l'ACCO considera que l'AMB no respecta el necessari equilibri entre "aptitud real de l'empresari" per resultar adjudicatari de la licitació i el "foment de la concurrència".

Per tant, l'ACCO considera que l'AMB hauria de ser més curosa amb les implicacions que aquestes característiques de la licitació tenen en el nivell de concurrència d'operadors i, en definitiva, sobre l'existència o no d'un nivell suficient de competència pel mercat a l'hora de decidir l'adjudicatari del contracte. Una minsa participació d'operadors a la licitació pot provocar, molt probablement, un dèbil nivell de competència per a resultar-ne l'adjudicatari, amb els conseqüents perjudicis tant per a la ciutadania com per a l'administració contractant en termes de qualitat/preu de la contractació i, per tant, des de la perspectiva de la gestió eficient dels recursos públics.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15147 {"title":"L'ACCO considera que la nova licitació del contracte del servei públic de transport col·lectiu urbà de viatgers diürn i nocturn a l'àmbit nord de l'AMB segueix sent insuficientment respectuosa amb la competència","published_date":"2024-02-08","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"15147"} catalunya Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-08/15147-acco-considera-nova-licitacio-contracte-servei-public-transport-col-lectiu-urba-viatgers-diurn-nocturn-ambit-nord-segueix-sent-insuficientment-respectuosa-competencia https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.