Ubasart dona la benvinguda als 27 nous professionals que s'incorporen a les unitats de valoració forense integral (UVFI) per a l'atenció a les víctimes de violències masclistes

Imagen del artículo Ubasart dona la benvinguda als 27 nous professionals que s'incorporen a les unitats de valoració forense integral (UVFI) per a l'atenció a les víctimes de violències masclistes

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Les UVFI entraran en funcionament a principis de març i tots els casos es rebran únicament a través de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) Ubasart: "Les UVFI suposaran un salt endavant en l'atenció forense de les violències masclistes: més respectuosa amb les supervivents i més qualitat de la prova"

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha donat la benvinguda als 27 professionals que s'incorporen, a principis de març, a les unitats de valoració forense integral (UVFI) per a l'atenció a les víctimes de violències masclistes. L'ha acompanyat la secretària per a l'Administració de justícia, Iolanda Aguilar; el secretari de Mesures penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó i la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda.

A la sessió de benvinguda al nou personal, celebrada aquest dilluns al Districte Administratiu, Ubasart ha destacat: "el reforçament de les UVFI significa un salt endavant en l'abordatge de les violències masclistes al nostre país". "És una mesura que transformarà l'atenció forense en aquests casos amb una aproximació molt més respectuosa cap a les persones supervivents i, alhora, amb més eficàcia, eficiència i qualitat de la prova".

Durant la sessió s'han presentat les formacions estratègiques que s'impartiran abans de l'entrada en funcionament de les UVFI a tot el territori català. En total, es realitzaran 61 hores de formació per part dels professionals destinats a l'IMLCFC i 37,5 hores pel personal dels equips d'assessorament tècnic penal (EATP).

La presentació dels aspectes generals del Programa de desplegament de les UFVI ha anat a càrrec del director de l'IMLCFC, Eneko Barberia, i la directora general d'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, Gisela Torns. Per la seva part, la directora del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Encarna Bodelón, ha explicat el Pla de formació que es portarà a terme durant el mes de febrer en dues modalitats.

Per una banda, la formació bàsica que es farà presencialment al CEJFE i en sessions virtuals i, per l'altra, la formació específica que serà en càpsules d'autoaprenentatge en línia. Un cop acabada la formació, s'avaluaran les competències en format test. La matèria impartida durant la formació aborda diferents temes relacionats amb la violència masclista, entre d'altres, la perspectiva interseccional i de gènere.

Finalment, el coordinador del Programa, Mario Fernández, ha presentat els equips i ha explicat els aspectes generals de funcionament, i ha introduït la pròxima sessió formativa que tindrà lloc el 9 de febrer a l'IMLCFC.


Circuits més eficients i ràpids a través d'una finestreta única

El principal objectiu de les UVFI és dur a terme un abordatge pericial integral en delictes de violències masclistes. S'ha de tenir en compte, de manera comprensiva, la valoració d'impactes físics, psicològics o socials en la supervivent. La UVFI s'activa en casos judicials per delictes de violències masclistes i sempre que el jutge ho demani.

Les UVFI es posaran en marxa amb la incorporació de 18 professionals a l'IMLCFC i 8 als EATP, gràcies als 2,5 milions d'euros que aportaran la conselleria d'Igualtat i Feminismes i que permetran finançar les unitats fins a 2025.

L'IMLCFC tindrà presència a tots els partits judicials, com a finestreta única. En aquest sentit, les UVFI es desplegaran a la Ciutat de la Justícia, Granollers, Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l'Ebre. S'hi incorporaran professionals de l'àmbit de la psicologia, el treball social, la tramitació processal i la medicina forense. A més a més, es reforçaran els equips dels EATP amb la incorporació de 8 professionals de la psicologia.

Fins ara, els EATP i l'IMLCFC assumien aquestes funcions de manera coordinada. A partir de la posada en marxa de les UVFI, l'IMLCFC esdevé l'únic punt de contacte (finestreta única) al qual els òrgans judicials hauran d'adreçar les peticions sobre les actuacions forenses en matèria de violència masclista.

Un cop iniciat el procés, l'IMLCFC derivarà la petició segons l'edat de la víctima. En el cas de menors, serà el personal específic dels EATP, i en el cas d'adults, serà el personal de l'IMLCFC, l'encarregat de portar a terme les proves necessàries i de monitoratge de cada cas. D'aquesta manera, es busca escurçar el temps al mínim possible i evitar dobles o triples reconeixements, és a dir, la revictimització de la víctima.


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15096 {"title":"Ubasart dona la benvinguda als 27 nous professionals que s'incorporen a les unitats de valoració forense integral (UVFI) per a l'atenció a les víctimes de violències masclistes","published_date":"2024-02-05","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/02\/05\/13\/11\/c9e8b225-891c-4051-a0a0-d9c404289aff.jpeg","id":"15096"} catalunya Gemma Ubasart i González,Justícia, Drets i Memòria https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-05/15096-ubasart-dona-benvinguda-als-27-nous-professionals-incorporen-unitats-valoracio-forense-integral-uvfi-atencio-victimes-violencies-masclistes https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.