Acció Climàtica finançarà els contractes en pràctiques de joves pescadors acabats de titular per fomentar el relleu generacional

La mesura forma part d'un Pla que busca generar atracció per l'activitat pesquera, facilitar-ne la incorporació i contribuir al seu sosteniment La Generalitat preveu destinar més de 19 milions d'euros en ajuts al sector pesquer per actuacions adreçades a la implementació del Pla, que es sumaran als 15 que hi va destinar el 2023

Imagen del artículo Acció Climàtica finançarà els contractes en pràctiques de joves pescadors acabats de titular per fomentar el relleu generacional

El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas, ha presentat avui el Pla d'acció de relleu generacional pesquer, que té com a objectiu donar suport al sector pesquer i a les noves generacions de pescadors i pescadores, tant de l'entorn del món de la pesca com nouvingudes, que tenen la voluntat de treballar o impulsar empreses pesqueres tot garantint la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de l'ofici.

En el decurs de l'acte, David Mascort ha posat de relleu que "el Pla és essencial per centrar els nostres esforços en el futur de la pesca a Catalunya, que com la resta del sector agroalimentari, està vivint un moment clau que marcarà el futur del sector al nostre país. Moments on el relleu i la supervivència del sector es veuen amb preocupació".

"Amb aquest pla, es vol generar atracció per l'activitat pesquera, donant-la a conèixer i dignificant-la, facilitar la incorporació a través de la formació i l'aprenentatge, i un altre pas indispensable, que ningú abandoni la professió", ha dit el conseller d'Acció Climàtica. I ha afegit que "cada pescador que ho deixa és un pescador que no tornarà. I aquí jugueu un paper essencial les Confraries, vosaltres sou l'element vertebrador del sector i les entitats representatives. Busquem la supervivència d'un sector imprescindible per al país i que ha de continuar actuant com un dels seus motors econòmic".

Per facilitar la incorporació a l'activitat pesquera, elPla estableix un programa remunerat d'aprenentatge a bord de les embarcacions pesqueres per a joves desocupats. Aquest programa, al qual es destinaran gairebé 20.000 euros anuals per contracte de pràctiques (que incorpora les retribucions netes i el cost empresarial), consistirà en la contractació temporal d'un any en pràctiques dels i les joves que hagin fet la formació de mariner pescador i la formació bàsica de seguretat, a les embarcacions pesqueres.

La manca de relleu generacional al sector pesquer català és una tendència coincident en el sector pesquer del Mediterrani, d'Espanya i a Europa, i es considera un problema estructural. A Catalunya, en els últims 20 anys, s'ha perdut prop de la meitat de la flota pesquera catalana (46%), que ha passat de 1.337 a les 617 embarcacions actuals.

Recuperar la figura de l'aprenent

Amb el programa remunerat d'aprenentatge a bord de les embarcacions pesqueres per a joves desocupats es dona resposta a la demanda del sector des de fa molts anys de "recuperar la figura de l'aprenent", facilitant que els joves que s'acabin de treure la titulació de mariner puguin començar a treballar en vaixells pesquers a cost zero pels patrons.

En aquest període d'aprenentatge, el treballador en pràctiques anirà acompanyat d'un pescador professional d'almenys cinc anys d'experiència professional i s'inclouran cursos sobre pràctiques sostenibles de pesca, marisqueig i sobre la conservació dels recursos biològics marins.

El Pla també preveu altres mesures com ara una línia d'ajuts adreçats a joves pescadors/es per a l'adquisició de la primera embarcació pesquera, dotat amb 300.000€ .

Altres actuacions recollides al Pla per a impulsar l'ofici de pescador consisteixen a facilitar la informació per a l'accés a la professió, impulsar la formació a distànciaamb les noves tecnologies i digitalitzar la formació bàsica de mariner pescador i dur a terme actuacions d'acompanyament per afavorir el relleu generacional mitjançant els grups d'acció local pesquer.

Atraure una nova generació de treballadors al sector pesquer

Generar interès per l'activitat pesquera és indispensable perquè hi hagi relleu generacional. El Pla també aborda aquesta necessitat mitjançant l'impuls d'accions informatives, divulgatives i de sensibilització que contribueixin a donar a conèixer i dignificar l'ofici de pescar, així com les característiques de l'activitat pesquera a Catalunya.

Aquestes accions passen perdonar a conèixer els oficis pesquers a través de centres educatius, serveis d'ocupació, ciutadania, mitjans de comunicació, fires i jornades; afavorir el rol de prescriptors dels serveis d'ocupació i orientació formativa sobre la professió pesquera i dignificar la figura dels treballadors de la mar.

Menjar peix és clau per a la continuïtat del sector

Un altre punt clau per garantir la continuïtat de l'ofici de pescador és fomentar el consum de peixi marisc. Per això, el Pla dedica accions a fomentar el coneixement dels productes pesquers entre la ciutadania tot incidint en els valors saludables, gastronòmics, culturals, proximitat, per promoure una millor actitud de la societat cap a la pesca i un reconeixent del peix de llotja.

En aquest sentit, la Generalitat ha posat en marxa aquest mes de desembre la campanya de divulgació Pim, pam, peix! per pro­moure el consum de peix, amb l'objectiu de conscienciar sobre els beneficis de menjar peix fresc i, en concret, captu­rat de manera sostenible a les costes catalanes. I alhora des­mitificar creences errònies i estereotips com la idea que és una opció cara o que la seva preparació és complicada.

Sostenir la continuïtat de l'activitat

D'altra banda, també hi ha mesures que busquen contribuir al sosteniment de l'activitat tot enfortint la cogestió pesquera (gestió compartida de la política pesquera entre sector, científics, ONG i Administració), donant suport a les confraries de pescadors i les federacions de confraries de pescadors,impulsant la constitució d'organitzacions de productors de productes pesquers,implementant grups d'acció local pesquers a la totalitat del territori pesquer per fomentar l'economia blava i orientant les estratègies de desenvolupament local participatiu cap al relleu generacional.

En aquest sentit, també es preveuen accions per fomentar l'Associació Catalana de Dones de la Mar com a instrument per afavorir el relleu generacional i la presència de la dona al sector.

Així mateix s'establiran ajuts per a la millora de la seguretat, la higiene i les condicions de treball a bord de les embarcacions pesqueres, s'impulsarà la modernització i descarbonització de la flota pesquera, es fomentarà la diversificació de l'activitat pesquera i s'establiran ajuts per a la compensació de les paralitzacions temporals de l'activitat pesquera a les empreses i treballadors de la mar.

19 M€ per a garantir la continuïtat del sector

Les accions del Pla s'implementaran amb recursos propis del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i del Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura (FEMPA) 2021-2027.

Enguany, la Generalitat de Catalunya preveu destinar més de 19 milions a actuacions adreçades a impulsar l'ofici de pescador, que es sumaran als 15 M€ que hi va destinar el 2023.

El Pla d'acció de relleu generacional pesquer de Catalunya és una iniciativa desenvolupada pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible, en el marc de l'Estratègia marítima de Catalunya.

Amb aquesta iniciativa el Govern dona resposta a la demanda del Parlament Europeu de mesures per atraure una nova generació de treballadors al sector pesquer i generar ocupació a les comunitats costaneres. Per Europa, el sector pesquer és imprescindible per a l'equilibri de la balança alimentària dels estats membres i representa ocupacions vitals que garanteixen el subministrament d'aliments, per això encoratja a les institucions de la UE a prestar-los una especial atenció.

Pots consultar el pla complet en el següent enllaç: https://agricultura.gencat.cat/web/.content/08-pesca/flota-pesquera/enllacos-documents/fitxers-binaris/pla-accio-relleu-generacional-pesquer-catalunya.pdf





"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15089 {"title":"Acció Climàtica finançarà els contractes en pràctiques de joves pescadors acabats de titular per fomentar el relleu generacional","published_date":"2024-02-03","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/uploads\/images\/69481-govclipping-espana-cataluna-notas-prensa.webp","id":"15089"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,David Mascort i Subiranas https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-02-03/15089-accio-climatica-financara-contractes-practiques-joves-pescadors-acabats-titular-fomentar-relleu-generacional https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.