El jurista italià Mauro Palma obre el curs acadèmic del CEJFE amb una ponència sobre la garantia de drets a les presons

Imagen del artículo El jurista italià Mauro Palma obre el curs acadèmic del CEJFE amb una ponència sobre la garantia de drets a les presons

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Amb una llarga trajectòria en defensa dels drets humans, Palma va ser fins al gener d'enguany el president del Garant Italià dels Drets de les Persones Privades de Llibertat Personal

El reconegut jurista italià Mauro Palma, doctor honoris causa per les universitats de Buenos Aires i Roma, ha estat l'encarregat de pronunciar aquesta tarda la conferència "La mirada independent. Detenció, vulnerabilitat i control", en el marc de la inauguració del Curs Acadèmic 2024 del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), un acte on ha participat la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, acompanyada de la directora del CEJFE, Encarna Bodelón.

En la seva ponència inaugural, Palma ha parlat, entre altres temes, sobre la realitat a les presons europees, així com de l'accentuada presència de minories socials en el context penitenciari. Partint de la seva experiència com a president del Garant Italià dels Drets de les Persones Privades de Llibertat Personal ha defensat que "una mirada independent cap a les persones privades de llibertat pot tenir una funció transformadora i induir al canvi dins del sistema penitenciari". A més, Palma ha assegurat que"per contribuir a l'evolució del sistema penitenciari cal obrir-lo també a l'exterior".

La consellera Ubasart, que ha fet la cloenda de l'acte, ha centrat el seu discurs a defensar el diàleg de les polítiques d'execució penal amb la resta de pilars de l'Estat del Benestar: "si volem viure en societats més segures necessitem construir societats més justes i igualitàries". També ha recordat que properament s'incorporaran 111 professionals al sistema per millorar el clima social, el benestar i la convivència als centres penitenciaris, una actuació que pretén "millorar la qualitat de vida de les persones internes, reduir la incidentalitat als centres i avançar cap a l'objectiu de contencions mecàniques zero". També incideix en aquesta línia, la creació de les unitats d'intervenció compensatòria, que es van presentar divendres al Centre Penitenciari Puig de les Basses amb el president Aragonès.

Garant Italià dels Drets de les Persones Privades de Llibertat Personal

Mauro Palma ha exercit des de l'any 2016 fins al mes de gener d'enguany com a president del Garant Italià dels Drets de les Persones Privades de Llibertat Personal. Aquest organisme és independent i de composició col·legial, i vetlla pel compliment dels drets de les diferents situacions de privació de llibertat de la persona tant en l'àmbit policial, penitenciari com en els hospitals psiquiàtrics, els centres de detenció o les residències de persones grans. En el passat, Palma va presidir el Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa (2007-2011). És també membre fundador i el primer president de l'associació Antigone, que vetlla pels drets i les garanties del sistema penal. Actualment, Palma és professor de constitucions europees i drets humans a la Universitat Roma Tre.

Al llarg del seu discurs, el jurista ha advertit que el sistema penal "s'expandeix cíclicament en la seva versió més dura i inflexible: la de la pena de privació de la llibertat personal". Mauro Palma ha estat contundent: "la sanció privativa de llibertat ha de ser un instrument intrínsecament subsidiari que ha d'actuar dins del context d'altres instruments de regulació social".

Oferta formativa per al 2024

El curs acadèmic que s'inaugura avui contempla una oferta formativa variada destinada al personal de l'Administració de justícia i l'execució penal, però que abasta també continguts relacionats amb la innovació, la gestió del coneixement, la violència masclista, l'impuls a la recerca i la programació d'activitats en l'àmbit internacional.

Dins de la formació en l'àmbit de l'Administració de justícia, destaquen els cursos sobre dret civil català, justícia restaurativa així com mediació i ADR. Entre les novetats previstes per a aquest curs també destaquen els cursos d'especialització en memòria democràtica adreçada a la judicatura, als fiscals i a l'advocacia de l'Administració de justícia.

40 anys CEJFEJANT

Després de la inauguració del curs acadèmic, la consellera Ubasart ha fet un recorregut per l'exposició de fotografia que porta per títol "40 anys CEJFEJANT: una mirada a través del temps". La mostra comissariada per Gloria Molina, vocal de l'agrupació Foto Cine AFOCER, és un recull de 40 instantànies que són testimoni de l'evolució del Centre des dels seus inicis fins a l'actualitat. L'exposició es podrà visitar al vestíbul de l'edifici fins al mes d'abril.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
15042 {"title":"El jurista italià Mauro Palma obre el curs acadèmic del CEJFE amb una ponència sobre la garantia de drets a les presons","published_date":"2024-01-31","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/01\/31\/18\/46\/52bc042d-42fa-4d4b-9478-3c7fa6502163.jpeg","id":"15042"} catalunya Gemma Ubasart i González,Justícia, Drets i Memòria https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-01-31/15042-jurista-italia-mauro-palma-obre-curs-academic-cejfe-ponencia-garantia-drets-presons https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.