Conseller Campuzano: "Garantirem que totes les famílies que necessiten ajuda alimentària, la tinguin"

• El titular de Drets Socials ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per valorar l'any de transició dels sistemes FEAD i BÁSICO d'aquest any 2024• El Departament destinarà 12M€ a les entitats socials i ens locals per garantir la distribució d'aliments a les persones que ho necessiten

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha assegurat avui que ningú quedarà desatès en aquest any de transició entre els programes FEAD i BASICO de garantia alimentària i que el Govern de la Generalitat garantirà la provisió d'aliments a totes les famílies que ho necessitin.

Imagen del artículo Conseller Campuzano: Garantirem que totes les famílies que necessiten ajuda alimentària, la tinguin

"La Generalitat garantirà que totes les famílies que necessiten ajuda alimentària el 2024, la tinguin", ha dit el titular de Drets Socials en una atenció davant dels mitjans de comunicació al Parlament de Catalunya en la qual ha afegit que "si es dona el cas que fan falta més recursos, els posarem".

El conseller ha explicat que el Govern de la Generalitat "ha pres les mesures per garantir que totes les persones que ho necessiten siguin ateses". En aquest sentit ha explicat que el Departament de Drets Socials ha reforçat les eines de les quals disposa en aquesta matèria, ja sigui per a la provisió d'aliments directes com de targetes electròniques.

Així, aquest 2024, el Departament destinarà prop de 12M€ a la provisió d'aliments a partir de les entitats socials i de les aportacions als ajuntaments. En concret, el Departament destinarà aquest any fins a 5M€ addicionals dirigits a les entitats a través de la convocatòria ordinària de subvencions a entitats ja publicada i que quedarà resolta entre els mesos de març i abril, abans que finalitzi el fons FEAD i s'implementi el BÁSICO.

L'ampliació d'aquests fons es distribuirà de la següent manera:

  1. Provisió directa d'aliments i productes bàsics: s'afegeixen 2M€ als 2,5M€ que es van destinar el 2023. Total 2024: 4,5M€.
  2. Provisió d'aliments a través de targetes electròniques: es destinen 3M€ (línia nova de la convocatòria de subvencions)
  3. Mesures d'acompanyament i contra al malbaratament: es destinen 800.000€

Alhora, dirigit als ens locals i tal com el Departament ha fet en els anys anteriors, a través del Contracte Programa, via els Ajuts d'Urgència Social, es destinaran aquest 2024 un total de 3,5M€ a la garantia d'aliments.

Model propi l'any vinent

"Lamentem que el Govern espanyol durant aquests anys hagi gestionat tan malament aquesta situació", ha apuntat el titular de Drets Socials que ha dit que ha generat "molta incertesa innecessària" a les entitats i a les famílies.

El Departament continuarà fent seguiment de la situació per minimitzar l'impacte que pot tenir en les persones més vulnerables durant aquest any de transició. En paral·lel, seguirà treballant amb les entitats socials i el món local per tancar el model de gestió del programa que aplicarà la Generalitat a partir de 2025 per tal que s'adeqüi a la realitat catalana.

"Des del gener de l'any vinent, serà la Generalitat qui gestionarà el 100% d'aquest programa. Aquest any treballarem amb les entitats del tercer sector i les entitats municipalistes en el model d'atenció de garantia d'aliments de cara al 2025", ha dit el conseller que ha defensat que cal un model adaptat a l'estructura de les entitats socials que treballen aquesta qüestió així com al model de distribució dels supermercats.

Malgrat la preocupació, el Departament considera positiu que la provisió d'aliments a Catalunya es faci a través de targetes electròniques. De fet, a Catalunya ja hi ha experiències en diversos punts del país que treballen amb aquest sistema. "El model de targeta moneder és un model que compartim però que ha de ser eficaç i ha d'arribar a tothom que hagi d'arribar", ha explicat el conseller que ha apuntat a un model mixt que es pugui combinar amb la distribució d'aliments en espècie.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14927 {"title":"Conseller Campuzano: \"Garantirem que totes les famílies que necessiten ajuda alimentària, la tinguin\"","published_date":"2024-01-24","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/01\/24\/19\/12\/6e0b879e-2c7c-40fe-89a2-5ecc7625f9e0.jpeg","id":"14927"} catalunya Carles Campuzano Canadés,Drets Socials https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-01-24/14927-conseller-campuzano-garantirem-families-necessiten-ajuda-alimentaria-tinguin https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.