El Departament i el Consell Interacadèmic de Catalunya acorden celebrar el Dia de les Acadèmies per visibilitzar la seva aportació a la societat

Imagen del artículo El Departament i el Consell Interacadèmic de Catalunya acorden celebrar el Dia de les Acadèmies per visibilitzar la seva aportació a la societat

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

La celebració, que serà a la tardor, és una de les accions que s'impulsaran amb l'objectiu de donar a conèixer la tasca que desenvolupen en els àmbits de la ciència, la cultura i la investigació

El Departament de Justícia, Drets i Memòria i el Consell Interacadèmic de Catalunya han acordatcelebrar el Dia de les Acadèmies, una acció pública que pretén visibilitzar i fer difusió de la realitat de les acadèmies a Catalunya i el que aquestes aporten a la societat. Aquesta és una de les iniciatives que es van acordar, el passat 10 de gener, en el marc de la reunió anual del Consell Interacadèmic de Catalunya, que integra les 12 acadèmies amb seu central a Catalunya, i la Generalitat. En aquesta trobada anual va participar la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, i la directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, Imma Barral; entre d'altres.

La Conselleria de Justícia, Drets i Memòria té la voluntat de col·laborar amb les acadèmies i d'acompanyar-les en el seu procés per visibilitzar els valors, les activitats i l'aportació de les acadèmies a la societat catalana. En aquesta mateixa reunió també es va acordar la posada en marxa d'una línia de subvencions per ajudar a les acadèmies en aquest procés en el pròxim pressupost, així com la creació d'un lloc web compartit i la programació d'unes jornades de portes obertes. Aquestes darreres activitats seran una oportunitat per apropar les acadèmies al públic, posant de manifest el paper essencial d'aquestes institucions com a centres de coneixement, talent i experiència.

Consell Interacadèmic de Catalunya

El model acadèmic català es desplega en tres àmbits, destacant les acadèmies amb personalitat jurídica pròpia i autonomia de gestió, el Consell Interacadèmic de Catalunya com a òrgan de cooperació i coordinació, i la Generalitat de Catalunya amb funcions de regulació, tutela i foment.

El Consell Interacadèmic de Catalunya, constituït per membres de la Generalitat de Catalunya i pels presidents de les acadèmies, és l'òrgan que coordina les acadèmies, impulsa els programes interacadèmics i fomenta la col·laboració i també amb entitats públiques o privades, difon les seves activitats, vetlla pel manteniment del seu prestigi i esdevé un espai de reflexió compartida, participació i debat.

Les Acadèmies de Catalunya, centres de coneixement

Les acadèmies, corporacions de dret públic regulades pel Decret 120/1987, exerceixen les seves funcions amb plena autonomia de gestió i funcionament. Actuen com a òrgans assessors de la Generalitat i altres organismes públics en matèries científiques, culturals i de recerca, contribuint al progrés de la ciència i la cultura a Catalunya.

La tasca d'aquestes acadèmies com a òrgans assessors de la Generalitat i altres organismes públics de Catalunya és fonamental, atès que tenen com a finalitat contribuir al coneixement i al progrés de la ciència i de la cultura, i a la investigació en el camp de qualsevol ciència o art.La seva col·laboració amb els poders públics es vehicula mitjançant informes, recerques i dictàmens que emeten a petició o per iniciativa pròpia.

Actualment, a Catalunya hi ha 12 acadèmies inscrites en el Registre d'acadèmies, adscrit al Departament de Justícia, Drets i Memòria i gestionat per la Direcció General de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació. Les acadèmies que en formen part són la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, l'Institut d'Estudis Catalans, la Reial Acadèmia Europea de Doctors, la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres, la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, l'Acadèmia de Ciències Veterinàries de Catalunya, l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, i l'Institut d'Estudis Aranesos - Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14882 {"title":"El Departament i el Consell Interacadèmic de Catalunya acorden celebrar el Dia de les Acadèmies per visibilitzar la seva aportació a la societat","published_date":"2024-01-21","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/01\/21\/10\/08\/e401bf52-9308-4629-b40e-de650d88854e.jpeg","id":"14882"} catalunya Gemma Ubasart i González,Justícia, Drets i Memòria https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-01-21/14882-departament-consell-interacademic-catalunya-acorden-celebrar-dia-academies-visibilitzar-aportacio-societat https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.