Conseller Mascort: "Actuacions com la planta pilot d'aigua regenerada de Mataró posen en valor la feina de les administracions locals per aprofitar al màxim tota l'aigua que tenim"

Aquesta instal·lació, que ha estat cofinançada per l'ACA, permetrà avaluar l'ús de tecnologies de regeneració d'aigua residual urbana per a usos principalment agrícoles, ambientals, però també municipals i industrials

Imagen del artículo Conseller Mascort: Actuacions com la planta pilot d'aigua regenerada de Mataró posen en valor la feina de les administracions locals per aprofitar al màxim tota l'aigua que tenim

El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas, ha inaugurat aquest divendres juntament amb el president del Consell Comarcal del Maresme, Francesc Alemany, una planta pilot d'aigua regenerada ubicada a la depurada de Mataró. Aquesta iniciativa, que compta amb el suport del Departament a través de l'Agència Catalana de l'Aigua, permetrà avaluar l'ús de tecnologies de regeneració d'aigua residual urbana i els seus usos agrícoles, ambientals, municipals i industrials. Els resultats obtinguts no només seran aplicables al Maresme, sinó que també podran ser replicables a altres punts del territori.

El conseller Mascort ha destacat la reutilització d'aigua regenerada és un eix estratègic de les polítiques de l'aigua, juntament amb l'eficiència, l'estalvi i la dessalinització per diversificar les fonts d'aigua i fer-nos més resilients, i menys dependents de la meteorologia.

Mascort també ha volgut destacar que "actuacions com aquesta posen en valor la feina que estan fent les administracions locals de la mà del Govern i de l'ACA per aprofitar al màxim l'aigua que tenim". En el mateix sentit, el conseller ha expressat la necessitat de disposar d'exemples demostratius per impulsar i donar a conèixer la potencialitat dels usos de l'aigua regenerada.

Actualment, a Catalunya hi ha 24 estacions de regeneració d'aigua, que en el 2023 han produït més de 70 hm3. En els pròxims cinc anys és previst construir 10 estacions de regeneració noves, ampliar les existents i doblar la producció d'aigua regenerada, arribant als 120 hm3/any.


La planta pilot de Mataró

La planta pilot de l'EDAR de Mataró es desenvoluparà durant dos anys. S'avaluaran diverses tecnologies com ara la filtració multicapa, la ultrafiltració i l'osmosi inversa. Així mateix, s'estudiarà els diversos usos, especialment els de caràcter agrícola i ambiental. Entre d'altres, s'avaluarà la possibilitat d'utilitzar aquest recurs hídric com a font de regeneració dels aqüífers de la riera d'Argentona i el seu possible ús agrícola.

Es calcula que la planta pilot podria arribar a subministrar uns 50 m3 d'aigua regenerada i ha suposat una inversió de 341.452 euros, dels quals el Departament a través de l'ACA n'ha aportat 205.600 €.

L'EDAR de Mataró és la depuradora del Maresme que disposa d'un major cabal d'aigua depurada, amb 25.000 m3/dia de mitjana, per això s'ha triat com la ubicació ideal de la prova pilot.

Actualment, els nou sistemes de sanejament que gestiona el Consell Comarcal del Maresme (les EDARS de Teià, Òrrius, Mataró, Arenys, Sant Pol, Alt Maresme Nord, Tordera, Sant Daniel i Sant Genís) tracten les aigües residuals del 99% de la població, el que equival a un cabal de depuració de 30,32 hm3 d'aigua.

El 95% de l'aigua tractada té com a destí final el mar. Seguint un model d'economia circular, es calcula que la reutilització d'aquestes aigües depurades generaria un nou recurs hídric d'uns 20 hm3/any.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14870 {"title":"Conseller Mascort: \"Actuacions com la planta pilot d'aigua regenerada de Mataró posen en valor la feina de les administracions locals per aprofitar al màxim tota l'aigua que tenim\"","published_date":"2024-01-19","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2024\/01\/19\/13\/35\/e2054a52-aa86-4c0c-a1cb-a851f05f0231.jpg","id":"14870"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,David Mascort i Subiranas https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2024-01-19/14870-conseller-mascort-actuacions-planta-pilot-aigua-regenerada-mataro-posen-valor-feina-administracions-locals-aprofitar-maxim-aigua-tenim https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.