La consellera Garriga participa en la celebració dels dos anys de Desdelsofà.cat

El projecte ha esdevingut referència a l'hora de difondre les pel·lícules i sèries que tenen disponible el doblatge o els subtítols en català a les plataformes i de promocionar la llengua a la xarxaEl creixement de Desdelsofà.cat ha estat paral·lel al salt endavant en l'impuls de l'audiovisual en català per part del Govern, que en els últims dos anys i mig ha multiplicat per tres la inversió en el sector.La consellera Natàlia Garriga ha participat en l'acte que s'ha celebrat a la llibreria Ona de Barcelona per tal de reconèixer la tasca de Desdelsofà.cat

Imagen del artículo La consellera Garriga participa en la celebració dels dos anys de Desdelsofà.cat


El portal Desdelsofà.cat ha celebrat dos anys d'existència en un acte a la Llibreria Ona, que ha servit per posar en valor la tasca de promoció de l'audiovisual en català d'aquest projecte i ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Des de la seva creació, a finals del 2021, Desdelsofà.cat treballa per a la difusió de les pel·lícules i sèries doblades en català a la xarxa, tant indexant les disponibles en cada una de les plataformes d'streaming i a les televisions amb servei a la carta com monitoritzant l'estat de la llengua en l'audiovisual per tal d'apropar-la als usuaris.

L'acte ha estat conduït per la periodista Mariola Dinarès i ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura Natàlia Garriga, el creador de Desdelsofà.cat Àlex de la Guia, la vicepresidenta de Plataforma per la Llengua Mireia Plana i l'actor de doblatge i president de DUB, el Sindicat Professional d'Artistes de Doblatge de Barcelona, Roger Isasi.

La consellera Natàlia Garriga ha agraït la tasca del web per a la promoció de l'audiovisual en català i ha explicat els avenços que el Govern ha aconseguit en el camp de l'audiovisual en català, i que s'han succeït en paral·lel a l'arribada de Desdelsofà.cat. En l'actualitat, aquest portal té indexats quasi 7.000 títols audiovisuals de 40 plataformes diferents, que és possible consultar per saber on podem veure el doblatge o els subtítols en català de sèries i pel·lícules que els tinguin disponibles.

A banda d'aquest servei, el portal també n'ofereix d'altres, com ara un mapa interactiu per trobar les projeccions en català de la teva ciutat o comarca, llistes temàtiques i de recomanacions, els creadors de contingut que parlen de cinema en català o bandes sonores de les pel·lícules, sèries i curts disponibles en català a Apple Music, Spotify i YouTube. Des de març del 2022, el projecte també disposa d'una aplicació de mòbil per a Android.


El salt endavant de l'audiovisual en català

El suport a l'audiovisual en català ha estat una de les prioritats del Govern, que en els últims dos anys i mig ha multiplicat per tres la inversió en aquest sector, passant dels 9,9 milions d'euros el 2020 als 32,6 del 2023. Dins d'aquesta inversió, han rebut especial atenció els ajuts a la producció de pel·lícules i sèries en català que s'han multiplicat per sis, augmentat, dels 2,9 milions del 2019, als 18,3 del 2022.

Durant aquest mateix període, s'ha duplicat la quantitat d'àudios i subtítols en català disponibles a les plataformes. Actualment són 3.000 àudios i 4.000 subtítols que els usuaris poden seleccionar a serveis com Netflix, HBO Max, Prime Video o Filmin entre d'altres.

Gràcies al conveni entre el Govern i la CCMA firmat el juny passat, el Departament de Cultura ha rebut 300 doblatges provinents de TV3 aquest any, que s'aniran incorporant a les plataformes. Alguns d'aquests ja estan disponibles per als usuaris i inclouen sèries com 'El príncep de Bel-Air', 'Diaris de vampirs', 'Fringe' o 'Avatar: La llegenda de la Korra'. Pròximament també estarà disponible a HBOMax el doblatge en català de la sèrie 'Nip/Tuck' com a novetat.

Les bones xifres de l'audiovisual en català també s'han a les sales de cinema, que tornen a les xifres d'espectadors prepandèmia i presenten les millors dades percentuals dels últims 10 anys. El 2022 i el 2023 el cinema en llengua catalana ha superat les xifres d'assistència del 2019, sobrepassant de llarg els 300.000 espectadors.

Per altra banda, de cara a principis de l'any que ve, HBO Max estrenarà els primers doblatges en català de produccions recents. Amb el suport del Departament de Cultura, la productora Warner està doblant 5 pel·lícules de gran impacte comercial: 'Dune', 'Elvis', 'The Batman', 'Matrix Resurrections' i 'Wonder Woman 1984', que tindran el doblatge disponible a principis d'any. Es tracta d'un criteri, el de doblar els films més importants i d'impacte sociolingüístic més rellevant, que s'aposta per mantenir com a línia d'acció de cara al futur.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14575 {"title":"La consellera Garriga participa en la celebració dels dos anys de Desdelsofà.cat","published_date":"2023-12-21","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/12\/21\/20\/02\/b289252d-a2f6-4e49-990f-cbf3c4d15e6d.jpeg","id":"14575"} catalunya Cultura,Natàlia Garriga https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php https://govclipping.com/modules/controller/ReferencesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-12-21/14575-consellera-garriga-participa-celebracio-dos-anys-desdelsofa-cat https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.