'Regala ciberseguretat'; el lema del Govern per fer més segures aquestes festes

Imagen del artículo 'Regala ciberseguretat'; el lema del Govern per fer més segures aquestes festes

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Amb motiu de les festes nadalenques, la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital, a través de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ha iniciat una accióamb l'objectiu de visibilitzar la importància de la ciberseguretat durant aquesta època de l'any.

L'acció comunicativa pretén conscienciar la ciutadania a l'hora de fer les seves compres, posar en marxa els nous dispositius electrònics i acompanyar les famílies en la configuració de les joguines connectables. Sota el lema 'Aquestes festes, regala ciberseguretat', l'Agència difondrà un conjunt de consells i recomanacions orientades a millorar la seguretat digital de la ciutadania.

La iniciativa s'estructura en tres eixos: els dispositius electrònics i la seva configuració per garantir la màxima privacitat i seguretat, la irrupció de les joguines connectables i com fer que siguin segures pels infants; i un seguit de consells per fer les compres nadalenques més segures.

Durant els propers dies, seran moltes les persones que compraran nous dispositius electrònics, com per exemple televisors, telèfons, tauletes, assistents de veu o videoconsoles. Es tracta de productes que es connecten a Internet i que tenen múltiples funcions, però que s'han de configurar correctament per evitar riscos en la seguretat. A través d'uns senzills consells, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya proposaala ciutadania seguir unes recomanacions per minimitzar la compartició de dades personals, la ubicació, desactivar aquelles funcions que no faran servir, limitar l'accés a les dades bancàries, mantenir actualitzat l'aparell o evitar compartir les contrasenyes.


Joguines connectables

Més enllà dels dispositius electrònics, que fan de la connectivitat a Internet el seu principal element, n'hi ha d'altres que han anat incorporant la connectivitat com a element secundari, però no menys important: és el que anomenem la Internet de les Coses (IoT). Les joguines no s'escapen d'aquesta lògica i durant els darrers anys han aparegut al mercat productes específics per als infants que tenen funcions digitals i connectivitat a Internet.

Davant d'aquest fenomen creixent, l'Agència de Ciberseguretat ha elaborat unes recomanacions per tal que les famílies tinguin recursos per decidir si és necessari adquirir aquests productes i, en cas que ho facin, com els han de configurar. En aquest aspecte, és molt important l'acompanyament dels adults a l'hora de posar en marxa la joguina i no deixar-ho en mans exclusivament de l'infant. També és necessari limitar al màxim la compartició de dades personals del dispositiu i cal tenir present que les empreses no poden recopilar dades dels menors de 13 anys sense informar-ne prèviament i demanar el consentiment explícit. Crear un correu electrònic específic per les joguines connectables, desactivar la càmera o el micròfon si n'hi ha o fixar-nos on i com emmagatzema les dades són petites accions que faran que la joguina connectable sigui més segura per als més petits.


Fes les teves compres més segures

A banda de la configuració dels dispositius i les joguines, cal tenir en compte que durant aquests dies es produeix un augment molt important de les compres per Internet i això fa que les ciberestafes també es multipliquin. De fet, es calcula que durant les festes nadalenques es concentren el 25% del les estafes digitals que es produeixen durant tot un any.

Per això, la iniciativa també va acompanyada de diversos consells i recomanacions per fer les compres més segures: comprar en botigues en línia que siguin de confiança o conegudes, fixar-se sempre que a la pestanya del navegador hi hagi dibuixat un candau abans d'introduir dades personals o bancàries o ignorar tots aquells correus electrònics o SMS de dubtosa procedència que són atacs de pesca de credencials, entre altres.


Una transformació digital cibersegura

Les accions per a la transformació digital de Catalunya s'impulsen a través de les diferents unitats que depenen de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital. La connectivitat, la ciberseguretat, la innovació i els serveis públics i d'atenció a la ciutadania posen el focus en les necessitat de les persones i es donen a conèixer a través de la campanya de comunicació del Govern 'Catalunya ens connecta'.

La campanya dona a conèixer els serveis digitals que l'Administració posa a l'abast de la ciutadania d'una manera humanista, ètica, eficient i segura per a totes les persones.

En aquest sentit, la protecció contra la ciberdelinqüència és un dels eixos de treball principals del Govern i la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14529 {"title":"'Regala ciberseguretat'; el lema del Govern per fer més segures aquestes festes","published_date":"2023-12-20","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/12\/20\/09\/59\/1f484bba-a9f0-4cfd-97f8-1daeb997f887.jpg","id":"14529"} catalunya Laura Vilagrà,Presidencia https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-12-20/14529-regala-ciberseguretat-lema-govern-fer-mes-segures-festes https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.