La Comissió territorial de Lleida de la Taula Nacional de l'Agua aporta més de 70 propostes per a la millora de la gestió dels recursos hídrics a la vegueria

La delegada del Govern, Montse Bergés, destaca que les aportacions presentades avui a Tàrrega, durant la segona reunió de l'ens, "aposten clarament per la modernització i digitalització dels regadius i per la bioeconomia circular i la transformació econòmica del territori basades en la sobirania alimentària"Una altra de les línies rellevants presentades apunten com a prioritat la renovació de canonades d'aigua dels municipis per evitar les fuitesEn la tercera reunió de la comissió, a la primavera, s'aprovarà el document definitiu consensuat, que s'elevarà a la Taula Nacional de l'Aigua

Imagen del artículo La Comissió territorial de Lleida de la Taula Nacional de l'Agua aporta més de 70 propostes per a la millora de la gestió dels recursos hídrics a la vegueria


La Comissió territorial de Lleida de la Taula Nacional de l'Agua, en la seva segona reunió, celebrada a la seu de la Comunitat de Regants del Canal Segarra-Garrigues, a Tàrrega, ha presentat més de 70 propostes per a la millora de la gestió dels recursos hídrics de l'aigua en els diversos sectors d'activitat a la vegueria.

La delegada del Govern, Montse Bergés, ha explicat que una part majoritària de les propostes efectuades per la comissió territorial han girat al voltant de l'activitat agrícola i ramadera, tenint en compte que el 95% del consum d'aigua de les terres de Lleida està vinculat a aquests sectors, tot i que les mesures proposades també fan referència als usos industrials, turístics o a l'abastament en alta i en baixa dels municipis, entre altres. "Les aportacions fan una aposta clara per la bioeconomia circular i la transformació econòmica del territori basada en la sobirania alimentària que hem d'aconseguir", ha afirmat.

Més concretament, aquestes propostes estan relacionades amb la necessitat de modernització i digitalització dels regadius per a l'estalvi i la racionalització de l'aigua; l'adaptació de conreus sostenibles, atenent també a les característiques dels sòls; l'impuls de la formació als pagesos perquè coneguin millor aquests conreus alternatius; la promoció de la recerca de nous aqüífers; l'aprofitament per a regs de les aigües grises (sense bacteris, provinents de l'ús domèstic, de la neteja d'utensilis i de roba i del bany de les persones), o el debat sobre el replantejament dels drets de les concessions històriques d'aigua.

Altres aportacions han incidit en el desenvolupament de la bioeconomia circular per fer que subproductes que fins ara havien estat residus problemàtics esdevinguin elements avantatjosos (com ara els purins, entre altres). També n'hi han hagut que han fet esment a la necessitat de millorar la coordinació de la gestió de l'aigua entre l'Agència Catalana de l'Aigua i la Confederació Hidrológica del Ebro.

Pel que fa al consum d'aigua als municipis, diverses propostes han subratllat la prioritat de reparar i reposar les canonades de molts municipis, l'estat de les quals provoca fuites d'aigua permanents. Alhora, s'ha remarcat la digitalització com a eina que ha de facilitar fixar objectius de consum i el control del seu incompliment.

Per altra banda, algunes propostes van encaminades a informar a la ciutadania de la petjada d'aigua dels productes que consumeix, i a endegar campanyes de conscienciació per posar en valor la pagesia sostenible.

Agenda compartida del territori

Bergés ha explicat que l'objectiu de la Comissió de Lleida de la Taula Nacional és "aportar propostes des de la visió del nostre territori sobre la manera d'ajustar els usos de l'aigua sense comprometre el desenvolupament econòmic de la vegueria i la qualitat de vida de la ciutadania". En aquest sentit, la delegada ha agraït la participació de la trentena d'entitats de la comissió i ha destacat "la importància de crear una agenda compartida entre tots els actors implicats del territori per buscar solucions davant l'escassetat de recursos hídrics i analitzar com hem d'utilitzar l'aigua".

Les aportacions posades avui en comú a Tàrrega seran traslladades a la comissió de seguiment de la Taula Nacional de l'Aigua. En la tercera reunió de la comissió territorial, prevista per a la propera primavera, se n'aprovarà la redacció definitiva, enun document definitiu consensuat, que s'elevarà a la Taula Nacional de l'Aigua. Aquest ens té l'encàrrec de presentar les pautes d'estalvi i millora de l'eficiència en els diferents usos de l'aigua a Catalunya per fer el país més resilient davant l'escassetat d'aigua.

A la sessió de treball d'avui, de caràcter tècnic, hi han pres part representants del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l'IRTA, la Diputació de Lleida, l'Ajuntament de Lleida, els sis consells comarcals de la vegueria de Lleida, la Universitat de Lleida, comunitats de regants (Segarra-Garrigues, Canals d'Urgell, Algerri-Balaguer, Pinyana i Aragó-Catalunya), Unió de Pagesos, JARC, Afrucat, FCAC, les cambres de comerç de Lleida i Tàrrega, COELL, PIMEC, la Federació d'Hostaleria, Agrupem, UGT, CC.OO., Canal Viu, la Federació d'Empresaris Productors de Venda de Proximitat de Catalunya, la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14499 {"title":"La Comissió territorial de Lleida de la Taula Nacional de l'Agua aporta més de 70 propostes per a la millora de la gestió dels recursos hídrics a la vegueria","published_date":"2023-12-18","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/12\/18\/15\/25\/f85909e2-37dd-4035-b2b6-7ad6e330815a.jpg","id":"14499"} catalunya Bernat Solé i Barril,Delegació a Lleida https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-12-18/14499-comissio-territorial-lleida-taula-nacional-agua-aporta-mes-70-propostes-millora-gestio-recursos-hidrics-vegueria https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.