Softcatalà celebra 25 anys de promoció del català a Internet i en les noves tecnologies

La consellera Natàlia Garriga ha destacat que Softcatalà és un referent pel català a Internet a tots els nivells i ha distingit l'impacte dels seus esforços: "Si el català creix cada dia en el món digital, vosaltres hi teniu molt a veure"L'acte d'aniversari ha posat en valor la trajectòria de l'entitat i ha refermat el seu compromís amb el creixement i promoció de la llenguaDurant l'esdeveniment s'ha presentat el còmic de Softcatalà, un projecte que vol explicar i difondre la seva tasca al públic interessat en mantenir la llengua més enllà d'un àmbit tècnic

Imagen del artículo Softcatalà celebra 25 anys de promoció del català a Internet i en les noves tecnologies


Softcatalà ha celebrat 25 anys d'història en un acte a La Pedrera en què s'ha repassat i reivindicat la trajectòria de l'entitat i la seva feina en defensa del català tant a Internet com en l'àmbit de les noves tecnologies. L'esdeveniment ha servit per fer balanç de la seva tasca i reafirmar el compromís amb el creixement i la promoció de la llengua de cara al futur.

L'acte ha estat conduït per la periodista Júlia Taurinyà i ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila; la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost, entre d'altres personalitats del món cultural i tecnològic.

Durant l'acte, s'ha presentat el còmic de Softcatalà, un projecte que materialitza el compromís de l'entitat d'arribar a públics no necessàriament tècnics, i igualment interessats per mantenir la llengua i difondre l'ús de la llengua i les eines que l'associació posa a l'abast per a aconseguir-ho.

La consellera Natàlia Garriga ha destacat que Softcatalà és "un referent a Catalunya i a internet, un projecte ple de coherència i fidelitat als vostres principis" i sempre amb una "visió de futur i de constància". Garriga ha explicat que l'entitat és referent a tots els nivells, "tant entre els infants i joves, que utilitzen Softcatalà per redactar, traduir, corregir textos i fer consultes lingüístiques, com entre els professionals de la llengua i la comunicació, que tenen en Softcatalà una eina de treball gairebé ineludible, com entre els usuaris de navegadors i programaris, que som gairebé totes les persones!".

També ha posat en relleu la coherència i la fidelitat als principis de l'organització, que se sustenta sobre el treball voluntari, i la seva visió a l'hora d'apostar, fa 25 anys, per l'univers social i lingüístic que s'obria amb Internet. "A Softcatalà heu aconseguit com ningú posar directament en acció l'ús i l'amor per la nostra llengua. Si el català creix cada dia en el món digital —en presència, en qualitat i en riquesa—, vosaltres hi teniu molt a veure".

Xavier Ivars, president de Softcatalà, ha explicat algunes de les novetats que l'entitat prepara per al futur proper. En són un exemple els canvis en el servei de traducció online que s'actualitzarà donant pas a un editor enriquit. De la mateixa manera, també hi ha prevista la creació d'un diccionari anglès-català online que des de l'entitat aposten per convertir en una referència a la xarxa i que està previst que vegi la llum en els propers mesos.

Sobre Softcatalà

Softcatalà és una organització sense ànim de lucre que es dedica a la promoció de la llengua catalana a Internet. Fundada el 1998, l'entitat ha estat treballant durant 25 anys en la difusió i el suport del català en el món digital, fomentant l'ús i la presència de la llengua catalana en l'àmbit de la tecnologia. Forma part del Cens d'entitats de foment de la llengua catalana de Política Lingüística des de l'any 2015 i duu a terme la seva tasca a través del voluntariat.

Entre les activitats que realitza hi ha la traducció de programari al català, la creació de compendis oberts perquè el públic pugui accedir fàcilment tant a programari com a recursos en català, la interlocució amb tercers que poden contribuir a implantar la llengua en l'àmbit de les noves tecnologies i l'oferta de servies de traducció i correcció a la xarxa per a usuaris. Una part clau del programari que es fa sevir en català és fruit dels seus esforços.

El servei de corrector online de Softcatalà, el més utilitzat de la plataforma, va acumular, l'any 2022, 39,7 milions de visites, un 16% més que el 2021. El va seguir de ben a prop el diccionari de sinònims, que va rebre 19 milions de visites després d'estrenar una nova versió, i el traductor, que en va rebre 18,9. Es tracta de dades que demostren l'abast dels serveis que ofereix la plataforma i que la ubiquen com a referent en la promoció de la llengua a Internet.


"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14470 {"title":"Softcatalà celebra 25 anys de promoció del català a Internet i en les noves tecnologies","published_date":"2023-12-16","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/12\/16\/11\/42\/f04bdb48-e2b1-433e-bca0-c50b98bf6b72.jpeg","id":"14470"} catalunya Cultura,Natàlia Garriga https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-12-16/14470-softcatala-celebra-25-anys-promocio-catala-internet-noves-tecnologies https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.