Montse Bergés reclama que la Generalitat tingui capacitat de decisió en les polítiques d'acollida de migrants

La delegada del Govern fa seguiment amb l'alcalde de Guissona de les actuacions coordinades que duen a terme l'Ajuntament, la Generalitat, el Consell Comarcal de la Segarra, Creu Roja i Càritas i la comunitat senegalesa per tal de gestionar l'arribada al municipi d'una seixantena de persones d'aquest paísDemana també a l'administració central més recursos i major coordinació per donar suport als municipis amb major volum d'acollida

Imagen del artículo Montse Bergés reclama que la Generalitat tingui capacitat de decisió en les polítiques d'acollida de migrants

La delegada del Govern a Lleida, Monte Bergés, ha reclamat avui al Govern central que la Generalitat tingui capacitat de decisió, i no només d'estricta gestió, a l'hora de fer front als episodis d'arribada de persones migrants. Així ho ha manifestat la delegada del Govern a Guissona, en el transcurs de la trobada que ha mantingut amb l'alcalde, Jaume Ars, per fer seguiment de les actuacions que s'estan duent a terme de manera coordinada entre l'Ajuntament, els serveis territorials de la Generalitat d'Igualtat i Feminismes, Drets Socials i Salut, el Consell Comarcal de la Segarra, Creu Roja i Càritas i la comunitat senegalesa per tal de gestionar l'arribada al municipi d'una seixantena de persones senegaleses en les últimes setmanes.

Bergés ha defensat que si en les decisions per fer front a aquests episodis migratoris al país hi tingués veu la Generalitat, les actuacions permetrien una priorització d'actuacions i una assignació de recursos molt més ajustades a les necessitats reals de cadascuna de les situacions, amb la qual cosa el suport que rebrien els municipis implicats en cada cas seria molt més efectiu. Mentre segueixi vigent l'actual legislació sobre la matèria, ha afegit, "hem d'exigir una millor coordinació per part de l'administració estatal, més implicació en l'agilitació de tràmits i la destinació d'una partida extraordinària per donar el suport adequat als territoris amb un volum d'acollida superior, com és el cas de Catalunya, i, especialment als municipis, com Guissona, amb més arribades". En aquest sentit, Bergés ha subratllat que Guissona "constitueix un exemple de primer ordre del país d'acollida que som i que volem ser, i que, en canvi, no veu suficientment correspostos el seu compromís i la seva voluntat d'acolliment".

Durant la trobada, Jaume Ars i Montse Bergés han fet un repàs de les accions dutes a terme des de l'arribada dels migrants senegalesos a Guissona. Entre ells, s'han fet reunions de coordinació per fer front a les seves necessitats administratives, d'alimentació i de roba d'abric. Els tècnics d'acollida estan acabant de dur a terme la primera entrevista amb les persones arribades per recollir-ne les dades en el formulari de la Generalitat i fer la derivació corresponent als serveis socials bàsics.

També es mantenen sessions informatives amb el col·lectiu, especialment pel que fa a les condicions d'empadronament. Per a aquest tràmit, segons la normativa estatal, la identificació s'ha de realitzar mitjançant un document expedit per les autoritats espanyoles, generalment la targeta d'identitat d'estranger, on hi consta el NIE, o, si no se'n disposa, pel numero de passaport en vigor expedit per les autoritats d'origen. Les persones que no tenen cap document que els identifiqui s'han de desplaçar al consolat, a Madrid, per tramitar el passaport. En aquest sentit, a petició de l'Ajuntament, la Generalitat està fent gestions amb els consolats per sol·licitar-los que donin cita prèvia a les persones interessades en la recerca de documentació identificativa i que aquesta cita sigui col·lectiva per tal de facilitar l'organització del desplaçament. Les persones que volen demanar asil i disposen d'algun document que els identifiqui han de demanar cita prèvia a la Policia Nacional.

Per altra banda, des de l'àmbit de la salut comunitària, l'ABS de Guissona ha participat i coordinat amb l'Ajuntament sessions d'acollida a aquesta comunitat nouvinguda, on s'ha explicat el funcionament dels serveis de Salut. S'han tramitat les targetes sanitàries per donar accés al sistema de salut a aquestes persones i se'ls ha assignat una unitat bàsica assistencial (metge i infermera). També s'està programant la primera visita d'acollida, on es du a terme el protocol d'assistència sanitària. Els usuaris acuden a aquests serveis sempre acompanyats d'una persona que els fa de traductor.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14461 {"title":"Montse Bergés reclama que la Generalitat tingui capacitat de decisió en les polítiques d'acollida de migrants","published_date":"2023-12-15","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/12\/15\/14\/06\/7d094f06-843b-4b82-b0d5-22315bb79675.jpeg","id":"14461"} catalunya Bernat Solé i Barril,Delegació a Lleida https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-12-15/14461-montse-berges-reclama-generalitat-tingui-capacitat-decisio-politiques-acollida-migrants https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.