L'economia catalana registra una variació interanual del 2,1% al tercer trimestre

La variació intertrimestral del PIB és del 0,1%

El producte interior brut de Catalunya registra una variació interanual del 2,1% al tercer trimestre del 2023, la mateixa taxa que el trimestre precedent, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Des de l'òptica de la demanda, l'evolució del PIB s'explica per l'increment de la demanda interna (1,5%), amb una especial rellevància del consum de les administracions públiques (5,6%), i per l'augment de les exportacions totals de béns i serveis amb l'estranger (2,4%). Des de l'òptica de l'oferta, es mantenen les taxes de creixement positives als serveis (2,8%), l'activitat en la construcció se situa al 2,0% i la indústria creix un 1,2%. Finalment, l'agricultura mostra una taxa negativa d'un 8,2%.

Comparativament, l'economia catalana creix al tercer trimestre en termes interanuals tres dècimes per sobre de l'economia espanyola (1,8% avanç) i creix dos punts i una dècima per sobre de la UE-27 (0,0%). La variació intertrimestral del PIB a Catalunya és d'un 0,1%, dues dècimes menys que la taxa espanyola (0,3% avanç) i una dècima més que la taxa de la UE-27 (0,0%).

Imagen del artículo L'economia catalana registra una variació interanual del 2,1% al tercer trimestre

Les estimacions de Comptabilitat trimestral del tercer trimestre de 2023 incorporen la informació econòmica conjuntural de què es disposa en el moment d'elaborar-les. Aquestes noves estimacions no han modificat els valors de la taxa de variació interanual i intertrimestral de Catalunya respecte de l'avanç del PIB trimestral publicat el 3 de novembre de 2023.

Des de l'òptica de la demanda, la demanda interna augmenta un 1,5%, cinc dècimes menys que el trimestre anterior (2,0%). Els components de la demanda interna mostren evolucions diferenciades. D'una banda, es registra un creixement del 5,6% del consum de les administracions públiques, dos punts i cinc dècimes més que durant el segon trimestre (3,1%). D'altra banda, el consum de les llars creix un 1,7%, set dècimes per sota del trimestre anterior (2,4%). Finalment, la formació bruta de capital mostra una taxa de variació del -2,8%, motivada principalment per la reducció de la inversió en béns d'equipament (-6,7%). La inversió en construcció manté el creixement positiu de l'1,6% i disminueix un punt respecte del trimestre anterior (2,6%).

Imagen del artículo L'economia catalana registra una variació interanual del 2,1% al tercer trimestre

Pel que fa al sector exterior, les exportacions totals a l'estranger s'han incrementat un 2,4% interanual, un punt per sota del segon trimestre del 2023 (3,4%). El creixement del turisme estranger durant l'estiu ha permès que el consum dels estrangers al territori hagi augmentat un 17,1% respecte de l'any anterior, mentre que l'evolució de les exportacions de béns i serveis ha estat del 0,3%. En relació amb les importacions totals de l'estranger, la taxa interanual decreix un 1,6%, després de trimestres amb creixements positius. L'evolució de les importacions s'explica per la reducció de les importacions de béns i serveis (-2,1%) i per l'augment del consum dels residents a l'estranger (7,1%).

Des de l'òptica de l'oferta, el sector serveis (2,8%), la construcció (2,0%) i la indústria (1,2%) mostren taxes positives al tercer trimestre, mentre que el sector agrari registra una variació interanual negativa del 8,2%, però que representa una millora respecte dels trimestres anteriors.

Els serveis incrementen el seu valor afegit brut un 2,8% en termes interanuals, la mateixa taxa que el període anterior. Les activitats que mostren un major creixement són les agrupades dins del comerç, transport i hostaleria (3,9%), i concretament, segons els indicadors d'activitat del serveis, destaquen el comerç al detall, la venda i reparació de vehicles de motor i les activitats postals. Per la seva banda, les branques d'activitats immobiliàries, professionals i d'altres creixen a una taxa interanual del 2,8%. Dins d'aquest grup, els serveis tècnics d'arquitectura i enginyeria, altres activitats professionals i els serveis de programació i consultoria mostren augments de facturació destacats. Finalment, l'Administració pública, educació, sanitat i serveis socials registra un creixement d'un 1,2%, set dècimes menys que el trimestre anterior.

Pel que fa a la construcció, aquest sector presenta una taxa interanual del 2,0%, quatre dècimes per sota dels resultats del trimestre anterior (2,4%).

La indústria mostra una taxa de variació de l'1,2%, tres dècimes per sobre del trimestre anterior (0,9%). Per branques d'activitat, segons els indicadors d'activitat del sector, destaquen la fabricació de vehicles de motor i la indústria química i farmacèutica.

Imagen del artículo L'economia catalana registra una variació interanual del 2,1% al tercer trimestre


Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14420 {"title":"L'economia catalana registra una variació interanual del 2,1% al tercer trimestre","published_date":"2023-12-14","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/12\/14\/09\/40\/9346b62e-ccd3-4c2b-a4a4-f9e7f9241ced.jpg","id":"14420"} catalunya IDESCAT,Xavier Cuadras Morató, director https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-12-14/14420-economia-catalana-registra-variacio-interanual-2-1-trimestre https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.