El president Aragonès clou l'Any Alícia de Larrocha reivindicant "una de les pianistes més rellevants del segle XX"

Durant l'any de commemoració s'han celebrat múltiples actes, concerts i recitals en homenatge a la pianista i una exposició al Palau Robert sobre la seva amistat amb la soprano Victòria dels Àngels

Imagen del artículo El president Aragonès clou l'Any Alícia de Larrocha reivindicant una de les pianistes més rellevants del segle XX

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha encapçalat aquesta tarda l'acte de cloenda de l'Any Alícia de Larrocha, on ha afirmat que cal "reivindicar una de les pianistes més rellevants del segle XX". L'Any Alícia de Larrocha coincideix amb la celebració del centenari del naixement de la pianista catalana que, segons el cap de l'Executiu, va tenir "la capacitat de trencar sostres de vidre" i "fer-ho a través d'un talent i d'una qualitat artística inqüestionables". El president ha posat en valor la seva habilitat per "emocionar auditoris sencers" i, per aquest motiu, l'ha situat com "un referent per a les noves generacions de músics del país i per a nenes i dones".

Tal i com ha explicat el president de la Generalitat "cal cuidar, preservar i impulsar la cultura" i ha afegit que això vol dir "saber mantenir viva la memòria i el llegat de grans figures com la de l'Alícia de Larrocha". El cap de l'Executiu ha aprofitat la seva intervenció a l'acte per "agrair la col·laboració i la feina" de tots els que han participat en la commemoració del centenari del naixement d'Alícia de Larrocha.

Imagen del artículo El president Aragonès clou l'Any Alícia de Larrocha reivindicant una de les pianistes més rellevants del segle XX

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha celebrat aquesta commemoració dedicada a "una de les millors pianistes del món" i "descobrir també la seva vessant —menys coneguda— com a compositora". Garriga ha posat en valor també que Alícia de Larrocha fos "pionera en un món d'homes, obrint-se camí gràcies a la seva passió i a una feina incansable" i ha destacat el seu fort compromís amb l'ensenyament de la música, sent un "exemple de futures vocacions i talents".

L'acte ha comptat també amb la participació de la comissària de l'Any i filla de Larrocha, Alícia Torre; la pianista Alba Ventura, actual directora de l'Acadèmia Marshall; i Josep Maria Prat, promotor cultural i director d'Ibercamera.

El centenari d'Alícia de Larrocha

Alícia de Larrocha és considerada una de les pianistes més rellevants del segle XX. La seva trajectòria artística va abastar els cinc continents i, al llarg de 74 anys als escenaris, va arribar a fer més de 4.000 concerts i recitals a les sales més importants i amb les orquestres i directors de més prestigi.

La commemoració del centenari del seu naixement ha estat una oportunitat per recordar i donar a conèixer ales noves generacions la seva figura i el seu extens repertori, tant en l'àmbit nacional com en l'internacional.

Imagen del artículo El president Aragonès clou l'Any Alícia de Larrocha reivindicant una de les pianistes més rellevants del segle XX

Amb motiu de l'Any Alícia de Larrocha, durant tot aquest 2023 s'han celebrat recitals i concerts programats per diverses entitats musicals de Catalunya, arreu del territori de l'Estat espanyol i a l'estranger, exposicions a conservatoris, biblioteques i centres cívics, xerrades a càrrec de la comissària de l'Any, i una exposició conjunta amb la Fundació Victòria dels Àngels de les dues figures internacionals. Aquesta mostra, organitzada per la Generalitat al Palau Robert està comissariada per Pep Gorgori i es podrà veure fins el 7 de gener.

Alícia de Larrocha va ser una de les principals ambaixadores de la música de compositors catalans i espanyols al món. Les obres del pare Antoni Soler, Manuel de Falla, Isaac Albéniz, Enric Granados, Joaquín Turina, Xavier Montsalvatge o Frederic Mompou formaven part habitual dels seus programes, així com també obres d'autors internacionals com Bach, Händel, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Schubert, Brahms, Liszt, Mendelssohn, Chopin, Grieg, Debussy, Ravel, Rakhmàninov.

La commemoració ha comptat amb la col·laboració i participació de diferents entitats culturals, programadors, festivals i pianistes per tal que l'any 2023 pugui servir de plataforma per ajudar a difondre el llegat i la memòria d'aquesta gran pianista.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14360 {"title":"El president Aragonès clou l'Any Alícia de Larrocha reivindicant \"una de les pianistes més rellevants del segle XX\"","published_date":"2023-12-11","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/12\/11\/20\/05\/bd2df3b9-2c10-473d-959c-28f7f85e13d7.jpeg","id":"14360"} catalunya Pere Aragonès,President https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-12-11/14360-president-aragones-clou-any-alicia-larrocha-reivindicant-pianistes-mes-rellevants-segle-xx https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.