Evolució de la presentació telemàtica dels tributs de tramitació electrònica no obligatòria

11/12/2023

L'evolució de la presentació telemàtica dels tributs de tramitació electrònica no obligatòria a través de la seu electrònica de l'Agència Tributària de Catalunya ha tingut un increment remarcable al llarg del període 2016-2023.

Així, ha anat creixent significativament des del 2016, en què només era del 33 %, fins arribar enguany al 95 % de mitjana, com es reflecteix en el gràfic següent:

Durant aquest període, ha augmentat el nombre de ciutadans que, sense estar obligats a la presentació telemàtica obligatòria, han utilitzat el canal electrònic per presentar les seves autoliquidacions referents als principals tributs gestionats per l'ATC: l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITPAJD) i l'impost sobre successions i donacions (ISD), en les seves diverses modalitats.

El 2023, en concret, com es pot observar en el gràfic següent, la presentació telemàtica s'ha enfilat, en el cas de les transmissions patrimonials, fins al 98 %; pel que fa a la transmissió de vehicles, ha arribat al 97 %; i ha registrat un 89 % en el cas de les successions i un significatiu 94 % en el de les donacions.

L'evolució i la millora constant de les funcionalitats que faciliten la tramitació telemàtica disponibles a la seu electrònica han fet possible que el 2023 s'hagi arribat, en còmput global, al 95 % de presentació telemàtica a la seu electrònica esmentat anteriorment, incloent-hi els ciutadans que no estan obligats a fer-ho per llei.

Entre aquestes millores, que responen a l'objectiu d'innovació constant dels serveis que l'ATC ofereix a la ciutadania, destaquen, entre d'altres, la substitució dels programes d'ajuda per formularis web —com el formulari del model 600 (ITPAJD) o l'esborrany amb dades preemplenades del mateix tribut en el cas de les compravendes d'immobles documentades en escriptura notarial—, que han facilitat en gran manera la presentació de l'autoliquidació, agilitzant la tramitació i, per tant, amb un important estalvi de temps i costos per al contribuent.

També cal posar en relleu la funcionalitat que, en l'àmbit de l'impost sobre successions i donacions, n'ha agilitzat el tràmit de presentació telemàtica de sol·licituds de pròrroga automatitzant el procediment de presentació per facilitar-ne la gestió, així com les millores incorporades al formulari web i al simulador de transmissió de vehicles que automatitzen el càlcul de l'import que cal autoliquidar i, per tant, faciliten, simplifiquen i eviten errors en elaborar l'autoliquidació.

Cal destacar també l'increment significatiu que s'ha produït en la declaració de particulars per compte propi i per compte de terceres persones mitjançant declaració responsable al llarg d'aquest període.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14348 {"title":"Evolució de la presentació telemàtica dels tributs de tramitació electrònica no obligatòria","published_date":"2023-12-11","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govclipping.com\/webapp\/assets\/images\/icons\/flags\/logo-bandera-catalunya","id":"14348"} catalunya Agència Tributària de Catalunya (ATC) https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-12-11/14348-evolucio-presentacio-telematica-tributs-tramitacio-electronica-obligatoria https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.