El Govern nomena 5 nous membres del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya

Imagen del artículo El Govern nomena 5 nous membres del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

·Els nous membres són Josep Maria Antó i Boqué, Anna Ayuso Pozo,Xavier Duran i Escriba, Amaranta Herrero Cabrejas i Marta Torres Gunfaus, i ha quedar renovada com a consellera Mar Reguant Rido per un segon mandat de 2 anys·En paral·lel als nomenaments, el president del CADS ha designat Alba Cabañas Varales com a vicepresidenta del consell

El Govern ha nomenat, a proposta del conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, cinc nous membres del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), que tindran un mandat de dos anys. Es tracta de Josep Maria Antó Boqué,investigador sènior a l'ISGlobal (Institut de Salut Global de Barcelona) i catedràtic emèrit de Medicina de la Universitat Pompeu Fabra; Amaranta Herrero Cabrejas, investigadora postdoctoral a la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona i coordinadora estratègica del projecte "Barcelona, capital mundial de l'Alimentació Sostenible 2021" entre 2019 i 2022; Anna Ayuso Pozo, investigadora sènior al CIDOB en la línia de recerca sobre Desenvolupament Sostenible i, des de 2002, investigadora sènior per a Amèrica Llatina; Xavier Duran i Escriba, periodista científic que va dirigir el programa El Medi Ambient, de TV3, entre 1999 i 2014; i Marta Torres Gunfaus, investigadora sènior sobre energia i clima a l'IDRRI, l'Institut du Développement Durable et des Relations Internationales.

A més d'aquests cinc nomenaments, el Govern ha renovat per un nou mandat de dos anys l'economista Mar Reguant Rido. Així mateix, ha cessat per acabament del mandat les conselleres Asun Lera St. Clair i Miranda Schreurs.

Coincidint amb aquests nomenaments, i per resolució del president del CADS, Ramon Roca i Enrich, s'ha designat Alba Cabañas Varales com a vicepresidenta del consell.Actualment Cabañas és cap de l'Oficina de Sostenibilitat de la Universitat Autònoma de Barcelona i assessora sènior d'Estratègies de Sostenibilitat a diferents institucions. És membre del CADS des de l'any 2019.

El CADS està integrat per un mínim de deu i un màxim de quinze membres, nomenats pel Govern a proposta del president del Consell entre persones de prestigi reconegut o representatives dels diferents sectors econòmics i socials. El seu mandat és per un període de dos anys i poden ser nomenats de nou per períodes addicionals de dos anys.

El CADS, creat el desembre de 1998, és un òrgan col·legiat que té com a funció principal assessorar el Govern en l'àmbit del desenvolupament sostenible i, especialment, en la integració de la sostenibilitat en les polítiques, instruments de planificació territorial i sectorial, en projectes legislatius i normatius i en projectes o iniciatives estratègiques impulsades pel Govern. Altres funcions són promoure la transferència de coneixement i el diàleg entre el Govern, el món acadèmic i la societat civil en l'àmbit del desenvolupament sostenible, assessorar el Govern en el disseny i l'execució d'actuacions per promoure l'educació per a la sostenibilitat i, finalment, promoure la implicació dels sectors econòmics i socials en el procés de desenvolupament sostenible de Catalunya. Des de 2017 dona suport al Govern en les actuacions impulsades per contribuir a l'assoliment dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030.

Des de 2004, el CADS és membre de la xarxa EEAC, que reuneix 19 consells assessors en medi ambient, sostenibilitat i canvi climàtic de governs i parlaments de 14 estats i regions d'Europa, i és una de les organitzacions impulsores del MedECC, el grup d'experts en canvi climàtic i ambiental a la Mediterrània.

El perfil de les persones nomenades avui per un primer mandat de dos anys és:

Josep Maria Antó Boqué

Llicenciat (1975) i Doctor en Medicina (Epidemiological Investigations of Asthma Epidemics, premi extraordinari 1990).

Investigador sènior a ISGlobal (Institut de Salut Global de Barcelona), catedràtic emèrit de Medicina de la Universitat Pompeu Fabra i co-president de The Lancet Cowntdown Europe.

Va incorporar-se l'any 1988 a l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (IMIM-IMAS), on va coordinar la Unitat de Recerca Respiratòria i Ambiental. Va ser director-fundador del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) entre 2005 i 2016 i director científic fundador d'ISGlobal entre 2016 i 2019.

La seva recerca s'ha centrat en l'epidemiologia de l'asma i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), amb especial interès en els determinants ambientals i la prevenció d'aquestes malalties.En els últims anys, s'ha dedicat cada vegada més a adaptar les estratègies de salut ambiental a la lluita contra el canvi climàtic i a promoure el concepte de salut planetària a nivell local i internacional.

Ha estat editor associat i membre del comitè editorial de diferents revistes científiques entre les que es troben les següents: American Journal of Epidemiology, Thorax, European Journal of Public Health (actualment) i European Respiratory Journal.

Ha estat guardonat com a "Cournant Lecture" (European Respiratory Society, 1994), amb la medalla Narcís Monturiol (Generalitat de Catalunya, 1995) i la Conferencia Manuel Tapia (Societat Espanyola de Patologia Respiratòria, 1999). L'any 2009 va rebre la Medalla Josep Trueta de la Generalitat de Catalunya al mèrit sanitari.

Anna Ayuso Pozo

Doctora en Dret Internacional Públic i Màster en Estudis Europeus per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Investigadora sènior al CIDOB en la línia de recerca sobre Desenvolupament Sostenible i, des de 2002, investigadora sènior per a Amèrica Llatina. Entre 1996 i 2002 va ser coordinadora de l'Àrea de Cooperació internacional del CIDOB. Coordinadora del Fòrum Europa-Cuba de la Jean Monnet Network (2018-2022).

Professora associada de Dret Internacional Públic des de 1998 i membre de l'equip de recerca Global INTEL reconegut i finançat per l'AGAUR de la Generalitat 2021-SGR00203 (2022-2024). Professora associada de l'Institut Barcelona d'Estudis Internacionals (IBEI).

Membre del Consell Editorial de la Revista CIDOB d'Afers Internacionals, del Consell Consultiu de la Revista Mural Internacional de la Universidade do Estado do Rio de Janeiro, del Consell Assessor del Comillas Journal for International Relations i del Comitè Científic de la revista América Latina Hoy.

Membre del Comitè científic del Grup de reflexió sobre integració i desenvolupament a Amèrica Llatina i Europa (GRIDALE). Vicepresidenta de la Junta directiva de la Xarxa Espanyola d´Estudis de Desenvolupament (REEDES) 2023-2026.

Ha realitzat estades de Recerca a la Fundaçao Getulio Vargas de Rio de Janeiro, al Col·legi de Mèxic i a l'Oficina Tècnica de Cooperació Espanyola a Mèxic DF; a la School of Oriental and African Studies de Londres, l'Institute of Development Studies de la University of Susex; el "Deutches Institut für Entwicklungspolitik" de Berlín.

Té experiència en informes i consultories per a diverses institucions espanyoles i de la UE.

Xavier Duran i Escriba

Llicenciat en Ciències Químiques (1982).

Doctor en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (1997). Ha desenvolupat la seva trajectòria professional com a periodista científic des de 1989. Des de 1999 fins a 2014 va dirigir el programa El Medi Ambient, de TV3, i fins al 2023 va treballar als serveis informatius de la mateixa cadena.

És autor de llibres d'assaig, de divulgació científica i de narrativa. També ha col·laborat en diversos diaris i revistes com ara Quaderns Tècnics, pionera de la divulgació tecnològica en català, El Temps i al suplement de ciència de La Vanguardia.

Ha guanyat, entre d'altres, els premis Joan Fuster, Josep Vallverdú (en dues ocasions) i Joaquim Xirau d'assaig, el Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General» (en dues ocasions) i el de narrativa Marian Vayreda.

Amaranta Herrero Cabrejas

Doctora en Ciència i Tecnologia Ambientals a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona. Màster en Ciències Ambientals, especialitat en Economia Ecològica i Gestió Ambiental per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Llicenciada en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona(2007) i diplomada en Enginyeria Agrícola per la Universitat Politècnica de València (2004).

Investigadora postdoctoral a la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona des d'abril de 2023. Desenvolupa la seva recerca en el projecte CULTIVATE (Horizon Europe), centrat en la governança de les pràctiques comunitàries basades en compartir aliments (food sharing).

Ha centrat tota la seva recerca en l'estudi dels conflictes socioecològics i els moviments ecologistes, les dimensions econòmiques, socials i culturals dels sistemes alimentaris, els sistemes alimentaris urbans i la governança de tecnologies noves i emergents.

Entre 2019 i 2022 va ser la coordinadora estratègica del projecte "Barcelona, capital mundial de l'Alimentació Sostenible 2021", a l'oficina del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.

Marta Torres Gunfaus

Llicenciada en Enginyeria Industrial Superior (MSc).

Investigadora sènior sobre energia i clima a l'IDRRI, l'Institut du Développement Durable et des Relations Internationales.

Amb més de 15 anys d'experiència professional en polítiques climàtiques, ha treballat al sector públic, privat i acadèmic com a directora i gestora de projectes, i ha format part d'organismes com la Comissió Europea, l'Agència Internacional de l'Energia i l'Associació Internacional d'Acció contra el Carboni.

Va ser responsable de l'Àrea de Mitigació de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya. Posteriorment va exercir de coordinadora i co-directora del programa internacional Mitigation Action Plan and Scenarios (MAPS), gestionat per la Universitat de Ciutat del Cap, a Sudàfrica, on va aprofundir sobre transicions nacionals a societats descarbonitzades i en la formulació de polítiques públiques i compromisos de mitigació a Brasil, Perú, Xile i Colòmbia, entre altres països emergents, en el context de l'Acord de París.

Entre d'altres responsabilitats, és membre del Comitè d'Experts en Canvi Climàtic de Catalunya, de la Taula Social del Canvi Climàtic de Catalunya, del grup d'experts independent que assessora l'Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya i del Grup d'Experts i Expertes d'Emergència Climàtica de Barcelona (GEC).

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14310 {"title":"El Govern nomena 5 nous membres del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya","published_date":"2023-12-05","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/12\/05\/14\/14\/c9bef84c-7183-49df-958a-97656831a3ec.png","id":"14310"} catalunya Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,Direcció General de Comunicació https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-12-05/14310-govern-nomena-5-nous-membres-consell-assessor-desenvolupament-sostenible-catalunya https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.