El Govern atorga una subvenció de 400.000 euros a Nacions Unides per millorar la protecció dels drets humans a Colòmbia

Imagen del artículo El Govern atorga una subvenció de 400.000 euros a Nacions Unides per millorar la protecció dels drets humans a Colòmbia

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Colòmbia és un dels països prioritaris de la cooperació catalana, i 12 dels 19 participants del Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans són colombians

El Govern ha aprovat atorgar una subvenció directa de 400.000 euros a l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans (OACNUDH) per millorar els mecanismes de prevenció, protecció i investigació dels defensors dels drets humans a Colòmbia.

El projecte, finançat a través de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), contribuirà a ampliar la protecció dels defensors de drets humans i donar suport al treball d'observació i assistència tècnica de l'OACNUDH a Colòmbia.

L'actuació es durà a terme amb les institucions colombianes i amb els defensors de drets humans per enfortir la resposta de l'estat en la prevenció, protecció i investigació cap aquest col·lectiu. Aquests són eixos fonamentals per garantir un entorn segur i favorable per a l'exercici del dret a defensar drets humans a Colòmbia.

L'OACNUDH té la missió de promoure els drets humans arreu del món. A Colòmbia, l'Oficina té en concret les funcions d'observació i seguiment de la situació dels drets humans i de vetllar pel dret internacional humanitari al país, així com assessorar en drets humans tant al govern, a les institucions del país, a la societat civil i a la ciutadania i oferir-los cooperació tècnica, i informar i promoure els drets humans. 

El Govern, compromès amb la protecció de persones defensores dels drets humans

El Govern ha fet diverses aportacions a l'OACNUDH entre 2019 i 2022 a través de l'ACCD. Una col·laboració que també ha contribuït a enfortir l'estratègia de treball de l'Agència en aquest àmbit, el qual és una prioritat pel Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026.

La col·laboració amb l'OACNUDH Colòmbia permet fer el seguiment de la situació de seguretat dels casos individuals de defensors i defensores que han participat en el Programa Català de Protecció a Defensores i Defensors de Drets Humans un cop retornen a Colòmbia. Precisament, 12 dels 19 participants en aquest programa impulsat pel Govern des del 2017 són colombians. 

Colòmbia, país prioritari per a la cooperació catalana

Colòmbia ha estat un dels primers països prioritaris per a la cooperació del Govern. Aquesta aposta sostinguda s'explica pel compromís de la societat catalana envers el país, vehiculat a través d'una gran multiplicitat d'actors (ONG, acadèmia, sindicats, col·legis professionals), i a la participació activa de la diàspora i organitzacions de persones exiliades i catalans d'origen colombià.

Malgrat els avenços produïts, i si bé el context polític i social obre una nova oportunitat per la garantia dels drets humans i la implementació dels acords de pau, durant el 2022 s'han mantingut els alts nivells de violència contra les persones defensores a Colòmbia. L'OACNUDH va verificar 116 defensors i defensores assassinats durant aquest any, dels quals els responsables en un 73% dels casos són grups armats no estatals. En aquest context, l'informe destaca com a positiu el pla d'emergència proposat per la societat civil i adoptat pel govern a 6 capitals i 65 municipis prioritzats. Alhora, insta el govern a adoptar una política pública integral en favor de les persones defensores. Acompanyar aquests processos i treballar perquè els mecanismes de protecció esdevinguin una realitat efectiva és una de les tasques de l'OACNUDH, a la qual es donarà suport amb la contribució del Govern.

Nova delegació del Govern als Estats Andins, amb seu a Bogotà

El juny d'aquest any, després del viatge institucional del president Aragonès i la consellera Serret a Llatinoamèrica, el Govern va crear la Delegació dels Estats andins, amb seu a Bogotà, a Colòmbia. Encapçalada pel delegat Antoni Vicens i Vicens, la nova delegació del Govern està avançant amb els tràmits per formalitzar l'obertura de l'oficina a Bogotà.

Aquesta delegació completa la presència institucional del Govern al continent americà, i és especialment estratègica perquè complementarà i reforçarà la tasca que, des de 2012, fa l'oficina d'ACCIÓ a Bogotà, i intensificarà els vincles amb els actors de la cooperació al desenvolupament, a banda d'altres actors institucionals i culturals. Els estats andins són una regió amb perspectives de desenvolupament i amb molt d'atractiu per a les exportacions catalanes.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14307 {"title":"El Govern atorga una subvenció de 400.000 euros a Nacions Unides per millorar la protecció dels drets humans a Colòmbia","published_date":"2023-12-05","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/12\/05\/14\/25\/23734e61-c88d-46d0-a880-6895e3ea3cc8.jpg","id":"14307"} catalunya Acció Exterior i Unió Europea,Direcció General de Comunicació https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-12-05/14307-govern-atorga-subvencio-400-000-euros-nacions-unides-millorar-proteccio-drets-humans-colombia https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.