Desmantellat un grup criminal que suplantava la identitat d'hereus i que va aconseguir desviar més de 2 milions d'euros d'una entitat bancària

Imagen del artículo Desmantellat un grup criminal que suplantava la identitat d'hereus i que va aconseguir desviar més de 2 milions d'euros d'una entitat bancària

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

Els Mossos d'Esquadra van detenir nou persones relacionades, a més de pertinença a grup criminal, amb delictes d'estafa, falsedat documental i blanqueig de capitalsEls principals investigats captaven terceres persones per a fer-se passar per hereus dels titulars de comptes corrents de persones difuntesEls detinguts havien generat un important patrimoni i gaudien de vehicles d'alta gamma, immobles a Sort, Masella i Llívia i objectes de luxe de gran valor

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra de la Unitat Central de Blanqueig de Capitals i Delictes Econòmics de la DIC van detenir el passat 29 de novembre nou persones a Rubí, Terrassa, Sabadell i Barcelona, i als qui se'ls atribueixen delictes d'estafa, falsedat documental, blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal.

Aquest entramat criminal actuava amb l'ajuda de diferents col·laboradors que van aconseguir desviar més de 2.000.000 d'euros d'una entitat bancària. Totes les actuacions que duien a terme tenien el mateix denominador comú: els principals implicats captaven terceres persones per a fer-se passar per hereus dels titulars de comptes corrents de persones difuntes. Gràcies a la traçabilitat de les operacions econòmiques es va descobrir una societat instrumental que s'utilitzava per administrar immobles adquirits amb els diners fraudulents desviats pels falsos hereus. Un dels líders del grup criminal treballava a l'entitat financera i s'encarregava de facilitar informació personal dels clients a la persona encarregada de falsificar documents.

Una clienta que va detectar la seva falsa defunció va propiciar la investigació

La investigació es va iniciar a finals de setembre quan els Mossos d'Esquadra van tenir coneixement a través d'una entitat bancària de l'existència d'un grup de persones que, organitzades i valent-se un d'ells de la seva condició d'empleat de la mateixa entitat financera, haurien estat operant conjuntament al llarg del temps, per tal d'apropiar-se de diferents dipòsits bancaris de clients, mitjançant la sol·licitud de tramitació d'expedients de testamentaria fraudulents.

Una de les operacions fraudulentes contra el compte corrent d'una clienta que no tenia gaire activitat, va ser descoberta gràcies a que l'afectada es va presentar a l'oficina per demanar un duplicat de la seva llibreta bancària i, quan l'empleat del banc la va atendre i va introduir el seu número de DNI en el sistema informàtic de l'entitat, es van adonar que aquesta dona constava com a morta des de feia més de 4 anys.

Posteriorment, l'entitat financera va detectar noves operacions que va posar en coneixement directament al Cos de Mossos d'Esquadra. Gràcies a la informació facilitada, la Unitat Central de Blanqueig i Delictes Econòmics, va identificar fins a vuit operacions de testamentaria sospitoses amb un patró molt similar. La relació dels partícips era clara i ja es va poder relacionar els falsos hereus amb els dos principals dirigents del grup criminal.

Un entramat criminal que va aconseguir desviar 2.000.000 d'euros

El grup criminal tenia dos líders que treballaven en camps ben diferenciats, mentre un s'encarregava d'eludir els controls interns del banc i la comprovació de les posicions econòmiques dels clients bancaris, l'altre captava persones i les preparava per representar la figura d'hereu dels titulars del comptes latents amb documentació falsificada. La coordinació entre aquestes dues persones era fonamental, i a dia d'avui els investigadors continuen fent recerca d'altres línies d'investigació que els porti al descobriment de més col·laboradors i altres víctimes.

Els investigats també van constituir una societat instrumental l'any 2022 i operaven com a administradors solidaris per gestionar algunes propietats adquirides amb diners provinents del comptes corrents de l'entitat bancària que havien desviat de forma fraudulenta.

Un cop tenien la documentació falsificada preparada, els presumptes hereus universals de les persones titulars dels comptes s'adreçaven a l'entitat bancària i sol·licitaven l'obertura d'un expedient de testamentaria.

Mitjançant la documentació falsificada, l'entitat bancària emetia el dictamen d'expedient de defunció intern i, en conseqüència, es realitzava el traspàs patrimonial a favor del presumpte hereu. A partir d'aquell moment, aquest disposava de plenes facultats sobre els saldos i productes que el finat mantenia al banc. Els autors van desviar més de 2.000.000 d'euros amb aquest sistema de frau testamentari.

Amb tots els indicis recollits pels investigadors, el passat 29 de novembre, els Mossos d'Esquadra van detenir nou persones a Rubí, Terrassa, Sabadell i Barcelona i van realitzar dues entrades i registres a domicilis de Rubí i Sabadell.

Els detinguts havien generat un important patrimoni i gaudien de vehicles d'alta gamma, immobles a Sort, Masella i Llívia i objectes de luxe de gran valor. Uns béns que superen el milió d'euros que es podran destinar al ressorgiment econòmic de les víctimes

Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció en funcions de guàrdia de detinguts de Barcelona el divendres 1 de desembre.


Oficina de Comunicació

Sabadell, 5 de desembre de 2023

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14291 {"title":"Desmantellat un grup criminal que suplantava la identitat d'hereus i que va aconseguir desviar més de 2 milions d'euros d'una entitat bancària","published_date":"2023-12-05","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/12\/05\/10\/08\/46c6f512-4d59-44ae-9c32-fff08c3eb85a.jpeg","id":"14291"} catalunya Mossos d'Esquadra,Pere Ferrer https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-12-05/14291-desmantellat-grup-criminal-suplantava-identitat-hereus-va-aconseguir-desviar-mes-2-milions-euros-entitat-bancaria https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.