Un nou vídeo divulgatiu adverteix dels riscos que tenen les tecnologies de realitat virtual i realitat augmentada per a la privacitat

Imagen del artículo Un nou vídeo divulgatiu adverteix dels riscos que tenen les tecnologies de realitat virtual i realitat augmentada per a la privacitat

Estas imágenes pertenecen a govern.cat

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) i l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC) han publicat el tercer vídeo de la sèrie "Parlem de dades personals", que apropa conceptes bàsics sobre privacitat amb un vessant orientador i divulgatiu. En aquesta ocasió, l'audiovisual aprofundeix en les implicacions que té per a la privacitat l'ús de serveis i aplicacions de realitat estesa, de la mà del Carlos López, tècnic expert de l'Assessoria Jurídica de l'APDCAT.

El nou recurs, disponible al web de l'APDCAT i al canal de Youtube de l'EAPC, presenta la problemàtica associada a aquest tipus de tecnologies, que combinen elements del món real amb elements virtuals i digitals. Es coneixen com a realitat virtual, realitat augmentada i realitat mixta. La primera crea un entorn digital completament immersiu i fictici, sense cap connexió amb el món real; per exemple, una visita virtual. En la segona, se superposen elements digitals -com ara imatges, text o gràfics- sobre el món real. Per últim, la realitat mixta combina la realitat virtual i l'augmentada, de manera que permet la interacció entre els objectes virtuals i l'entorn real; per exemple, els filtres que converteixen cares reals en animals.

El vídeo recull la necessitat, a l'hora de desenvolupar i implementar aquesta tecnologia, es tinguin en compte diverses qüestions que afecten la privacitat, la seguretat i la confiança en el contingut. Alerta que aquesta tecnologia sovint recopila molta informació a partir la qual es pot acabar identificant la persona usuària o revelant-ne els interessos i costums, la ubicació, etc. A més, adverteix que també pot captar altra informació extremadament sensible, com ara la traçabilitat del moviment dels dits, quan es tecleja el codi secret per accedir a la banca virtual, o el seguiment de la mirada, per mostrar a les persones usuàries informació sobre on presten atenció.

Per això, recorda que és crucial que les organitzacions que fan ús d'aquesta tecnologia informin de manera transparent sobre la captació de les dades, la finalitat per a la qual s'utilitzaran i com es protegiran; també si es compartiran amb tercers, i quins drets es poden exercir, entre altres qüestions. També cal que implementin mecanismes de protecció contra amenaces cibernètiques, com el programari maliciós o el segrest informàtic.

A més, el vídeo s'adreça a les persones usuàries, i els recomana evitar de revelar informació molt personal si no és obligatòria; desconfiar del contingut sospitós, verificant l'autenticitat de la informació i els enllaços; revisar les polítiques de privacitat, que ofereixen informació sobre el tractament de dades; mantenir el microprogramari actualitzat contra les amenaces cibernètiques; fer ús d'un programa antivirus complet que detecti i elimini el programari maliciós; i, en els casos dels usuaris més experimentats, implementar una xarxa privada virtual que encripti les dades i oculti la ubicació.

Tercer vídeo de la sèrie

El nou recurs representa el tercer vídeo de la sèrie de materials audiovisuals que l'APDCAT i l'EAPC impulsen des del 2022. Es tracta d'un projecte conjunt per conscienciar i difondre els drets de protecció de dades entre la ciutadania, amb suports i canals adequats per a tots els públics i amb un llenguatge planer, per explicar els conceptes de manera entenedora.

Així, dins de la sèrie també hi ha disponible el vídeo "El valor de les dades personals", que explica gràficament què es considera una dada personal i per què cal protegir-les. També hi ha "Els videojocs i l'accés a les nostres dades", que se centra en la relació entre dades personals i els jocs en línia.

D'altra banda, el projecte inclou una sèrie de  pòdcasts, amb una anàlisi més profunda. De moment, n'hi ha disponibles cinc: el dret d'accés garantit per la normativa de protecció de dadesl'encàrrec del tractament de dadesel tractament de dades de menors, les violacions de la seguretat de les dades i el dret d'informació en protecció de dades. També estan disponibles a les principals plataformes de pòdcasts (SpotifySpotify for podcasters [antic Anchor], Amazon MusicCastboxPocket Cast i Ivoox).

Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14273 {"title":"Un nou vídeo divulgatiu adverteix dels riscos que tenen les tecnologies de realitat virtual i realitat augmentada per a la privacitat","published_date":"2023-12-04","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/apdcat.gencat.cat\/web\/.content\/04-actualitat\/galeria_multimedia\/videos\/20231204\/20231204_video_1_preview.jpg_1279918016.jpg","id":"14273"} catalunya Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-12-04/14273-nou-video-divulgatiu-adverteix-riscos-tenen-tecnologies-realitat-virtual-realitat-augmentada-privacitat https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.