La Generalitat va adjudicar a petites i mitjanes empreses dos de cada tres contractes l'any 2022

Les PIME van formalitzar un total de 8.564 contractes per 1.083 milions d'euros, les xifres més altes mai registrades Les empreses amb seu social a Catalunya van ser les principals destinatàries amb el 60,8% dels contractes Un 91,2% de les entitats de l'economia social i solidària que van signar contractes amb l'administració catalana eren mitjanes, petites i microprimes

Imagen del artículo La Generalitat va adjudicar a petites i mitjanes empreses dos de cada tres contractes l'any 2022

La Generalitat de Catalunya i els ens que configuren el seu sector públic van adjudicar un total de 12.749 contractes per un import de 3.232 milions d'euros l'any 2022, sense tenir en compte els contractes tramitats per emergència ni la contractació menor. D'aquests, 8.564 van ser per a petites i mitjanes empreses per 1.083 milions d'euros, el que representa el 67,2 i el 33,5%, respectivament. Aquestes són les xifres més altes mai registrades, segons l'Informe d'indicadors dels tipus d'adjudicataris amb especial referència a les PIME. Un document que des del 2011 elabora la Direcció General de Contractació Pública del Departament d'Economia i Hisenda i que avui s'ha presentat en una Jornada a l'Auditori del Districte Administratiu de la Generalitat a Barcelona.

Imagen del artículo La Generalitat va adjudicar a petites i mitjanes empreses dos de cada tres contractes l'any 2022

Durant el seu discurs d'inauguració, la consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, qualificat la petita i mitjana empresa catalana com un dels sectors "clau" per a la transformació del model econòmic català. Per aquest motiu, *"des del sector públic tenint la responsabilitat d'establir el marc adequat per promoure que les PIME contribueixin a transformar els reptes actuals en oportunitats de progrés". Per a Mas Guix, la contractació pública és una de les eines més potents que tenen les administracions al seu abast ja que, segons ha dit, en el cas de Catalunya representa a l'entorn del 30% del total de la despesa pública. "En aquest sentit, un dels grans objectius estratègics és l'impuls de la participació de les petites i mitjanes empreses en els contractes públics", ha destacat.

La màxima responsable de les finances del Govern també ha explicat algunes de les iniciatives que ha dur a terme l'executiu català per alinear la contractació pública amb finalitats estratègiques com ara la incorporació en els contractes de clàusules socials, mediambientals, o les relacionades amb el foment de la innovació amb el Programa de programa de compra pública innovadora de la RIS3CAT. "A través de la contractació, la despesa pública redunda en més valor global, mediambiental i social, més enllà del pur valor econòmic ", ha conclòs.

Imagen del artículo La Generalitat va adjudicar a petites i mitjanes empreses dos de cada tres contractes l'any 2022

Per la seva banda, la directora general de Contractació Pública de la Generalitat, Neus Colet, ha subratllat la importància de celebrar anualment aquesta jornada ja que permet copsar "els neguits" de les PIME a l'hora de participar en els processos de contractació pública: "Des de la Generalitat en prenen bona nota i treballem amb l'objectiu d'articular, sempre que la legislació estatal ho permeti, nous instruments que millorin les condicions de les petites i mitjanes empreses per concórrer als mercats públics".En aquest sentit, ha anunciat que el Govern aprovarà properament un nou paquet de mesures que serviran per enfortir la participació de les PIME en les licitacions públiques; i, en paral·lel, continua treballant en la tramitació de la futura Llei de compra pública de Catalunya, que "ha de consolidar moltes d'aquestes mesures i articular-ne d'altres que requereixen un marc regulador", ha conclòs.


Tres de cada quatre empreses adjudicatàries són PIME

Si es localitzen geogràficament, de les 12.749 adjudicacions, el 60,8% van recaure en empreses amb seu social a Catalunya, seguides de les que tenen la seu social a la resta de l'Estat espanyol (37,5%) i a l'estranger (1,5%).

Per perfil d'adjudicataris, de les 3.587 companyies que van signar contractes amb la Generalitat l'any 2022, tres quartes parts van ser PIME (75,4%). Després se situen les empreses grans (9,9%), els autònoms (5,4%), les UTE's (4,4%) i, finalment, les empreses estrangeres (3,8%).

Segons es destaca en l'informe, aquest és un indicador "d'especial interès" perquè posa de manifest com "les adjudicacions a les PIME s'acaben traduint en un major repartiment dels recursos econòmics públics entre un nombre més elevat d'empreses".


Contractació harmonitzada i PIME, una bona pràctica europea

En aquest mateix sentit, l'informe "Single Market Scoreboard", que elabora anualment la Comissió Europea, considera un indicador de bona pràctica en la contractació pública que una proporció elevada dels adjudicataris de les licitacions siguin petites i mitjanes empreses. Un fet que també es dóna en l`àmbit de la contractació harmonitzada on Catalunya es troba en el llindar de pràctica satisfactòria (més del 60%) amb el 72% dels adjudicataris per a PIME. Un percentatge que la situa per sobre de països com Suècia, Finlàndia, Irlanda, Luxemburg, o Països Baixos, entre d'altres. Espanya, amb un 45%, es troba en la franja baixa de la taula.

Imagen del artículo La Generalitat va adjudicar a petites i mitjanes empreses dos de cada tres contractes l'any 2022

Contractació menor i amb el tercer sector

El pes de les petites i mitjanes empreses en la contractació menor també va ser rellevant l'exercici anterior, ja que el 72,4% dels 378 milions d'euros que es van adjudicar van anar a parar a aquest tipus d'empresa. Destaca, també que el 68% dels contractes menors s'ha adjudicat a empreses catalanes. A més, si es posa el focus en la distribució territorial es pot comprovar l'impacte positiu en l'economia ja que en totes les comarques es van adjudicar algun contracte d'aquest tipus.

L'Informe també subratlla el protagonisme de les PIME en l'àmbit de la contractació amb les entitats de l'economia social i solidària. En concret, l'any 2022 es van formalitzar 120 contractes per un import de 31,9 milions d'euros a 68 adjudicataris, un 91,2% dels quals van ser mitjanes, petites i microempreses.


Contractes amb tecnologia BIM

Una de les novetats que presenta l'Informe d'aquest any, és l'anàlisi dels contractes adjudicats durant el període 2019-2021 incorporant la metodologia BIM (building information modelling), obligatòria en determinades licitacions d'obres, de redacció de projectes, de concessió d'obra i de concursos de projectes. D'acord amb les dades publicades, en els darrers tres anys les petites i mitjanes empreses s'han adjudicat el 76% de contractes d'obres, per un import del 48,7% . En aquest sentit, es conclou que l'ús d'aquesta metodologia no només no perjudica a les PIME sinó també que esdevé un factor estimulador de la constitució d'UTE.


Període 2018-2022

Finalment, les dades dels darrers cinc anys mostren com les PIME han formalitzat, de mitjana, el 68,3% dels contractes de la Generalitat amb el 39,1% de l'import, mentre que les empreses grans ho han estat del 25,4% de les licitacions amb el 49,4% de l'import. Les dades també mostren que el 2022 ha estat l'any que més contractes s'han adjudicat a petites i mitjanes empreses, amb 8.564 adjudicacions, i que han assolit el volum màxim adjudicat de la sèrie temporal amb 1.083 milions d'euros. Per perfil d'adjudicataris, l'any passat també registra el valor màxim de la sèrie amb un total de 2.706 PIME que han obtingut algun contracte públic (exclosos els menors).

Imagen del artículo La Generalitat va adjudicar a petites i mitjanes empreses dos de cada tres contractes l'any 2022


Ficheros adjuntos

Documentos descargables
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14244 {"title":"La Generalitat va adjudicar a petites i mitjanes empreses dos de cada tres contractes l'any 2022","published_date":"2023-12-01","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/12\/01\/12\/18\/40be0d24-91cc-4d9a-a7d6-86f0eca7da80.jpg","id":"14244"} catalunya Economia i Hisenda,Natàlia Mas Guix https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-12-01/14244-generalitat-va-adjudicar-petites-mitjanes-empreses-dos-cada-tres-contractes-any-2022 https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.