Ferrocarrils renova la senyalització de l'estació de Vallparadís Universitat per adaptar-la a criteris d'accessibilitat universal

Els nous senyals han estat validats per col·lectius de persones amb discapacitat cognitiva i representen una millora global per a totes les persones usuàriesFGC estudiarà la implantació d'aquest nou sistema a la resta d'estacions de la seva xarxa principal

Imagen del artículo Ferrocarrils renova la senyalització de l'estació de Vallparadís Universitat per adaptar-la a criteris d'accessibilitat universal

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré; el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Toni Segarra i Barreto, i l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart i Pastor, han visitat avui l'estació de Vallparadís Universitat d'FGC, on s'ha renovat tot el sistema de senyalització fixa per adaptar-lo a criteris d'accessibilitat universal. Els nous senyals, més simples i més fàcils de llegir, milloren l'accessibilitat dels missatges amb l'objectiu de fer-los més comprensibles per a les persones amb discapacitat cognitiva i per a tota la població general.

El projecte ha estat desenvolupat per Ferrocarrils conjuntament amb la Comissió d'Accessibilitat de Terrassa, formada per l'ajuntament i entitats de la ciutat. Durant la visita s'ha presentat el resultat final dels treballs, que ha estat validat per col·lectius de persones amb discapacitat cognitiva, els quals han participat activament en el seu redisseny.

La consellera ha donat les gràcies al conjunt d'entitats i associacions que han participat en el disseny de la nova senyalètica, "per ajudar-nos a identificar i eliminar totes les barreres existents a l'hora de poder programar els desplaçaments". Capella ha recordat que els grans reptes socials "que tenim són garantir drets i, des del Departament de Territori, el dret a l'habitatge i el dret a la mobilitat, que vol dir accessibilitat. I que aquesta sigui universal tenint en compte les capacitats diverses".

Imagen del artículo Ferrocarrils renova la senyalització de l'estació de Vallparadís Universitat per adaptar-la a criteris d'accessibilitat universal

Capella ha posat de relleu el fet de "tenir una mirada diferent, i sobretot des de les administracions públiques, per garantir els drets de totes les persones. Avui fem un nou pas a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Ja teníem una part de la feina feta: tots els trens i estacions adaptats a persones amb mobilitat reduïda i també per a les persones amb discapacitats visuals. I ara les comencem a adaptar amb criteris d'accessibilitat, el que suposa, també, una millora per al conjunt de la ciutadania". La titular de Territori ha apuntat que ara, "amb el traspàs, tenim un nou repte i és fer que Rodalies també sigui accessible com Ferrocarrils. És un repte de país que haurem de fer també de la mà de les entitats", ha subratllat.

Per la seva banda, el president d'FGC ha explicat que "estudiarem implantar les actuacions fetes a Vallparadís Universitat a la resta d'estacions de la xarxa de Ferrocarrils" i ha agraït als col·lectius que defensen els drets de les persones amb discapacitat "la implicació en el redisseny, un canvi que, a més a més, pot suposar una millora global per a tots els usuaris". Tal i com ha afegit Segarra, l'acció "és un pas més per assolir l'objectiu d'eliminar totes les barreres amb què es poden trobar les persones. Ferrocarrils ja té des de fa anys tota la xarxa adaptada a persones amb mobilitat reduïda, i continuem treballant per garantir l'accessibilitat universal a tots els nostres serveis".

L'alcalde de Terrassa ha destacat: "Som una ciutat molt compromesa amb l'accessibilitat i per això mateix és important que aquí, a Terrassa, es facin també passos endavant no només en clau de ciutat, sinó en clau de país". "Aquí s'ha fet molta feina i cal agrair-la sobretot a les entitats del sector, que són incansables, que no deixen mai de lluitar per anar aconseguint millores, algunes més petites i d'altres més grans, però sempre millores en la mateixa direcció: fer una ciutat i una societat per a tothom, una societat que no exclogui ningú en funció de les seves capacitats", ha afegit.

El treball de redisseny de la senyalització fixa de l'estació de Vallparadís Universitat, que pertany a la línia Barcelona-Vallès d'FGC, s'ha dut a terme de forma conjunta entre Ferrocarrils, l'Ajuntament de Terrassa i entitats que vetllen per la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. Es tracta de la fundació terrassenca Capaç, de la federació d'entitats Dincat i de l'organització ONCE. Representants d'aquestes entitats han participat també en la visita d'avui.

Un projecte pilot que s'estudiarà estendre a la resta d'estacions d'FGC

Els canvis, que recullen la majoria de recomanacions dels col·lectius consultats, han inclòs nombrosos aspectes de la senyalització fixa. En tots els casos, s'ha procurat fer possible la convivència amb el sistema actual.

Les millores estrenades a Vallparadís Universitat serviran de model a Ferrocarrils per poder valorar-ne l'efectivitat i establir quins elements poden incorporar-se a la resta de les estacions els propers anys.

Una de les novetats més visibles a Vallparadís Universitat és la incorporació a l'andana d'un mapa de línia per millorar l'orientació de les persones usuàries i facilitar el seu viatge. A més, el rombe amb el nom de l'estació va acompanyat, per primer cop, d'un codi numèric que l'identifica de forma única. En el cas de Vallparadís Universitat, es tracta del número 42. L'objectiu és que cada estació de Ferrocarrils estigui numerada amb una xifra concreta, per tal de facilitar-ne la identificació.

Una altra modificació afecta la tipografia dels rètols, que passa a ser en negreta per augmentar el contrast i la distància de lectura. El canvi és visible en elements com els codis de línia, amb una nova configuració homogènia que permet millorar la composició de la informació i augmentar la llegibilitat del nom de la destinació.

Imagen del artículo Ferrocarrils renova la senyalització de l'estació de Vallparadís Universitat per adaptar-la a criteris d'accessibilitat universal


D'altra banda, s'ha modificat la senyalització d'informació en els accessos per fer més simples i clars els missatges informatius. També s'han millorat i s'han simplificat els diferents pictogrames de l'estació per augmentar la percepció del missatge i facilitar-ne el reconeixement.

L'estació també ha renovat els senyals de direcció d'entrades i sortides. D'una banda, els rètols de senyalització de les entrades a andanes, vies o trens passen a tenir un color negre de fons (enlloc del gris actual). Sobre aquest fons negre, el missatge informatiu passa a tenir color blanc, amb l'objectiu de facilitar la percepció del sistema i augmentar la llegibilitat.

Pel que fa a les direccions de sortida, passen a tenir un nou color blau. El nom de les sortides s'amplia i, com que s'aplica en negre sobre fons blanc, augmenta la llegibilitat. A més, els topònims apareixen sencers, sense abreviatures (per exemple, Plaça Catalunya, enlloc de Pl. Catalunya).

L'accessibilitat universal, un dels eixos de l'Estratègia d'Activisme d'FGC

L'estrena de la nova senyalització fixa a Vallparadís Universitat és una de les actuacions de Ferrocarrils per garantir l'accessibilitat universal a les estacions, al costat d'altres accions com la implantació el juliol passat d'un sistema d'orientació d'orientació per veu a totes les estacions per facilitar l'accés i la mobilitat a les persones amb discapacitat visual o dificultats per a la comprensió de l'idioma.

L'Estratègia d'Activisme 2020-2030 d'FGC recull l'accessibilitat universal en la mobilitat i en el lleure com un dels reptes de la companyia amb infraestructures, dependències i serveis que garanteixin una oferta accessible i inclusiva.

Des del 2017, la companyia té el 100% d'estacions i trens adaptats per a persones amb mobilitat reduïda pel que fa a barreres físiques. Amb l'objectiu d'assolir l'accessibilitat universal, Ferrocarrils manté una estreta relació amb entitats com l'ONCE, l'ACIC, la Federació ECOM, la Federació Dincat, Capaç, l'Associació Catalana per a la Promoció de les Persones amb Sordesa (ACAPPS) o Catalònia Fundació Creativa per identificar i eliminar les barreres que es poden trobar aquests col·lectius a l'hora de programar els seus desplaçaments o viatjar, i per anar implantant mesures d'accessibilitat en la comunicació dirigides a persones amb discapacitat sensorial.

"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14243 {"title":"Ferrocarrils renova la senyalització de l'estació de Vallparadís Universitat per adaptar-la a criteris d'accessibilitat universal","published_date":"2023-12-01","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/12\/01\/12\/43\/f079da3c-01ad-46dc-ad6d-1f62cef8b1c2.jpg","id":"14243"} catalunya Ester Capella i Farré,Territori https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-12-01/14243-ferrocarrils-renova-senyalitzacio-estacio-vallparadis-universitat-adaptar-criteris-accessibilitat-universal https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.