La Generalitat ha sancionat 18 companyies aèries amb més de 700.000 euros en els darrers tres anys

Les pràctiques comercials deslleials amb perjudici econòmic per als consumidors i l'obstrucció a la inspecció són els motius principals d'aquestes sancionsDes del 2021 fins ara, l'Agència Catalana del Consum ha gestionat un total de 4.781 reclamacions relacionades amb incidències en vols, de les quals el 61,45 % s'han pogut resoldre per la via de la mediacióCoincidint amb el pont de desembre, Consum posa en marxa la campanya No et deixis els teus drets a terra, per informar la ciutadania sobre com exercir els seus drets en cas de patir alguna incidència en el transport aeri

Imagen del artículo La Generalitat ha sancionat 18 companyies aèries amb més de 700.000 euros en els darrers tres anys

El Departament d'Empresa i Treball, mitjançant l'Agència Catalana del Consum, ha sancionat 18 companyies aèries amb un import global de 706.808 euros en els darrers tres anys (2021, 2022 i 2023). Aquestes són algunes de les dades principals que ha donat a conèixer el director de l'Agència, Albert Melià Roset, durant l'atenció als mitjans que ha realitzat avui a l'Aeroport de Barcelona. El director, acompanyat de la subdirectora d'Atenció i Formació en Consum, Marta Rovira Romà, ha informat dels resultats de les reclamacions gestionades i les actuacions de control de mercat i les sancions en el sector del transport aeri a Catalunya, dutes a terme des de l'inici de la legislatura.

En aquest marc, el director ha ressaltat que amb aquestes actuacions "el Govern vol vetllar per garantir els drets dels consumidors a l'hora de volar, un servei considerat bàsic, que els darrers anys amb la irrupció des les companyies low-cost ha experimentat un creixement exponencial, esdevenint un servei utilitzat per cada cop més ciutadans".

Des del 2021 fins ara, la inspecció de Consum ha realitzat un total de 246 actuacions inspectores en el sector del transport aeri i ha obert 32 expedients sancionadors, dels quals 30 ja s'han resolt amb sanció.

Els motius principals de les sancions són l'existència de pràctiques comercials deslleials, amb perjudici econòmic pels consumidors, així com la negativa o la resistència a subministrar dades a la inspecció de consum. D'altres infraccions tenen a veure amb la inclusió en els contractes de clàusules que limiten els drets dels consumidors, i per tant abusives, o amb incompliments pel que fa als serveis d'atenció a la clientela.

Quant a les reclamacions, en aquest mateix període, Consum n'ha gestionat un total de 4.781 relacionades amb incidències en vols, de les quals 2.938, el 61,45 %, s'han pogut resoldre per la via de la mediació. 1.352 reclamacions s'han hagut d'arxivar perquè les companyies aèries no han acceptat la mediació. La subdirectora Marta Rovira ha destacat que "les companyies aèries no accepten resoldre les reclamacions per la via de l'arbitratge, per tant des de Consum es treballa per fer que l'adhesió a l'arbitratge esdevingui obligatòria, especialment en els serveis bàsics".

Vueling encapçala la llista d'empreses amb més reclamacions (1.384), seguida per Ryanair (1.115), Iberia (251), TAP Air Portugal (144), Easyjet (110) i Norwegian(101). En aquest sentit, el director Albert Melià ha recordat que des del passat mes de març "l'Agència ha assignat un inspector per a cadascuna de les 10 empreses amb més reclamacions, entre les quals hi ha dues companyies aèries: Vueling i Ryanair". "Una mesura que té la finalitat d'establir un mecanisme de cooperació per a reduir el nombre d'incidències de consum, fer un seguiment dels principals motius que generen les reclamacions i en cas de detectar infraccions dur a terme les mesures sancionadores pertinents", ha destacat el director.

Les incidències que han generat més reclamacions han estat, amb diferència, les cancel·lacions i els retards. Un altre dels principals problemes té a veure amb l'equipatge, i concretament amb el cobrament de suplements per les maletes de cabina, i en aquest sentit el director ha ressaltat que "l'Agencia considera que aquesta pràctica és abusiva i que vulnera els drets dels consumidors, i mentre que des de la Unió Europea no es reguli aquest qüestió i estableixin criteris clars i comuns per totes les companyies, des de Consum es continuarà sancionant aquesta pràctica, en aplicació de la normativa espanyola de navegació aèria".

Campanya informativa "No et deixis els teus drets a terra"

En el marc de l'atenció als mitjans, el director de l'Agència Catalana del Consum, Albert Melià, ha destacat que entre el 29 de novembre i el 12 de desembre, coincidint amb el pont de desembre, època en què l'activitat aèria s'incrementa, "l'Agència ha posat en marxa la campanya informativa No et deixis els teus drets a terra, amb l'objectiu és que la ciutadania conegui els seus drets i la manera d'exercir-los, en cas de patir cancel·lacions, retards o problemes relacionats amb l'equipatge de vol".

No et deixis els teus drets a terra posa en valor la protecció de què gaudeixen les persones consumidores en l'àmbit la de la Unió Europea, quan pateixen alguna de la incidències més habituals en el transport aeri. A més, recorda que l'Agència Catalana del Consum ofereix vies extrajudicials, voluntàries i gratuïtes per resoldre les controvèrsies entre consumidors i companyies aèries.

La campanya es difon per mitjà de les pantalles de les dues terminals de l'Aeroport de Barcelona, i també a les xarxes socials @consumcat a Instagram, YouTube i Facebook i en mitjans de comunicació digitals.

Podeu descarregar la imatge i el vídeo de la campanya en aquest enllaç: https://consum.gencat.cat/ca/detalls/article/No-et-deixis-els-teus-drets-a-terra


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

  1. Twitter: @consumcat | @empresacat | @treballcat
  2. Instagram consumcat
  3. Linkedin consumcat
  4. Youtube consumcat
"" https://govclipping.com/modules/controller/UserDatasetActionsController.php Lista creada! La lista ha sido creada y la noticia añadida correctamente. Lista modificada! El título de la lista ha sido modificada correctamente. Eliminar lista: @text@ ¿Estás seguro de que quieres eliminar esta lista? Todas las noticias que contiene serán desmarcadas. Lista eliminada! La lista ha sido eliminada correctamente. Error! Error al eliminar la lista. Aceptar Cancelar https://govclipping.com/modules/controller/NewslettersController.php ¡Suscripción realizada! Te has suscrito correctamente a la newsletter de GovClipping. Algo salió mal No ha sido posible suscribirte a la newsletter. Vuelve a introducir tu email o inténtalo de nuevo más tarde.
14217 {"title":"La Generalitat ha sancionat 18 companyies aèries amb més de 700.000 euros en els darrers tres anys","published_date":"2023-11-30","region":"catalunya","region_text":"Cataluña","category":"press_release","category_text":"Notas de prensa","image":"https:\/\/govern.cat\/govern\/docs\/2023\/11\/30\/12\/11\/08ed56e3-a491-4361-930b-8572b79cb817.png","id":"14217"} catalunya Empresa i Treball,Roger Torrent i Ramió https://govclipping.com/modules/controller/ArticlesController.php Resaltar Quitar resaltado https://govclipping.com/es/catalunya/press_release/2023-11-30/14217-generalitat-sancionat-18-companyies-aeries-mes-700-000-euros-darrers-tres-anys https://govclipping.com/signup https://govclipping.com/modules/controller/UserController.php Sector económico actualizado! El sector económico de tu perfil ha sido actualizado correctamente. Error Por algún motivo no hemos podido tramitar la petición. Vuelve a intentarlo más tarde.